Aminokwasy – Arginina, Prolina, Glicyna, Alanina, Prolina, Leucyna, Seryna, Lizyna, Kwas glutaminowy, Kwas asparginowy, PCA, Walina, Treonina, Izoleucyna, Histydyna, Fenyloalanina – w kosmetykach

składnik:   Aminokwasy (Arginina, Prolina, Glicyna, Alanina, Prolina, Leucyna, Seryna, Lizyna, Kwas glutaminowy, Kwas asparginowy, PCA, Walina, Treonina, Izoleucyna, Histydyna, Fenyloalanina)  –   w kosmetykach   [info z arkana.pl] Aminokwasy stanowią ważne elementy naskórka, a przede wszystkim ochronnego płaszcza hydrolipidowego, który składa się z NMF ( Natural Moisturizing Factor – …

składnik: Urea / Mocznik / Karbamid – w kosmetykach

składnik:   Urea / Mocznik / Karbamid   –   w kosmetykach humektant w kosmetyku; organiczna substancja nawilżająca i działająca keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową skóry), a w wyższych stężeniach keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek)   [info z kosmopedia.org] UREA Nazwa zwyczajowa: Mocznik, karbamid Opis: Organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego, występujący w …

składnik: Calcium pantothenate / Pantotenian Wapnia / Sól wapniowa kwasu pantotenowego / Witamina B5 – w kosmetykach

Calcium pantothenate / Pantotenian Wapnia /  Sól wapniowa kwasu pantotenowego / Witamina B5 nawilża, przeciwdziała rogowaceniu naskórka, leczy podrażnienia [info z beautyever.pl] Pantotenian wapnia to sól wapniowa kwasu pantotenowego, działa podobnie na skórę jak D-panthenol. Nie daje nieprzyjemnego odczucia lepienia się, charakterystycznego dla panthenolu. Doskonale nawilża, przeciwdziała rogowaceniu naskórka, leczy …

składnik: Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate – w kosmetykach

Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate Emolient, surfaktant i emulgator, aprobowany do stosowania w kosmetykach naturalnych Otrzymywanie: pochodzenie roślinne, emulgator, o lekkich właściwościach nawilżających.   info z truthinaging.com: Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate   Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate is a plant-based emulsifier, and sometimes emollient, seen in cosmetics and beauty products. It is considered a glyceryl ester, an …

składnik: Diethylhexyl Carbonate – w kosmetykach

Diethylhexyl Carbonate – syntetyczny emolient kondycjonujący skórę   info z paulaschoice.com: Diethylhexyl Carbonate – syntetyczny ester kwasów tłuszczowych; pełni funkcję emolientu kondycjonującego skórę. Używany w kosmetykach z filtrami słonecznymi, ułatwiając rozprowadzanie i rozpuszczanie składników aktywnych w formule kosmetyku.  

składnik: Vitis Vinifera Seed Oil / Grapeseed Oil/ Olej z pestek winogron – w kosmetykach

info z kosmopedia.pl Vitis vinifera Seed Oil Nazwa zwyczajowa: Olej z pestek winogron Opis Olej z pestek winogron zawiera głównie kwas linolowy. Łatwo ulega jełczeniu Działanie kosmetyczne Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji …

składnik: Kaolin / Kaolina/ Kaolin Clay / Glinka biała / Glinka porcelanowa – w kosmetykach

kaolin Często określany jest również jako glinka biała; dzięki temu, że kaolin jest obojętny chemicznie, chłonny, łatwo się barwi i ma dobrą przyczepność do skóry jest używany do produkcji pudrów- dzięki temu,że pochłania wodę, pęcznieje i tworzy roztwory koloidowe wchodzi w skład maseczek i pudrów płynnych- dzięki temu,że tworzy pieniące …

składnik: Acrylates Copolymer / Kopolimer Akrylowy – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Acrylates Copolymer / Kopolimer Akrylowy – KLIK!   Acrylates Copolymer [info z kosmopedia.org] Nazwa chemiczna: Polimer z etylo 2-propenianem i 2-metylo-2-propenianem metylu Nazwa zwyczajowa: Kopolimer akrylowy Opis:  Polimer jonowy (anionowy). Właściwości substancji zależne są od pH, w którym się znajduje, a także od jonów metali wielowartościowych. W środowisku …

składnik: Pentylene Glycol / Glikol pentylenowy – w kosmetykach

Pentylene Glycol [info z kosmopedia.org] Nazwa chemiczna: 1,2-dihydroksypentanNazwa zwyczajowa: Glikol pentylenowy Opis Działanie kosmetyczne:   Substancja nawilżająca Funkcja w kosmetyku:   Humektant – zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach. Świetnie się wchłania, lekki, jedwabiste odczucie na skórze. [info z kosmeter.pl] …

składnik: Xanthan Gum / Guma ksantanowa – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Xanthan Gum / Gumę ksantanową – KLIK!   [info z kosmopedia.org] XANTHAN GUM Nazwa zwyczajowa:   Guma ksantanowa Opis:    Polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji bakteryjnej Działanie kosmetyczne / Funkcja w kosmetyku:   Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) – zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu. stabilizuje emulsje, zagęszcza kosmetyk, posiada właściwości żelujące. Otrzymywana …