składnik: Lanolin (Adeps Lanae) / Lanolinum / Lanoline / Wool Fat / Lanolina – w kosmetykach

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki

Lanolin (Adeps Lanae) / Lanolinum / Lanoline / Wool Fat / Lanolina

Lanolin (Adeps Lanae) – Lanolina: wosk z owczej wełny (tłuszczo-pot), emolient tłusty, filmotwórczy, ochronny: wygładza, zmiękcza, odżywia, regeneruje, uelastycznia, dobrze przenika w głąb skóry, reguluje gospodarkę wodną, ze względu na podobną budowę do składu warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Jest także naturalnym emulgatorem w kosmetyku – tworzy stabilne emulsje W/O; stanowi doskonałą bazę dla roztworów ekstraktów roślinnych, witamin rozpuszczalnych w wodzie i innych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Ma średni potencjał komedogenny i alergenny, w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski.

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

3illiterate

Scroll to top