składnik: Paraffinum Liquidum / Paraffinum Oil / Mineral Oil / Ciekła (płynna) parafina / Olej mineralny / Olej parafinowy – w kosmetykach

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki

Paraffinum Liquidum (Mineral Oil) / Paraffinum Oil / Ciekła (płynna) parafina / Olej mineralny / Olej parafinowy

Paraffinum Liquidum (Mineral Oil) – Płynna parafina: emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach (zapobiegając odparowywaniu wody). Wykorzystywana w kosmetykach ochronnych oraz do cery suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych. Działa komedogennie. W dużych stężeniach u niektórych osób może powodować podrażnienie skóry, co objawia się w dużym stopniu przesuszeniem naskórka. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków


Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?
Będzie mi miło, jeśli zajrzysz do mojej PRACOWNI - być może znajdziesz coś dla siebie, wspierając tym samym leczenie moich psów.
Dziękuję!

Scroll to top