składnik: Urea / Mocznik / Karbamid – w kosmetykach

składnik:   Urea / Mocznik / Karbamid   –   w kosmetykach

humektant w kosmetyku; organiczna substancja nawilżająca i działająca keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową skóry), a w wyższych stężeniach keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek)

 


[info z kosmopedia.org] UREA
Nazwa zwyczajowa: Mocznik, karbamid
Opis: Organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego, występujący w postaci białych kryształów

Działanie kosmetyczne
Hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Mocznik stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższysz stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp

Funkcja w kosmetyku
Humektant – substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki


[info z kosmeter.pl]

UREA
MOCZNIK, KARBAMID
SKŁADNIKI NAWILŻAJĄCE
FUNKCJE:
#HUMEKANT
#SUBSTANCJA WIĄŻĄCA
OPIS:
Mocznik jest organicznym związkiem chemicznym. To substancja nawilżająca, hamująca proces odparowywania wody ze skóry. Mocznik może przenikać przez warstwę rogową naskórka. Zmiękcza go, a w większych dawkach działa złuszczająco. Posiada także właściwości nawilżające, ujędrniające i wygładzające. Stosowany jest w kosmetykach do skóry suchej, a także trądzikowej.

 


 

[info z jaworek.net]

Mocznik
INCI:Urea
Mocznik jest naturalną substancją uboczną przemiany białek w organizmie. Ma postać bezbarwnych i bezwonnych kryształków, które rozpuszczają się w wodzie i alkoholu. Cząsteczka mocznika rozpada się w temperaturze 140°C. Używany w kosmetykach mocznik pochodzi z laboratorium lub fabryki chemicznej. Wydalamy z moczem w ciągu dnia około 30 g mocznika, skóra zawiera go około 1%. Mocznik działa na skóre keratolitycznie czyli rozmiękcza keratynę warstwy rogowej naskórka, działa zmiękczająco. Działa przeciwświądowo. Jest hygroskopijny czyli przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować, dzięki czemu działa intensywnie nawilżająco. Mocznik powoduje, że skóra jest gładka i jędrna. W koncentracjach do 2% przyspiesza podział komórek warstwy ziarnistej skóry, a tym samym jej regenerację. W wyższych koncentracjach 5-10% działanie nawilżające mocznika wykorzystuje się w leczeniu łuszczycy i dermatoz. Tonik z 10% mocznika działa przeciwbakteryjnie, co można wykorzystać przy cerze trądzikowej. Udowodniono eksperymentalnie, że myjąc się normalnymi mydłami czy żelami zawartość mocznika w skórze znacznie spada. Smarując skórę kremem zawierającym 5% mocznika jego koncentracja w skórze znacznie wzrosła. Jednak mimo, że wszyscy probanci myli się tym samym mydłem, a później smarowali tym samym kremem, to przyswajalność mocznika z kremu była u każdego inna.

 

 

Przepraszam. Wybacz mi. Kocham Cię. Dziękuję.

skomentuj przez Disqus ↑    lub    zjedź na sam dół strony ↓ i skomentuj ‚normalnie’ ;)

0

Dodaj komentarz