[recenzja] Iwostin, Purritin Krem na noc redukujący niedoskonałości

Tym razem szukałam czegoś łagodnego na tzw. „czas pokoju”, kiedy moja skóra jest w miarę ogarnięta, czyli: oczyszczona i pozbawiona większych niedoskonałości. Potrzebowałam lekkiego kremu letnie gorące noce, takiego żeby nie lepił się do poduszki, nawilżał, regulował wydzielanie sebum, ale i nie dręczył skóry zbyt mocnym działaniem przeciwtrądzikowym. Padło na Iwostin z serii Purritin: krem na noc redukujący niedoskonałości…

 

 

Rozczarowana kilkoma ostatnio uzywanymi kremami do twarzy, przyznam szczerze, że nie miałam zbyt wielkich oczekiwań: potrzebowałam lekkiego kremu na noc, który utrzymałby moją skórę w dobrym stanie, który osiągnęłam dzięki kolejnej wiosennej kuracji kwasami. Poczytałam recenzje na wizaz.pl, a że nie dysponowałam zbyt imponującym budżetem, zdecydowałam się na Purritin Iwostinu, mając w pamięci żel do mycia twarzy z tej samej serii, z którego byłam całkiem zadowolona.

Po pierwszym użyciu – miłe zaskoczenie: faktycznie jest lekki, nietłusty, taki trochę „jogurtowy”. Nie ślizga się po twarzy, szybko się wchłania, nie lepi się do poduszki, a skóra się pod nim nie poci. O poranku wyglądałam dosyć znośnie, czyli bez lśniącego czoła i nowych niespodzianek. I o to mi z grubsza chodziło. Jak było dalej?

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Iwostin Purritin, Krem na noc redukujący niedoskonałości

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 

Iwostin, Purritin Krem na noc redukujący niedoskonałości

Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej „treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Iwonicz Aqua,

(–) Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy – pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny. (więcej…)

(–) Glyceryl Stearate – Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

PEG-100 Stearate, – Substancja powierzchniowo czynna; emulgator tworzący emulsje O/W. Substancja pianotwórcza, stabilizująca, a także modyfikator właściwości reologicznhych (poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących. Składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze. Może lekko zapychać. (więcej…)

(–) Aluminum Starch Octenylsuccinate – Substancja czynna: absorbuje nadmiar sebum, matuje i wygładza. Tworzywarstwę okluzyjną na powierzchni skóry – może działać komedogennie: zapychac pory i powodować zaskórniki. Pełni również funkcję regulatora lepkości. Może wywoływać alergie i podrażnienia. (więcej…)

Dicaprylyl Carbonate – Naturalny emolient pochodzenia roślinnego: zmiękcza i odżywia skórę i włosy, wzmacnia warstwę lipidową. Tworzy nietłustą warstwę okluzyjną (ogranicza TEWL) i w ten sposób pośrednio nawilża. Po wyschnięciu kosmetyku skóra staje się matowa i  aksamitna w dotyku. W kosmetyku pełni funkcję emulgatora i stabilizatora formuły.  (więcej…)

(+) Decyl Cocoate – Naturalny emolient (aprobowany przez EcoCert) otrzymywany z surowców roślinnych, m.in. kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym. Stosowany jako emolient w kosmetykach nawilżających: tworzy okluzyjną warstwę na włosach, skórze i paznokciach; odżywia, matuje i wygładza, natłuszcza i zmiękcza. Działa przeciwzmarszczkowo, dodaje blasku, a także wspomaga regenerację uszkodzeń skóry. (więcej…)

(+) Glycerin – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać. ) Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku. (więcej…)

(–) Cetearyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa silnie komedogennie (zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników). W kosmetyku pełni też funkcję konsystencjotwórczą – zagęszcza i ułatwia rozprowadzanie produktu. (więcej…)

(–) Pentaerythrityl Distearate – Emolient: tworzy ochronny, natłuszczający, wygładzający oraz zmiękczający film na skórze i włosach (zapobiega TEWL i chroni przed czynnikami zewnętrznymi). W kosmetyku jest także emulgatorem fazy tłuszczowej w emulsjach, zwiększa lepkość, wiąże składniki tłuszczowe. Działa komedogennie: w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki. (więcej…)

(-!!-) Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry). (więcej…)

Hydroxypropyl Starch Phosphate – Składnik konsystencjotwórczy, nadaje kosmetykom puszystości i objętości, podnosi i reguluje lepkość, zmniejsza tłustość. Wiąże substancje rozpuszczalne w wodzie, ma właściwości myjące i lekko nawilżające. (więcej…)

(–) Myristyl Myristate – Roslinny emolient tłusty; tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny film: wygładza, nabłyszcza i ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Ekstremalnie komedogenny:  zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników! Niepolecany do skóry tłustej i trądzikowej.  (więcej…)

Polyacrylate-13 – Emolient: tworzy warstwę okluzyjną na włosach, skórze i paznokciach (zapobiega TEWL i chroni przed czynnikami zewnętrznymi), a przez to działa pośrednio nawilżająco i zmiękczająco. W kosmetyku jest emulgatorem: wpływa na konsystencję produktu i ułatwia aplikację na skórze. Pełni tez rolę rozpuszczalnika dla innych substancji.(więcej…)

(o) Polyisobutene – Składnik konsystencjotwórczy, zwiększa lepkość kosmetyków. – wykorzystywany do formowania szminek. Wykorzystywany także w produkcji cieni do powiek, podkładów i kosmetyków pielęgnacyjnych. Ma właściwości zmiękczające i nawilżające, zapobiega utracie wody, nie podrażnia, nie zatyka porów. Pomaga w rozprowadzaniu kosmetyku. To także zagęstnik. Nie posiada zdolności przenikania przez skórę, wysycha na jej powierzchni. Dzięki tej właściwości jest w stanie utrzymać konsystencję kosmetyków w formie plastycznej masy. (więcej…)

(-!!-) Polysorbate-20 – Detergent; emulgator do tworzenia i stabilizowania emulsji typu O/W. Dobry nośnik (solubilizator) dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Jako detergent ma także właściwości oczyszczające. Składnik może być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

(-!!-) Butylene Glycol – Promotor przenikania składników aktywnych w głąb skóry; rozpuszczalnik dla substancji roślinnych; substancja kondycjonująca – zmiękczająca i wygładzająca; humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku. Może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry; podrażniać skórę atopową, a także sprzyjać przenoszeniu w głąb skóry wszelkich toksyn z otoczenia. (więcej…)

(++) Enantia Chlorantha Bark Extract – Ekstrakt z kory Enantia chlorantha: działa antybakteryjnie, grzybobójczo, antyseptycznie; reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza wydzielanie sebum, zwęża pory, zapobiega łuszczeniu naskórka. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne. (więcej…)

(++) Oleanolic Acid – Kwas oleanolow: działa przeciwzapalne i antymikrobowo, u podstaw ogranicza wydzielanie sebum. Udowodniono, że kwas oleanolowy hamuje rozwój nowotworów poprzez wpływ na różne procesy związane z cyklem życiowym komórek. (więcej…)

(+) Allantoin – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. (więcej…)

(++) Zinc PCA – Połączenie cynku z PCA (kwasem pirolidynokarboksylowym – będącym składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego NMF) – zwiększa biodostępność i aktywność cynku; cynk hamuje nadmierną produkcję sebum, działa antybakteryjne, ściągająco i przeciwtrądzikowo; wysusza zmiany skórne, łagodzi stany zapalne, hamuje wzrost bakterii powodujących trądzik. (więcej…)

(++) Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku. (więcej…)

(++) Glycolic Acid – Kwas glikolowy (z grupy AHA): bardzo łatwo i głęboko penetruje skórę. Wykazuje działanie złuszczające, przyspiesza proces odnowy komórkowej, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, przez co wzrasta jej nawilżenie i napięcie, opóźnia proces starzenia. Wygładza zmarszczki, wyrównuje koloryt, pomaga w likwidowaniu zapalenia mieszkowego, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza problemy trądzikowe, łojotok i przebarwienia oraz drobne blizny. Poczas stosowania kwasu glikolowego należy stosować filtry UV. Składnika nie należy aplikować na okolice oczu, może uszkodzić wzrok, a po połknięciu staje się toksyczny. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią. (więcej…)

(o) Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku). (więcej…)

(++) Malic Acid – Kwas jabłkowy (AHA): działa przeciwzaskórnikowo, zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka, zapobiega rozwojowi patogennej mikroflory na skórze, łagodzi stany zapalne mieszków włosowych. Pełni funkcję zmiękczającą, złuszczającą, peelingującą.  Działa delikatnie rozjaśniająco i nawilżająco, zmiękcza i wygładza skórę. Stymuluje komórki do syntezy kolagenu i elastyny, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i pobudza skórę do naturalnej odnowy. Pełni też funkcję konserwującą – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni funkcję zmiękczającą, złuszczającą, peelingującą.  (więcej…)

(++) Salicylic Acid, – Kwas salicylowy:  jest rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojowo-rogową (działanie keratolityczne) i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Im tłustsza jest skóra, tym działanie skuteczniejsze. Składnik działa antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwzapalnie i gojąco, pomaga na problem tzw. wrastających włosków. Osoby uczulone na salicylany (np Aspirynę) nie powinny stosować produktów zawierających kwas salicylowy. (więcej…)

(++) Lactobionic Acid – Kwas laktobionowy: łagodzi trądzik, stany zapalne i podrażnienia, reguluje odnowę komórkową, wygładza, zmiękcza i zatrzymuje wodę w naskórku. Pozbawiony właściwości drażniących, może być stosowany do pielęgnacji miejsc wrażliwych, a nawet skóry zmienionej chorobowo. Łączy w sobie działanie nawilżające i regenerujące. Wspomaga proces odnowy naskórkowej oraz wzmacnia funkcjonalność bariery ochronnej. Polecany do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, suchej, naczyniowej, z trądzikiem różowatym, łuszczycą, łojotokiem, egzemą i innymi schorzeniami skórnymi, a także do cery dojrzałej jako skuteczny antyoksydant. W kosmetyku pełni też funkcję buforującą i stabilizującą. (więcej…)

(-!!-) Triethanolamine – Regulator pH kosmetyku. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu. (więcej…)

(++) Hexamidine Diisethionate – Syntetyczny konserwant farmaceutyczny:  skutecznie ogranicza rozwój bakterii (Gram+ oraz Gram-, w tym Propionibacterium acnes); działa przeciwgrzybicznie – szczególnie w stosunku do Malessezia furfur (główny gatunek grzyba powodującego łupież suchy, tłusty i pstry). Bezpieczny do stosowania na skórę i błony śluzowe. (więcej…)

Sodium Benzoate – Benzoesan sodu to popularny konserwant, zapobiegający rozwojowi drożdży, pleśni i bakterii. Stosowany jest  produktach o niskim pH. Dopuszczony do stosowania także w certyfikowanych kosmetykach naturalnych (więcej…)

Parfum,

(-!!-) Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy (jeśli kosmetyk jest rozpylany).  (więcej…)

Xanthan Gum Lekki emulgator: zagęszcza konsystencję kosmetyku, jest substancja żelującą i stabilizującą. Ma niski potencjał komedogenny i alergenny, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. (więcej…)

(-!!-) PEG-8 – Syntetyczny humektant: nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku Rozpuszczalnika dla substancji aktywnych. Może być zanieczyszczony dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

Tocopherol, – Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym. (więcej…)

(++) Ascorbyl Palmitate – Pochodna wit.C: poprawia ukrwienie skóry, wspomaga syntezę kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne; uelastycznia, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek (antyoksydant). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia; polecana do cery trądzikowej i dojrzałej. W kosmetyku jest przeciwutleniaczem: zapobiega utlenianiu zawartych w produkcie składników tłuszczowych (np. cennych olejów roślinnych), wydłużając jego trwałość. Dozwolona do stosowania w kosmetykach naturalnych. (więcej…)

(++) Ascorbic Acid – Syntetyczna witamina C (tzw. witamina młodości), jeden z najsilniejszych antyoksydantów; w wyższych stężeniach (do 30%) odmładza, wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt, ujędrnia; posiada właściwości keratolityczne, gojące i wzmacniające naczynia krwionośne, chroni skórę przed szkodliwym wpływem środowiska. (więcej…)


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE:
blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Iwostin Purritin, Krem na noc redukujący niedoskonałości
Wstyd się przyznać, ale dałam się złapać na baaaaardzo sprytny i niefajny myk zastosowany w kremie na noc redukującym niedoskonałości Purritin przez markę Iwostin: otóż z jednej strony napchali do tej tubki duzo tłustych i komedogennych emolientów, a z drugiej strony zastosowali składniki konsystencjotwórcze, które nie tylko zmniejszają odczucie tłustości i ciężkości na skórze (np. Hydroxypropyl Starch Phosphate), a wręcz  ją matują i pozostawiają aksamitną w dotyku po wyschnięciu/wchłonięciu się kosmetyku (np. Dicaprylyl Carbonate oraz Aluminum Starch Octenylsuccinate). Niestety ten efekt matu i aksamitności skóry osiągany jest sztucznie, czyli poprzez utworzenie takiej warstwy okluzyjnej na powierzchni skóry, która nie jest standardowo tłusta i lepka, ale właśnie gładka i matowa. Sprytne że wymienione przeze mnie w nawiasach składniki mają właściwości komedogenne: zapychają pory skóry i sprzyjają powstawaniu zaskórników.

W ogóle jak spojrzycie na listę INCI tego kremu, to zauważycie, że czołowe pozyscje okupowane są przez składniki wybitnie komedogenne, zaś druga połowa listy to substancje faktycznie przeciwtrądzikowe, nawilżające i oczyszczające skórę: cynk, kwas mlekowy, oleanolow, salicylowy, laktobionowy i jabłkowy, a do tego pochodne witaminy C, ekstrakt z kory Enantia chlorantha, witamina E. Nie kumam tego, naprawdę… Czy producent liczył na to, że substancje aktywne -dzięki obecności promotorów przenikania – na tyle oczyszczą skórę, że uchroni ją to przed zapchaniem resztą syfiastych składników?

Żeby być fair: muszę przyznać, że Purritin mnie nie zapchał, ale używałam go jakieś 2 tygodnie, po czym stwierdziłam, że jak na krem „pracujący w nocy” nad moja skórą, to jednak za mało mnie nawilża. Ale za to świetnie matuje! Tylko co z tego, skoro robi to w nocy…?

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Iwostin Purritin, Krem na noc redukujący niedoskonałości

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

5 1 vote
Oceń tę notkę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x