[recenzja] Bandi Professional, Multiwitaminowy krem SPF35

 

Coraz częściej mam wrażenie, że przyczyną wszystkich moich wtop i rozczarowań kosmetycznych jest albo jakiś przedziwny defekt mojej skóry, albo jakieś błędnę założenia, które przyjmuję, podczas wybierania kosmetyków, które kupuję. No bo tak: Bandi Professional, Multiwitaminowy krem z filtrem SPF35 – idealny po zabiegu złuszczania skóry kwasem AHA. No przecież opis jak na mnie skrojony!

 

cena:   od 60 zł

 

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami,Bandi Krem multiwitaminowy SPF30

Tak, jestem po złuszczaniu naskórka kwasem AHA, a konkretnie kwasem glikolowym w stężeniu 12%. Moja skóra jest podrażniona, zaczerwieniona, nadwrażliwa. Chciałabym ją nawilżyć, ukoić i wygoić, dobrze? – pytam producenta, który odpowiada mi na opakowaniu kremu: – pani Olgo, będzie pani zadowolona, to jest dokładnie taki krem, jakiego pani potrzebuje!

Na co ja: Ale wie pan, panie producencie, bo ja złuszczałam tę skórę dlatego, że mam problem z trądzikiem i zapchanymi porami, a nie dlatego, że jestem stara i chcę usunąć zmarszczki…

Na co producent: Ależ oczywiście, pani Olgo! Proszę spojrzeć, ten krem jest bardzo lekki, nie zatyka porów, szybko się wchłania i na dodatek chroni skórę przed promieniami UVA/UVB.

Na co ja: Ojej, to jest faktycznie krem dla mnie!

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami,Bandi Krem multiwitaminowy SPF30

No i co poszło nie tak? Zabijcie mnie, ale – kurwa! – nie wiem! No nie wiem! Ten lekki i łatwowchłanialny krem ślizga mi się po twarzy, nie chce się wchłonąć, pozostawia tłustą warstwę, która poddusza moją skórę niczym lateksowa maska albo płaszcz przeciwdeszczowy.

Moja biedna skóra poci się w pełnym słońcu, warstwa kremu roluje się na twarzy i ślizga, do tego stopnia, że okulary zaczynają mi zjeżdżać z nosa! No ale to przecież filtr UVA/UVAB, a ja jestem po kwasach, więc muszę się chronić i odżywić skórę, zregenerować, bla bla bla. Więc wytrzymuję. Tydzień. Dwa.

I wysyp. Zapchane pory, kaszka na czole, ropne krostki na brodzie i przy skrzydełkach nosa. No chuj mnie jasny zaraz strzeli! No i gdzie jest ta lekka, niezapychająca formuła dla problematycznej trądzikowej cery?!!

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol – Fotostabilny filtr chemiczny, chroni w szerokim zakresie przed UVA. Chroni przed przedwczesnym starzeniem się skór, a kosmetyk przed zepsuciem. (więcej…)

Ethylhexyl Stearate– Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wilgoci) i w ten sposób zmiękcza, natłuszcza, wygładza i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Silnie komedogenny, zapycha pory, powoduje wypryski i stany zapalne. (więcej…)

Caprylic/Capric Triglyceride – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (film), zapobiegający odparowywaniu wody – pośrednio działa nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco. Poprawia konsystencję preparatu, ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu. Dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne. Działa jednak komedogennie, zatyka  pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. (więcej…)

Ethylhexyl Methoxycinnamate – Filtr chemiczny, niestabilny chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Zabezpiecza skórę przed działaniem promieni UVA II oraz w niskim stopniu UVB. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Działa alergennie i komedogennie: zatyka pory skóry i powoduje zaskórniki. Składnik wnika przez skórę do krwi i może wpływać na gospodarkę hormonalną, wykazuje właściwości hormono-zastępcze. Substancję znajdowano w mleku kobiet karmiących. Ponadto może działać drażniąco na skórę, łatwo ulega oksydacji w kontakcie z różnymi materiałami, dlatego w formułach kosmetycznych stosuje się różne składniki pomocnicze, przeciwutleniacze, osłonowe i stabilizujące. (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry). (więcej…)

Titanium Dioxide – Dwutlenek tytaniu: pigment, fizyczny filtr mineralny UVA/UVB. Działa na zasadzie lustra, odbijając promienie UV. Może podrażniać błony śluzowe, oczy oraz drogi oddechowe. Mimo bycia naturalna alternatywą dla filtrów chemicznych – dwutlenek tytanu nie jest do końca przebadany, podejrzewa się go o działanie kancerogenne.    (więcej…)

Cyclopentasiloxane – Syntetyczny emolient , wygładza i zmiękcza skórę, ale nie posiada jako takich właściwości pielęgnacyjnych. Jest lotnym silikonem, który po pewnym czasie odparowyje ze skóry, ale i tak tworzy warstwę okluzyjną (film na skórze, zapobiegający odparowywaniu wody). W kosmetyku pełni też rolę konsystencjotwórczą, zapewnia łatwiejszą aplikację, daje poślizg. Ogólnie uznawany za bezpieczny i niekomedogenny, ale ja i tak go nie lubię.  (więcej…)

Cetearyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa silnie komedogennie (zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników). W kosmetyku pełni też funkcję konsystencjotwórczą – zagęszcza i ułatwia rozprowadzanie produktu. (więcej…)

Panthenol – Syntetyczny humektant: nawilża, koi; łagodzi podrażnienia, poparzenia i alergie skóry; przyspiesza gojenie. Dobrze wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza; działa przeciwłupiezowo i stymuluje cebulki włosów; a także na paznokcie: bardzo dobrze i głęboko się wchłania. (więcej…)

Tocopheryl Acetate – Pochodna witaminy E, przeciwutleniacz: wzmacnia barierę naskórkową, działa przeciwzmarszczkowo, silnie antyoksydacyjnie, odżywczo, wzmacniająco i ochronnie. Poprawia także nawilżenie skóry. Jest też konserwantem: przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen.  (więcej…)

Glyceryl Stearate– Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) – Masło shea – olej z afrykańskiego masłosza; bogate w witaminy A i E ; odżywia, natłuszcza, działa przeciwzmarszczkowo, tworzy delikatny film na skórze i chroni ją przed słońcem, mrozem, wiatrem. Bezpieczny dla cery delikatnej i tłustej, niekomedogenny (nie zatyka porów); przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych.  (więcej…)

Retinyl Palmitate – Proretinol (jedna z form retinolu – witaminy A; najsłabsza w działaniu biologicznym, ale najbezpieczniejsza i niepodrażniająca);  działa emoliencyjne, naprawczo, przeciwstarzeniowo, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych. (więcej…)

Glycosaminoglycans – Mieszanina mukopolisacharydów (z tkanki zwierzęcej), naturalny składnik ludzkiej skóry:  m.in. kwas hialuronowy, a także chondroityna, siarczan keratanu, heparyna, siarczan dermatanu. Pełni rolę humektantu: jest głęboko nawilżający i zapobiegający utracie nawilżenia, wiążący wodę. Promotor przenikania: pomaga w transporcie substancji nawilżających w głąb skóry. Wygładza i wypełnia zmarszczki, poprawia sprężystość i wzmacnia skórę. Łączy się z białkami skóry i stymuluje ich syntezę. Ma właściwości żelujące roztwory wodne. Wykorzystywany w kosmetykach do każdego typu skóry, zwłaszcza odwodnionej, dojrzałej lub suchej. (więcej…)

Sodium Ascorbyl Phosphate – Stabilna postać witaminy C: antyoksydant – hamuje procesy egzogennego starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego. (więcej…)

Ceteareth-20– Emulgator odpowiadający w kosmetyku za konsystencję emulsji i solubilizator umożliwiający rozpuszczenie w wodzie tłuszczy, wyciągów roślinnych i kompozycji zapachowych. Problem w tym, że do produkcji Ceteareth-20 używa się substancji kancerogennych i łatwo go nimi zanieczyścić. Dlatego nie wolno go stosować na podrażnioną czy uszkodzoną skórę. Najlepiej w ogóle go unikać! (więcej…)

PEG-100 Stearate, – Substancja powierzchniowo czynna; emulgator tworzący emulsje O/W. Substancja pianotwórcza, stabilizująca, a także modyfikator właściwości reologicznhych (poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących. Składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze. Może lekko zapychać. (więcej…)

Polyacrylate – Mikroplastik! Kopolimer akrylowy – mikroplastik! Stosowany głównie w preparatach do stylizacji włosów: utrwala, nadaje połysk, zmiękcza, wygładza i działa antystatycznie. Stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega rozwarstwianiu się kremu. Jest lepiszczem, czyli substancją wiążącą składniki kosmetyków. (więcej…)

Dimethicone Crosspolymer – Kombinacja elastycznych polimerów sylikonowych i winylowych. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, trudnozmywalna. Jest filmotwórcza, ułatwia aplikację kosmetyków, dając poślizg, wygładzenie oraz wypełnienie zmarszczek. Składnik wiążący i zawieszający substancje nierozpuszczalne w wodzie w płynnych lub kremowych formułach. Działa komedogennie i alergennie:  może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki, blokować dostęp tlenu, a także uczulać.  (więcej…)

Cyclohexasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów, ale ja mu nie ufam. (więcej…)

Polyisobutene – Składnik konsystencjotwórczy, zwiększa lepkość kosmetyków. – wykorzystywany do formowania szminek. Wykorzystywany także w produkcji cieni do powiek, podkładów i kosmetyków pielęgnacyjnych. Ma właściwości zmiękczające i nawilżające, zapobiega utracie wody, nie podrażnia, nie zatyka porów. Pomaga w rozprowadzaniu kosmetyku. To także zagęstnik. Nie posiada zdolności przenikania przez skórę, wysycha na jej powierzchni. Dzięki tej właściwości jest w stanie utrzymać konsystencję kosmetyków w formie plastycznej masy.  (więcej…)

Polysorbate 20– Detergent; emulgator do tworzenia i stabilizowania emulsji typu O/W. Dobry nośnik (solubilizator) dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Jako detergent ma także właściwości oczyszczające. Składnik może być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy (jeśli kosmetyk jest rozpylany).  (więcej…)

Alumina, – Kryształ pochodzenia mineralnego, najtwardszy po diamencie. W kosmetyce stosowany pod postacią miałkiego pudru, jako substancja przeciwzbrylająca i regulująca lepkość kosmetyków pudrowych oraz filtrów mineralnych. Wykorzystywany także w produktach matujących i przeciwpotnych, działa przeciwzapalnie i gojąco. Korund o grubszej ziarnistości (mikronizowany lub mikrokrystaliczny) ma bardzo silne właściwościa ścierne:  używany jest w peelingach mechanicznych oraz do mikrodermabrazji. Korundu nie należy stosować do peelingów na skórze ze zmianami barwnikowymi (pieprzykami), stanami zapalnymi oraz wszelkimi zmianami skórnymi. (więcej…) 

Stearic Acid– Emolient natłuszczający skórę i tworzący warstwę okluzyjną; w kosmetyku jest emulgatorem tworzącym emulsję wodno-olejową), stabilizuje ja i zapobiega rozwarstwianiu. Jest silnie komedogenny, zatyka pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. (więcej…)

Parfum/Fragrance,

Methylparaben – Paraben pełniący funkcję konserwantu o działaniu bakteriobójczym; potencjalny alergen (uwaga osoby z AZS), nie zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Poza  wymienionymi wyjątkami – substancja gruntownie przebadana i bezpieczna. To jeden z najłagodnieszych i najbezpieczniejszych parabenów, więc bez histerii. (więcej…)

Propylparaben, – Konserwant, hamuje rozwój mikroorganizmów w kosmetyku; zapobiega zmianie zapachu, koloru i konsystencji. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu. (więcej…)

Limonene – Węglowodór terpenowy: imituje zapach skórki cytrynowej/pomarańczowej. Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa. Bardzo silny alergen! Obecność tej substancji musi być uwzględniona w wykazie składników INCI, gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym lub 0,01% w produkcie spłukiwanym. (więcej…)

Geraniol – Składnik kompozycji zapachowych; imituje zapach pelargonii i daje odczucie świeżości. Składnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyków naturalnych i wegańskich. Sklasyfikowany jako groźny alergen. (więcej…)

Hexyl Cinnamal – Syntetyczny składnik kompozycji zapachowych (imituje zapach jaśminu). Silny alergen. (więcej…)

Linalool Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii; składnik kompozycji zapachowych. Może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne. (więcej…)


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o: Bandi Professional, Multiwitaminowy krem SPF35

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami,Bandi Krem multiwitaminowy SPF30

O co chodzi w tym kremie i dlaczego nie spełnia obietnic producenta? Jakim cudem ten krem ma być lekki i niezapychający, skoro tuż po filtrze przeciwsłonecznym ma na drugiej pozycji w składzie najbardziej chujowy emolient tłusty ever w postaci Ethylhexyl Stearate?! Jeśli dodamy do tego dwa kolejne emolienty tłuste: Cetearyl Alcohol oraz Glyceryl Stearate  to podium w kategorii najsilniejszych zapychaczy mamy już zajęte! Do tego silikony, mikroplastik i cała gama drażniących substancji zapachowych, szczodrze podlanych konserwantem Disodium EDTA To jakiś żart?!

I mało mnie już obchodzi, że krem zawiera witaminę C, mukopolisacharydy i proretinol. Możecie je sobie wsadzić… Tak, jestem na maxa wkurwiona, bo wydałam na ten krem 60 zeta! Uwierzyłam obietnicom producenta, a w zamian dostałam totalne zaprzeczenie tego, co widniało na pudełku: tłuste, ciężkie, zapychające mazidło.

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami,Bandi Krem multiwitaminowy SPF30

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x