[recenzja] Siquens MedExpert, Krem do cery odwodnionej i przesuszonej

 

Kolejny raz przeczołgałam moją skórę miejscowym retinoidem, więc na szybko potrzebowałam czegoś, co mnie dogłębnie nawilży, ukoi i wygoi. Wybór padł na kompletnie mi nieznaną markę Siquens (pod którą de facto kryje się Aflofarm), bo akurat była promocja i pani zachwalała. Tak więc kupiłam: Siquens MedExpert, Krem do cery odwodnionej i przesuszonej

 

 

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Siquens Med Expert Krem do skóry odwodnionej i przesuszonej

Czego oczekiwałam? No dokładnie tego, co widnieje w opisie tego kremu! Długotrwałe nawilżenie, regeneracja, elastyczność i gładkość. Tak właśnie chciałam wyglądać po użyciu tego kremu. Produkt jest w zasadzie bezzapachowy, dosyć gęsty i śliski, emolientowy – co mnie trochę zdziwiło, bo liczyłam na coś bardziej „mokrego”, ale OK, zobaczymy.

Na twarzy rozsmarowuje się lekko, nie szczypie nawet na podrażnionej skórze, przyjemnie koi i faktycznie odrobinę chłodzi. O dziwo wchłania się dosyć szybko, ale pozostawia zdecydowanie tłustą warstewkę na powierzchni skóry. Ale OK, my tu się mamy goić po retinoidach, a nie zadawać szyku. Wytrzymam.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Siquens Med Expert Krem do skóry odwodnionej i przesuszonej

Niestety po kilku dniach stosowania kremu Siquens MedExpert przyszło mi stwierdzić, że kompletnie nie radzi sobie z nawilżaniem skóry, a rzekomo miał to robić intensywnie i dogłębnie. Tymczasem w działaniu przypominał raczej krem barierowy, którego zadaniem jest ochronić skórę i poniekąd odseparować ją od szkodliwych czynników zewnętrznych. Tak więc nie do końca o to mi chodziło…

Myślę, że dla naprawdę suchej skóry, nie produkującej naturalnego sebum, ten krem mógłby być naprawdę fajny, ale ja liczyłam bardziej na nawilżenie i delikatne „przytrzymanie” tej wilgoci jakimś lekkim emolientem. Dla mojej skóry, nawet ekstremalnie podrażnionej, jest zdecydowanie za ciężki i dosyć ciężko go zmyć z twarzy.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Siquens Med Expert Krem do skóry odwodnionej i przesuszonej


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Cetearyl Ethylhexanoate – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL) – ochronną, zmiękczającą i wygładzającą. Natłuszcza, ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje ułatwia aplikację kosmetyków (daje poślizg), tworzy elastyczne powierzchnie na skórze i włosach. Stosowany także jako plastyfikator (np pomadkach) zapobiegający kruszeniu oraz kosmetykach do opalania z racji dolności odpychania cząsteczek wody, przez co kosmetyki z jego zawartością mają właściwości wodoodporne. Jest trudno spłukiwalny. Działa silnie komedogennie. Może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki. (więcej…)

Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy: pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny.   (więcej…)

Cyclopentasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów   (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Dimethicone – Trudnozmywalny silikon zatykający pory skóry (jest świetnym preparatem na wszy – zabija je poprzez zablokowanie dostępu do tlenu); emolient suchy – tworzy na skórze (i włosach) okluzyjny film dający odczucie jedwabistej gładkości, a zapobiegając odparowywaniu wilgoci ze skóry – pośrednio ja nawilża i wygładza. O ile dobrze się sprawdza w kosmetykach kolorowych (jest nośnikiem dla pigmentów w podkładzie) oraz kosmetykach do włosów (ułatwia ich rozczesywanie, wygładza, zapobiega elektryzowaniu, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, itp), o tyle w kosmetykach do pielęgnacji twarzy – budzi zastrzeżenia. W dużych stężeniach i regularnie stosowany może powodować powstawanie wyprysków i stanów zapalnych oraz ogólne “przemęczenie” i przeciążenie skóry oraz włosów. Może się “nabudowywać”.  (więcej…)

Macadamia Integrifolia Seed Oil – Olej tłoczony z nasion makadamii: zawiera kwas olejowy i palmitynowy, kwasy tłuszczowe; jest bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Emolient tłusty: tworzy na skórze i włosach warstwę okluzyjną zapobiegająca utracie wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje i wygładza skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników.  (więcej…)

Tocopherol – Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.  (więcej…)

Panthenol –  Syntetyczny humektant: nawilża, koi; łagodzi podrażnienia, poparzenia i alergie skóry; przyspiesza gojenie. Dobrze wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza; działa przeciwłupiezowo i stymuluje cebulki włosów; a także na paznokcie: bardzo dobrze i głęboko się wchłania. (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Caesalpinia Spinosa Gum (Tara Tree Gum) – Guma Tara: naturalny polimer, zawiera polisacharydy (głównie mannozę i galaktozę), jej cząsteczki są różnej wielkości, dzięki czemu dociera do zewnętrznych oraz głębokich warstw naskórka, przez co długotrwale go nawilża i reguluje wydzielanie sebum. Jest to naturalny zamiennik syntetycznych środków konsystencjotwórczych: żeluje fazę wodną, nadaje miękkości i lekkości. Jest kompatybilna z syntetycznymi polimerami. (więcej…)

Alcohol Denat – Alkohol denaturowany: skuteczny konserwant, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Promotor przenikania substancji aktywnych. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające. Jest przy tym silnie drażniący, nie należy go stosować w przypadku skóry atopowej, alergicznej, a także wrażliwej, płytko unaczynionej, suchej, nie stosować u dzieci. (więcej…)

Onopordum Acanthium Flower/ Leaf/ Stem Extract – Ekstrakt z popłocha pospolitego: ma silne właściwości regenerujące, stymuluje procesy naprawcze skóry, pomaga naprawiać uszkodzenia skóry powstałe po uszkodzeniach mechanicznych (np. mikrodermabrazji, dermabrazji oraz peelingach) oraz uszkodzeniach wywołanych promieniowaniem UV. (więcej…)

Glyceryl Stearate Citrate – Emulgator tworzący emulsje typu O/W i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. (więcej…)

———————

Butylene Glycol – Promotor przenikania składników aktywnych w głąb skóry; rozpuszczalnik dla substancji roślinnych; substancja kondycjonująca – zmiekczająca i wygładzająca; humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku. Może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry; podrażniać skórę atopową, a także sprzyjać przenoszeniu w głąb skóry wszelkich toksyn z otoczenia.   (więcej…)

Laureth-3 – Substancja myjąca i zwilżająca: ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co skuteczniej usuwane są zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Emulgator tworzący emulsje O/W, substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących. (więcej…)

Hydroxyethyl Cellulose – Zagęstnik, zwiększa lepkość produktu, substancja wiążąca i stabilizująca. Bezpieczne w niskich stężeniach. (więcej…)

Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester – Lipopeptyd: stymuluje syntezę kolagenu, intensywnie nawilża, poprawia mikrokrążenie, działa przeciwzmarszczkowo: poprawia gęstość, elastyczność i nawodnienie skóry. (więcej…)

Butylene Glycol + Laureth-3 + Hydroxyethylcellulose + Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester = Calmosensine™ SP
Calmosensine ™ SP jest lipopeptydem rozluźniającym mięśnie i łagodzącym napięcie, aby zapobiec tworzeniu się zmarszczek i linii mimicznych.  Calmosensine ™ SP opiera się na peptydzie występującym naturalnie w organizmie.

—————————

Polyacrylamide – Substancja konsystencjotwórcza i zagęszczająca w żelowych formułach kosmetyku. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film wygładzający i wypełniający zmarszczki, zapewnia kosmetykowi “wodoodporność”. Niestety ten syntetyczny polimer pozyskiwany z neurotoksycznego i wchłanialnego przez skórę akrylamidu (i może zawierać jego śladowe ilości), podejrzewany o zdolności do bioakumulacji.   (więcej…)

Hydrogenated Polydecene – Syntetyczny emolient: tworzy na skórze jedwabisty, nieklejący, lipofilowy film okluzyjny – zapobiegający TEWL, a przez to pośrednio nawilżający, zmiękczający i wygładzający). Ułatwia aplikację kosmetyku, pełni także funkcję rozpuszczalnika substancji zapachowych. (więcej…)

Laureth-7 –  Syntetyczny polimer; emulgator do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość kosmetyku. Teoretycznie bezpieczny, ale często bywa zanieczyszczony szkodliwymi substancjami ( tlenkiem etylenu lub rakotwórczym dioksanem). Nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę, w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory i powoduje wypryski. (więcej…)

Acrylates/C10-30 / Alkyl Acrylate Crosspolymer – Mikroplastik! Kopolimer zagęszczająca i żelująca, zwiększająca lepkość i filmotwórcza, stosowana w kosmetykach ochronnych i wodoodpornych, mi.in. do opalania i makijażu, oraz myjących włosy i skórę. Zapobiega odparowywaniu wody, tworzy okluzję, mocno wygładzając i przylegając do powierzchni. Nabłyszcza i nadaje aksamitną powłokę. Może działać komedogennie w dużych stężeniach, zatykać pory skóry, z reguły jednak znajduje się w kosmetykach w małych ilościach. Składnik może uwalniać szkodliwy kwas metakrylowy. (więcej…)

Allantoin – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. (więcej…)

Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy – jeśli kosmetyk jest rozpylany (więcej…)

Benzyl Alcohol – Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Alkohol aromatyczny o zapachu kwiatowo-owocowym; potencjalny słaby alergen.  (więcej…)

Methylchloroisothiazolinone – Methylchloroisothiazolinone MCI to syntetyczny konserwant o działaniu grzybo- i bakteriobójczym. Jest bardzo silnym alergenem, działa genotoksycznie, przenika do krwiobiegu oraz kumuluje się w wątrobie. Zabroniony w kosmetykach niespłukiwanych; dozwolony jedynie w kosmetykach spłukiwanych, ale wyłącznie w połączeniu Methylisothiazolinone MTI jako MCIT (więcej…)

Methylisothiazolinone – Syntetyczny konserwant o działaniu silnie drażniącym i alergizującym; dopuszczalny tylko w kosmetykach spłukiwanych (więcej…)

Parfum

Benzyl Salicylate – Składnik kompozycji zapachowych oraz pochłaniacz UV (dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość). Składnik sklasyfikowany jako potencjalny, groźny alergen. Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży  (więcej…)

Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka., działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku.  (więcej…)

Sodium Hydroxide – Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna); regulator pH kosmetyku i substancja buforująca.  (więcej…)

BHA – Konserwant i przeciwutleniacz. Bardzo silny alergen. Wykazuje działanie kancerogenne, ulega przekształceniu w pochodne chinonowe. Może wywoływać wysypki, pokrzywki. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. Składnik niezalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę.  (więcej…)

 


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o: Siquens MedExpert,
Krem do cery odwodnionej i przesuszonej

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Siquens Med Expert Krem do skóry odwodnionej i przesuszonej

No dobra, to mamy już odpowiedź w kwestii ciężkości i trudnozmywalności tego kremu – winowajcą jest tłusty i wododporny emolient Cetearyl Ethylhexanoate. Dalej jest jeszcze gorzej: trudnozmywalny i zapychający silikon Dimethicone, a na deser plastikowe wypełniacze zmarszczek: Polyacrylamide oraz Acrylates/C10-30 / Alkyl Acrylate Crosspolymer.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Siquens Med Expert Krem do skóry odwodnionej i przesuszonej

I co z tego, że w składzie jest także fajny peptyd przeciwzmarszczkowy, regenerujący ekstrakt ziołowy czy alantoina, skoro to wszystko zanurzone jest silikonowo-plastikowym syfie i zakonserwowane niezbyt przyjaznymi skórze konserwantami, typy Disodium EDTA czy BHA. Popisy copywritera na opakowaniu tego kremu – że formuła DermoSekwencyjna i ajla-bajla Dual Molecular – nie uratują sytuacji. Czasem jest mi aż głupio, że tak wybrzydzam i narzekam, ale naprawdę moja skóra nie radzi sobie z takimi substancjami.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Siquens Med Expert Krem do skóry odwodnionej i przesuszonej

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x