[recenzja] Avene, Cicalfate, Antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej

Avene, Cicalfate, Antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej poznałam kilka lat temu, zupełnym przypadeczkiem, kiedy znajoma, chwaląc się swoim nowym tatuażem, dyskretnie rzuciła okiem na moją twarz (tuż po 3-tygodniowej kuracji miejscowym retinoidem) i wykrzyknęła: „Okurwa, a co ci się stało?! Weź się tym posmaruj!” – i wyciagnęła z torby metalową tubkę specyfiku, którym zazwyczaj goiła swoje liczne tatuaże. Oczywiście, że się posmarowałam. Momentalna ulga, która spłynęła na mą umęczona twarz sprawiła, że od razu schowałam tę tubkę do swojej torby i powiedziałam znajomej: „Kupisz se nowy! Ten jest mój!”

I żeby było jasne: to nie jest dobry krem do twarzy. On jest bardzo niedobry do twarzy. Ale jako jeden z niewielu przynosi prawdziwą ulgę podrażnionej, wysuszonej, popękanej i wymęczonej skórze.

PS. Uważam, że Cicalfate Avene powinien całkowicie wyprzeć z rynku Sudocrem, który ma tak fatalny skład, że to aż niewiarygodne, że matki smarują tym własne dzieci!

cena:  od 26 zł [klik!]

 

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Avene Cicalfate antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej

To nie jest krem regenerujący do stosowania na noc do suchej skóry. To nie jest krem, który polecam do nakładania na twarz, żeby odżywić skórę. Zdecydowanie nie. Ten krem nie ma super składu i mega właściwości pielęgnacyjnych, ale jest tak skomponowany, że w sytuacji, gdy twoja twarz została pozbawiona skóry – na skutek kuracji retinoidami lub kwasami, na skutek spalenia się na słońcu czy poparzenia diabli wiedzą czym – i kiedy boli cię całe jestestwo, a skóra szczypie nawet od kompresu z przegotowanej wody, to weź sobie rozsmaruj ten biały szuwaks, a poczujesz natychmiastową ulgę.

Ten krem jest gęsty jak atmosfera podczas rodzinnego obiadu i treściwy niczym wymowne spojrzenie rzucone na odchodnym najgorszemu wrogowi. Ten krem składa się z tłuszczu i wody, wymieszanych na gładko i pozostawiających na Twojej skórze szczelny kaftan bezpieczeństwa. Ona naprawdę nie dopuści, by stało Ci się coś złego i chroni Twoją twarz (a raczej: ranę w miejscu twarzy) przed bakteriami, chujnią i grzybnią.

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Avene Cicalfate antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej

To jest krem do zadań specjalnych – do stosowania w sytuacjach naprawdę wyjątkowych. I biada Ci, jeśli będziesz używać go nawet chwile dłużej niż jest to absolutnie konieczne! Wtedy bowiem przestanie być ulgą i błogosławieństwem, a stanie się przekleństwem, które cię zapcha, wysuszy, wypryszczy i jeszcze na pożegnanie da kopa w dupę! Więc nie rób tego. Okaż szacunek temu upiornemu szuwaksowi i nakładaj go tylko wtedy, kiedy wykorzystałaś już wszystkie awaryjne wyjścia z naprawdę chujowej sytuacji dermatologicznej.

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Avene Cicalfate antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)
Avene Thermal Spring Water (Avena Aqua),

Caprylic/Capric Trigliceryde – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (film), zapobiegający odparowywaniu wody – pośrednio działa nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco. Poprawia konsystencję preparatu, ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu. Dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne. Działa jednak komedogennie, zatyka  pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. (więcej…)

Mineral Oil / Paraffinum Liquidum – Płynna parafina: emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach (zapobiegając odparowywaniu wody). Wykorzystywana w kosmetykach ochronnych oraz do cery suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych. Działa komedogennie. W dużych stężeniach u niektórych osób może powodować podrażnienie skóry, co objawia się w dużym stopniu przesuszeniem naskórka. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.  (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Hydrogenated Vegetable Oil – Mieszanina utwardzonych olejów roślinnych: palmowego(!), kokosowego, słonecznikowego, rzepakowego. Emolient tłusty: tworzy na skórze okluzyjną, natłuszczającą i ochronną powłokę (zapobiegająca TEWL); wygładza i zmiękcza. Jest też emulgatorem tworzącym i stabilizującym emulsje: zapobiega rozwarstwianiu fazy wodnej od olejowej  a także do tworzenia emulsji, zapobiega również rozwarstwianiu fazy wodnej od olejowej. Działa komedogennie: zatyka pory, może nasilać objawy trądziku, powodować wypryski. Substancja niewiadomego pochodzenia. Może pochodzić z upraw GMO i przyczyniać się do niszczenia lasów deszczowych. (więcej…)

Zinc Oxide – Tlenek cynku: jest fizycznym filtrem, odbija promieniowanie UVA i UVB. Zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. Zawierają go także maści, zasypki i tzw. płynne talki do leczenia wykwitów wirusowych, np. zajadów, opryszczki i ospy, owrzodzeń, wyprysków.  (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Polyglyceryl-2 Sesquiisostearate – Syntetyczny emolient tworzący na powierzchni warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL). Emulgator łączący fazę wodna i olejową w emulsjach W/O – łączy fazę wodną i fazę olejową. Stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji; jest też substancja zmętniająca, pianotwórczą oraz plastyfikatorem w sztyftach. (więcej…)

PEG-22/Dodecyl Glycol Copolymer – Polimer tworzący i stabilizujący emulsje. Jest też emolientem zwilżającym: tworzy na powierzchni skóry zmiękczającą warstwę ochronną, poprawia właściwości aplikacyjne i działanie kosmetyków, zwłaszcza myjących, a także ułatwia ich spłukiwanie. Może działać drażniąco na skórę i powodować różnego rodzaju stany zapalne. Może być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie należy go nakładać na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci, ani dla kobiet w ciąży. (więcej…)

Aluminum Sucrose Octasulfate (Sucralfate) – Sól glinowa siarczanu sacharozy, znana z właściwości gojących, wykorzystywanych w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Łagodzi podrażnienia oraz stymuluje regenerację naskórka poprzez wytworzenie w kontakcie z białkiem lepkiego i gęstego polimeru, który szczelnie przylega do uszkodzonej skóry i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. (więcej…)

Aluminium Stearate – Sól glinowa kwasu stearynowego: jest w kosmetyku lepiszczem, regulatorem lepkości, zagęstnikiem i stabilizatorem emulsji. Jest również białym barwnikiem, rozjaśnia lub delikatnie pobiela kosmetyki. (więcej…)

Cera Alba – Bielony wosk pszczeli: naturalny emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną: natłuszcza, odżywia, wygładza, regeneruje. Emulgator tworzący emulsje typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz, podnosi lepkość. Może powodowac alergie, działa komedogennie: w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać trądzik, zatykać pory, powodować wypryski. Osoby uczulone na produkty pszczele i pyłki roślin powinny wykonywać próby uczuleniowe każdorazowo przed zastosowaniem nowego kosmetyku zawierającego wosk pszczeli.  (więcej…)

Copper Sulfate – Siarczan miedzi: działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny działa korzystnie na regenerację tkanki łącznej; pomaga zredukować zmarszczki i ujędrnić skórę. Poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych skóry, odbudowuje barierę ochronną skóry. Redukuje nadmierną potliwość oraz eliminuje przykry zapach potu. Korzystnie wpływa na stan przesuszonych włosów.  (więcej…)

Magnesium Stearate – Drobny proszek używany w kremach i pomadkach oraz we wszelkich sypkich formulacjach (pudry, podkłady, cienie itp) w celu zwiększenia przyczepności: polepsza aplikację kosmetyku (zwiększa poślizg), wpływa na konsystencję pudru, wiążąc składniki i zmniejszając nieco jego pylistość. Poprawia nieco krycie, wydłuża trwałość makijażu. Wykorzystywany również jako biały barwnik. (więcej…)

Magnesium Sulfate – Siarczan magnezu: wchłaniając się przez skórę, działa odtruwająco, oczyszczająco, wyciąga toksyny, obrzęki, zmęczenie, odmładza, relaksuje. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwpotnie, przeciwgrzybicznie, łagodzi podrażnienia, ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne. Jest adsorbentem: pochłania wilgoć, pot i sebum; działa dezodorująco. Jest antyoksydantem, działa przeciwzmarszczkowo. W kosmetykach dodaje się ją, jako środek zwiększający objętość produktu, kontrolujący lepkość, a także przeciwłupieżowy i dodający objętości włosom. (więcej…)

Cera Microcristallina – Rafinowany wosk mineralny (parafinowy) pozyskiwany z ropy naftowej. Emolient tłusty tworzący na powierzchni skóry i włosów okluzyjny filtr zapobiegający utracie wody: natłuszczający, nabłyszczający, wygładzający, zmiękczający i ochronny. Stabilizator emulsji, zapobiega rozwarstwianiu się; poprawia właściwości aplikacyjne. Działa alergennie i komedogennie, zatyka pory i tworzy zaskórniki. Składnik w dużych stężeniach może nasilać zmiany trądzikowe, zatykać pory, powodować wypryski, ale także podrażnienie i przesuszenie skóry.  (więcej…)

Zinc Sulfate – Siarczan cynku: działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran. Stosowany w kosmetykach antyseptycznych, przeciwtrądzikowych, przeciwodparzeniowych, preparatach na zajady, wykwity wirusowe przy ospie, opryszczce. Pełni też funkcję konserwantu ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, antymikrobowe i dezynfekujące. W produktach do higieny jamy ustnej: usuwa i zapobiega osadom na płytce nazębnej. Ma także właściwości przeciwzbrylające. Dozwolony w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.  (więcej…)


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o: Avene, Cicalfate,
Antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Avene Cicalfate antybakteryjny krem regenerujący do skóry podrażnionej

Avene Cicalfate to opatrunek w kremie – w pełnym tego słowa znaczeniu. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybicznym świetnie sprawdza się w każdym przypadku podrażnienia skóry czy jakichś niefajnych zmian skórnych (typu: liszaj, egzema, zajady, podrażnienie skóry po zabiegach, odpieluszkowe zapalenie niemowlęcego dupska itp). Substancje aktywne zawarte w tym kremie są naprawdę bezpieczne i skuteczne: tlenek cynku, sukralfat, siarczan miedzi, siarczan magnezu i siarczan cynku. To są naprawdę mocni zawodnicy!

Ale równie mocne w swojej kategorii wagowej (tłustych zapychających emolientów) są też pozostałe składniki tego kremu: płynna parafina, mieszanina utwardzonych olejów roślinnych i bielony wosk pszczeli. Niestety od tych substancji każda właścicielka tłustej i problematycznej skóry powinna spierdalać w podskokach, jeśli nie chce dać się zapchać i wypryszczyć. Jednak w wyjątkowych sytuacjach ten krem jest naprawdę zbawieniem, pod warunkiem oszczędnego i umiejętnego stosowania – także wtedy, gdy na twarzy mamy jakiegoś wielkiego brzydkiego pryszcza w stadium dojrzałym. Wtedy Cicalfate goi go, wysusza i gasi. Nie jest to jednak krem do stosowania profilaktycznego „na pryszcze”, choć znam panie, które smarują się tym szuwaksem noc w noc na całą twarz. Szacunek. Moja by mi odpadła po tygodniu.

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x