[recenzja] Bioliq, Dermo, Krem regenerujący do cery trądzikowej na noc (Camelia sinensis)

Ponieważ rozczarowanka i fakapiki chodzą parami, podobnie jak pryszcze pojawiające się na mojej twarzy po kosmetyki z niefajnym składem, zmuszona jestem wrzucić kolejny kamyczek do ogórka Aflofarmu, skrywającego się pod: Bioliq, Dermo, Krem regenerujący do cery trądzikowej na noc (Camelia sinensis). Partnerem w zbrodni – wzmiankowanego tutaj kremu na noc – był krem na dzien Bioliq z cimcifugą jakąśtam. O co oskarżam tę dwójkę? O nicnierobienie w kwestii pomagania skórze trądzikowej, a wręcz prowokowanie jej do generowania kolejnych wykwitów.

 

cena:   od 12 zł  [klik!]

 

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, bioliq dermo krem do cery tradzikowej na noc

O ciekawe, ciekawe: „ekstrakt z białej herbaty ogranicza nadmierne złuszczanie naskórka, który blokuje pory i przyczynia się do powstawania zaskórników”. Bo ja. to myślałam, że głównym czynnikiem powstawania zaskórników jest nadmierna produkcja sebum, rogowacenie naskórka i zaleganie tegoż u ujścia gruczołów łojowych, więc złuszczanie tego syfu jawi się jako całkiem zasadne. Tymczasem Bioliq obiecuje, że koniec ze złuszczaniem i że on sobie świetnie poradzi, zmniejszając produkcję sebum. No OK, skoro tak twierdzisz. Działaj! Pokaż, co potrafisz!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, bioliq dermo krem do cery tradzikowej na noc

Wersja nocna tego kremu również jest gęstawa i w odczuciu pod palcami: emolientowo-silikonowa, co pozwala przypuszczać, że oba kremy mają tę samą bazę, a jedynie różnią się składnikami aktywnymi. Nie wiem, może. Jeśli tak, to dosyć słabo.

Krem wchłania się nie mal do matu, co jednak wcale mnie nie cieszy, bo znów podejrzewam skrytobójcze działanie silikonu. Naprawdę, mogliby sobie darować ten efekt w kosmetyku przeznaczonym na noc. Po co mi taka „wodoodporna maska” na twarzy podczas snu? Nie wiem.

Wiem jednak, że po każdym użyciu owego cudownego kremu regenerującego do cery trądzikowej – mój trądzik z dnia na dzień coraz bardziej zacieszał i zacierał rączki, a popisowo zapchanym porom zaczęły towarzyszyć podskórne zgrubienia, niechybnie zwiastujące nadejście pełnowymiarowej chujozy. Serio, Bioliq?!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, bioliq dermo krem do cery tradzikowej na noc


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Cetearyl Ethylhexanoate – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL) – ochronną, zmiękczającą i wygładzającą. Natłuszcza, ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje ułatwia aplikację kosmetyków (daje poślizg), tworzy elastyczne powierzchnie na skórze i włosach. Stosowany także jako plastyfikator (np pomadkach) zapobiegający kruszeniu oraz kosmetykach do opalania z racji dolności odpychania cząsteczek wody, przez co kosmetyki z jego zawartością mają właściwości wodoodporne. Jest trudno spłukiwalny. Działa silnie komedogennie. Może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki. (więcej…)

Cyclopentasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów   (więcej…)

Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy: pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny.   (więcej…)

Macadamia Integrifolia Seed Oil – Olej tłoczony z nasion makadamii: zawiera kwas olejowy i palmitynowy, kwasy tłuszczowe; jest bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Emolient tłusty: tworzy na skórze i włosach warstwę okluzyjną zapobiegająca utracie wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje i wygładza skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników.  (więcej…)

Tocopherol – Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.  (więcej…)

Glycerin (Glicerol)– Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Polyacrylamide – Substancja konsystencjotwórcza i zagęszczająca w żelowych formułach kosmetyku. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film wygładzający i wypełniający zmarszczki, zapewnia kosmetykowi “wodoodporność”. Niestety ten syntetyczny polimer pozyskiwany z neurotoksycznego i wchłanialnego przez skórę akrylamidu (i może zawierać jego śladowe ilości), podejrzewany o zdolności do bioakumulacji.   (więcej…)

Hydrogenated Polydecene – Syntetyczny emolient: tworzy na skórze jedwabisty, nieklejący, lipofilowy film okluzyjny – zapobiegający TEWL, a przez to pośrednio nawilżający, zmiękczający i wygładzający). Ułatwia aplikację kosmetyku, pełni także funkcję rozpuszczalnika substancji zapachowych. (więcej…)

Laureth-7 –  Syntetyczny polimer; emulgator do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość kosmetyku. Teoretycznie bezpieczny, ale często bywa zanieczyszczony szkodliwymi substancjami ( tlenkiem etylenu lub rakotwórczym dioksanem). Nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę, w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory i powoduje wypryski. (więcej…)

Glyceryl Stearate Citrate – Emulgator tworzący emulsje typu O/W i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. (więcej…)

Stearyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody) i przez to natłuszcza, nawilża, zmiękcza i wygładza. Silnie komedogenny: zapycha pory i tworzy zaskórniki. W kosmetyku jest emulgatorem w/o, wspomagający powstanie emulsji.  (więcej…)

Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Extract – Wyciąg z aloesu: zawiera ponad 140 biologicznie czynnych składników – aminokwasy, enzymy, witaminy (z grupy B, kwas foliowy, C, A, cholinę), wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, związki mineralne wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy), naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy, kampesterol, bradykinazę, fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe, saponiny, ligniny, biostymulatory, cukry. Jest doskonałym antyseptykiem: leczy i łagodzi stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, użądlenia, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy, ale warto stosować go wraz z emolientami, by nie odparował ze skóry i nie przesuszył jej. (więcej…)

Cimicifuga Racemosa Root Extract – Wyciąg z pluskwicy (świecznicy) groniastej: zawiera fitohormony – izoflawony o działaniu proestrogennym, które stymulują w skórze produkcję kwasu hialuronowego. Działa kojąco i przeciwzapalnie, jest silnym antyoksydantem: zapobiega utlenianiu i uszkodzeniu błon komórkowych, hamuje działanie enzymów, m.in. kolagenezy rozkładającej włókna podporowe skóry właściwej i wzmacniają naczynia krwionośne. (więcej…)

—————————–

PEG-60 Almond Glycerides – Detergent oczyszczający skórę i włosy; substancja pianotwórcza, renatłuszczająca (emolient zmywalny wodą) i zwilżająca. Stosowana w produktach myjących, aby zapobiegać przesuszeniom skóry od wody i silnych detergentów, ma właściwości emulgujące, tworzy przezroczyste konsystencje emulsyjne, pomaga równomiernie rozprowadzić inne składniki, zmiękcza też wodę. Niestety może podrażniać oraz być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę i stosowany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

Butylene Glycol – Promotor przenikania składników aktywnych w głąb skóry; rozpuszczalnik dla substancji roślinnych; substancja kondycjonująca – zmiekczająca i wygładzająca; humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku. Może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry; podrażniać skórę atopową, a także sprzyjać przenoszeniu w głąb skóry wszelkich toksyn z otoczenia.   (więcej…)

Caprylyl Glycol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Jest też humektantem – nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz konserwantem (działa bakteriostatycznie). Jest również dobrym promotorem przenikania substancji aktywnych w gląb skóry. Może działać komedogennie: zapychać pory i przyczyniać się do powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Carbomer – Syntetyczny zagęstnik, stabilizator emulsji i substancja żelująca. Na skórze i włosach tworzy okluzyjny film (zapobiegający TEWL). Działa komedogennie: zatyka pory i powoduje zaskórniki. Może podrażnić skórę i oczy. (więcej…)

NDGA Nordihydroguaiaretic Acid – Reguluje wzrost komórek, zmniejsza nadmierne rogowacenie i zapalenia skory. Jest doskonałym przeciwutleniaczem. Wraz z kwasem oleanowym (zwalczającym nadmierny łojotok)   – Kwas NDGA / Kwas nodwuhydrogwajaretowy tworzy coraz popularniejszy w kosmetyce związek Ac.Net™ , który reguluje pracę gruczołów łojowych i zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Zmniejsza wydzielanie sebum oraz skutecznie oczyszcza skórę. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry oraz normalizuje proces złuszczania naskórka. Zapobiega on utlenianiu sebum obecnego w ujściach gruczołów łojowych, zmniejszając  podrażnienia i stan zapalny. (więcej…)

PEG-60 Almond Glycerides + Butylene Glycol + Caprylyl Glycol + Carbomer + Nordihydroguaiaretic Acid + Oleanolic Acid + Glycerin = Ac.Net™

——————————-

Camellia Sinensis Leaf Extract – Naturalny wyciąg z zielonej herbaty; bogate źródło flawonoidów, witamin z grupy B, wit. K, C, P, sole mineralne (fluor, żelazo, magnez, mangan, potas, wapń, fosfor, cynk).  Jest emolientem – nawilża, odżywia, regeneruje; łagodzi podrażnienia i stany zapalne, działa bakteriobójczo i przeciwłojotokowo; zapobiega powstawaniu zaskórników i zmarszczek; wzmaga syntezę melanin – poprawia koloryt i przyspiesza opalanie. W kosmetykach do włosów – doskonały do problemów z łupieżem i przetłuszczającym się skalpem.  (więcej…)

Dimethicone – Trudnozmywalny silikon zatykający pory skóry (jest świetnym preparatem na wszy – zabija je poprzez zablokowanie dostępu do tlenu); emolient suchy – tworzy na skórze (i włosach) okluzyjny film dający odczucie jedwabistej gładkości, a zapobiegając odparowywaniu wilgoci ze skóry – pośrednio ja nawilża i wygładza. O ile dobrze się sprawdza w kosmetykach kolorowych (jest nośnikiem dla pigmentów w podkładzie) oraz kosmetykach do włosów (ułatwia ich rozczesywanie, wygładza, zapobiega elektryzowaniu, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, itp), o tyle w kosmetykach do pielęgnacji twarzy – budzi zastrzeżenia. W dużych stężeniach i regularnie stosowany może powodować powstawanie wyprysków i stanów zapalnych oraz ogólne “przemęczenie” i przeciążenie skóry oraz włosów. Może się “nabudowywać”.  (więcej…)

Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka., działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku.  (więcej…)

Onopordum Acanthium Flower/ Leaf/ Stem Extract – Ekstrakt z popłochu pospolitego: ma silne właściwości regenerujące, stymuluje procesy naprawcze skóry, pomaga naprawiać uszkodzenia skóry powstałe po uszkodzeniach mechanicznych (np. mikrodermabrazji, dermabrazji oraz peelingach) oraz uszkodzeniach wywołanych promieniowaniem UV. (więcej…)

BHA – Konserwant i przeciwutleniacz. Bardzo silny alergen. Wykazuje działanie kancerogenne, ulega przekształceniu w pochodne chinonowe. Może wywoływać wysypki, pokrzywki. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. Składnik niezalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę.  (więcej…)

Benzyl Alcohol – Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Alkohol aromatyczny o zapachu kwiatowo-owocowym; potencjalny słaby alergen.  (więcej…)

Methylisothiazolinone – Syntetyczny konserwant o działaniu silnie drażniącym i alergizującym; dopuszczalny tylko w kosmetykach spłukiwanych. Jest bardzo silnym alergenem, działa genotoksycznie, przenika do krwiobiegu oraz kumuluje się w wątrobie. (więcej…)

Methylchloroisothiazolinone –  MCI to syntetyczny konserwant o działaniu grzybo- i bakteriobójczym. Jest bardzo silnym alergenem, działa genotoksycznie, przenika do krwiobiegu oraz kumuluje się w wątrobie. Zabroniony w kosmetykach niespłukiwanych; dozwolony jedynie w kosmetykach spłukiwanych, ale wyłącznie w połączeniu Methylisothiazolinone MTI jako MCIT. (więcej…)

Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy (jeśli kosmetyk jest rozpylany) (więcej…)

Parfum

 



OPINIA ZAZIE o: Bioliq, Dermo,
Krem regenerujący do cery trądzikowej na noc (Camelia sinensis)

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, bioliq dermo krem do cery tradzikowej na noc

Czy ktoś jeszcze ma jakiekolwiek pytania odnośnie składu tego kremu? Bo mi niestety opadły ręce. Nie różni się jakoś szczególnie od wersji dziennej – do tego stopnia, że zawiera dwa silikony, których zadaniem jest jedynie optycznie „wygładzić” twarz, wypełniając pory skóry wodoodporną szpachlą.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, bioliq dermo krem do cery tradzikowej na noc

Wyciągi roślinne są w obu kremach zasadniczo takie same, czyli: aloes, popłoch, biała herbata, świecznica oraz substancja czynna Ac.Net, a jedyna zauważalna różnica, to zamiana konserwantów: w wersji nocnej zamiast Phenoxyetanolu i Ethylhexylglycerin mamy jeszcze większe świństwo, czyli Methylisothiazolinone i Methylchloroisothiazolinone.  Naprawdę, nie rozumiem, po co tworzyć dwa kosmetyki o niemal identycznym składzie, udając, że jeden jest na noc, a drugi na dzień. Przy czym oba są tak samo złe.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, bioliq dermo krem do cery tradzikowej na noc

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x