[recenzja] Diaderma, Karotten-Ol, Olejek karotenowy (marchewkowy)

 

Nigdy nie było mi szczególnie po drodze z olejkami. Może dlatego, że zazwyczaj nie umiałam ich używać. I zamiast najpierw intensywnie nawilżyć nawilżyć moją umęczoną kuracjami przeciwtrądzikowymi skórę, a dopiero potem ją olejować – beztrosko przyklepywałam tę moją „saharę” na twarzy kolejnym olejem, który miał zdziałać cuda. Tymczasem czynił zło. Dlatego – nauczona doświadczeniem – do olejku Diaderma, Karotten-Ol, Olejek karotenowy (marchewkowy) – chciałam podejść już świadomie i profesjonalnie, ażeby w końcu odkryć i poczuć tę „fantastyczną moc olejków”, o której tyle się naczytałam. Zwłaszcza że ten, o którym mowa, miał mi jeszcze nadać iście spektakularny blask świeżej opalenizny.

 

 

cena:  od 35 zł [klik!]

 

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, diaderma karotten oil olejek karotenowy

Niech pierwsza rzuci kamieniem tak, która nie uwierzyłaby w ten opis: tyle naturalnych olejków, tyle ziołowych wyciągów, no i ten kolor! A te „ochy” i „achy” w internecie od zachwyconych pań: że się cudownie wchłania, że odmładza, że dodaje blasku, że złocisty odcień twarzy!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, diaderma karotten oil olejek karotenowy

Pachnie mocno, bardzo mocno, słodko i ciepło, trochę cynamonowo. Kolor ma fajny. Nie wchłania się. Ślizga się i maże. Nałożony na twarz wieczorem, w nocy migruje do oczu i potwornie szczypie. Brudzi poduszkę. Zapycha pory jak jasna cholera, rozszerza je i nadaje skórze ziemisty odcień. Zamiast nawilżać, natłuszcza i wysusza! Po kilku dniach takiego bujania się z tym olejkiem, miałam wrażenie, że mnie zaczął podrażniać…?

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, diaderma karotten oil olejek karotenowy


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

  Olea Europaea (Olive) Fruit Oil – Oliwa z oliwek, ma silne właściwości przeciwutleniające, zawiera także witaminy: A, B, C, E i F. Jest naturalnym emolientem: doskonale odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę, opóźnia objawy starzenia, działa przeciwutleniająco oraz wygładza istniejące zmarszczki, uzupełnia niedobory lipidowe. Oliwa wykazuje działanie kojące i łagodzące stany zapalne i trądzikowe. Wspomaga leczenie ran, oparzeń, atopowego zapalenia skóry, łagodzi objawy łuszczycy i łupieżu. Zapewnia minimalizację nadmiernego rogowacenia naskórka, oraz wspomaga regulację gruczołów łojowych, przywraca właściwy skład sebum. Posiada zastosowanie w pielęgnacji cer najbardziej wymagających, atopowych, alergicznych, nadwrażliwych.  (więcej…)

  Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Seed Extract – Olej ze słodkich migdałów, zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. Naturalny emolient: działa nawilżająco, łagodząco, zmiękczająco; natłuszcza i wygładza oraz odżywia nawet najdelikatniejszą skórę. Bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży, bywa jednak komedogenny. Polecany do włosów i skóry suchej, łuszczącej się.  (więcej…)

  Carthamus Tinctorius (Safflower) Oil – Zimnotłoczony olej z nasion krokosza barwierskiego: zawiera kwas oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy, arachinowy, a także witaminy A, E i K. Działa przeciwzapalnie i regeneracyjnie; reguluje wydzielanie sebum oraz procesy keratynizacji naskórka. Nawilża i nie zatyka porów skóry, idealny dla skóry tłustej: szybko się wchłania i łagodzi trądzik (także różowaty). Rewitalizuje zmęczoną skórę, ujędrnia, działa przeciwzamrszczkowo, wspiera barierę ochronną skóry, redukuje cienie pod oczami, wzmacnia naczynia krwionosne i zmniejsza zaczerwienienia. Wzmacnia włosy i nadaje im połysk. Jest też doskonały do masażu ciała. (więcej…)

  Arachis Hypogea (Peanut) Oil – Olej z orzechów arachidowych: zawiera dużą ilość kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 (linolowy) oraz kwas palmitynowy, stearynowy, arachidowy, behenowy i lignocerynowy. Jest naturalnym emolientem: wzmacnia i zmiękcza barierę naskórkową, pozostawiając na niej ochronną warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL). Leczy dermatozy, polecany do skóry suchej i łuszczącej się; działa przeciwłupieżowo. Jest także bardzo dobrym olejem bazowym do masażu oraz do rozpuszczania innych substancji olejowych. Może niestety wywoływać uczulenie lub podrażnienie skóry, dlatego nie zaleca się jego stosowania u osób skłonnych do alergii. (więcej…)

  Zea Mays (Corn) Germ Oil – Olej z kukurydzy: zawiera kwas linolowy, oleinowy i stearynowy, tokoferole i fitosterole. Jest lekki, nieobciążający i niekomedogenny: może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty:  tworzy na powierzchni natłuszczającą, ale delikatną i lekką warstwę ochronną (zapobiegającą TEWL), a przez to nawilżającą, łagodzącą, wygładzającą i poprawiającą elastyczność skóry i włosów. Może pochodzić z genetycznie modyfikowanej kukurydzy GMO. (więcej…)

  Persea Gratissima Oil (Avocado Oil) – Olej z awokado: zawiera kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy i linolenowy, a także witaminy A, B, D, E, H, K, PP, minerały, lecytynę, fitosterole i skwalen. Naturalny emolient: natłuszcza, regeneruje, odżywia, wzmacnia, uelastycznia i chroni skórę (i włosy) warstwą okluzyjną, zapobiegającą odparowywaniu wody. W budowie zbliżony do lipidów skóry: jest dobrze tolerowany, głęboko się wchłania, nie nabłyszcza. Jest również naturalnym filtrem UV o niskim faktorze. Dzięki zawartości lecytyny – w kosmetykach wykazuje lekkie działanie emulgujące. Jest komedogenny: zatyka pory skóry, stosowany zbyt często oraz w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe. (więcej…)

  Glycine Soya Oil – Ekstrakt z ziaren soi: zawiera polifenole i izoflawonoidy- fitoestrogeny (genisteinę i daidzeinę) oraz witaminy z grupy B, minerały (potas, wapń, żelazo, fosfor, cynk, jod). Spowolnia starzenie skóry, wzmocnia ją, uelastycznia, stymuluje syntezę kolagenu, przeciwdziała wolnym rodnikom. Łagodzi podrażnienia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, działa nawilżająco, wygładzająco i ochronnie. Reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Polecany do skóry dojrzałej. Wykorzystywany jest także jako naturalny wypełniacz, zwiększa objętość kosmetyków, spulchnia, może również służyć za rozpuszczalnik.  (więcej…)

  Daucus Carota (Carrot) Extract – Wyciąg z korzeni marchwi: zawiera wapń, fosfor, chlorek sodowy, potas, żelazo, jod, cynk, mangan, karoten, tokoferol, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, biotynę , kwas askorbinowy, rutynę, fitochinon, kw. foliowy, kumaryny, kwasy organiczne, saponiny, olejek eteryczny i inne. Silny antyutleniacz: działa przeciwrodnikowo, łagodzi poparzenia słoneczne, regeneruje skórę, stymuluje podział komórek i działa przeciwzmarszczkowo. Zwiększa stopień nawodnienia naskórka, stymuluje fizjologiczne funkcje skóry, przywraca jej elastyczność, miękkość i gładkość. Działa brązująco: nadaje skórze ciepły odcień świeżej opalenizny. (więcej…)

  Arnica Montana (Arnica Resinoid) Flower Extract – Wyciąg z arniki górskiej: zawiera flawonoidy, laktony, trójterpeny, olejek eteryczny, irydoid, fenolokwasy, aminy, fitosterole. Działa silnie antyseptycznie, przeciwkrwotoczne, obkurcza i uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia skórę, zapobiega podrażnieniom i zaczerwienieniom, poprawia krążenie krwi. Działa ściągająco, łagodząco i przeciwzmarszczkowo. Polecany do skóry naczynkowej, z trądzikiem różowatym, pajączkami; w leczeniu żylaków i hemoroidów, stłuczeń, siniaków, ukąszeń owadów oraz obrzęków. Jest także składnikiem kompozycji zapachowych. Niestety może uczulać. (więcej…)

  Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract – Ekstrakt z liści oczaru wirginijskiego: zawiera taniny, olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę i inne składniki aktywne. Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest antyoksydantem: wyłapuje wolne rodniki, chelatuje jony żelaza, hamuje działanie oksydaz. Wzmacnia i chroni ściany naczyń krwionośnych, poprawia mikrokrążenie krwi. Polecany do cery wrażliwej, suchej i naczynkowej.  (więcej…)

  Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract – Wyciag z rumianku i rumiankowy olejek eteryczny (produkt destylacji suszonych koszyczków rumianku pospolitego): zawiera głównie α-bisabolol, chamazulen, mircen, spiroeter. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i neutralizująco na toksyny bakteryjne Pobudza przemianę materii w skórze, przyspiesza gojenie się ran, pobudza krążenie krwi i metabolizm w komórkach skóry, działa odmładzająco. Polecany do skóry suchej i wrażliwej, ale i trądzikowej. Łagodzi zaczerwienienie, stany zapalny, podrażnienie, łuszczenie się i świąd skóry. Jest również składnikiem kompozycji zapachowych. (więcej…)

  Salvia Officinalis Leaf Extract – Wyciąg z szałwii lekarskiej; bogaty w garbniki, saponiny, triterpeny, flawonoidy, kwasy organiczne. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Pomocna w leczeniu trądziku i pielęgnacji cery tłustej. Koi, łagodzi podrażnienia, wzmacnia naczynia krwionośne. W kosmetykach do włosów działa przeciwłupieżowo, wzmacnia cebulki i stymuluje porost włosów  (więcej…)

  Ledum Palustre (Labrador Tea) Extract – Wyciąg z bagna zwyczajnego, trującej rośliny o działaniu (po spożyciu) odurzającym, nefrotoksycznym i neurotoksycznym. W medycynie ludowej bagno zwyczajne stosowane było w leczeniu świerzbu, liszajów, oparzeń, wrzodów, użądleń, łupieżu oraz świądu. Może podrażniać skórę. (więcej…)

 Benzyl Benzoate – Składnik kompozycji zapachowych. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i pełni rolę konserwantu. Potencjalny groźny alergen. (więcej…)

 Cinnamyl Alcohol – Składnik kompozycji zapachowych oraz maskujący niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Imituje zapach hiacyntu. Uznany za potencjalny, groźny alergen. Może źle wpływać na układ oddechowy. (więcej…)

 Citronellol – Składnik kompozycji zapachowych: imituje zapach róży i geranium. Jest klasyfikowany jako drażniący, wpisany na oficjalną listę potencjalnych alergenów.  (więcej…)

 Coumarin – Składnik kompozycji zapachowych o zapachu wysuszonej trawy. Silnie alergizujący.  (więcej…)

 Geraniol – Składnik kompozycji zapachowych; imituje zapach pelargonii i daje odczucie świeżości. Składnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyków naturalnych i wegańskich. Sklasyfikowany jako groźny alergen.  (więcej…)

 Hexyl Cinnamal – Syntetyczny składnik kompozycji zapachowych (imituje zapach jaśminu). Silny alergen.  (więcej…)

 Limonene –  Węglowodór terpenowy: imituje zapach skórki cytrynowej/pomarańczowej. Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa. Bardzo silny alergen! Obecność tej substancji musi być uwzględniona w wykazie składników INCI, gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym lub 0,01% w produkcie spłukiwanym. (więcej…)

  Linalool – Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii; składnik kompozycji zapachowych. Może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne.  (więcej…)

 

 

Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o: Diaderma, Karotten-Ol,
Olejek karotenowy (marchewkowy)

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, diaderma karotten oil olejek karotenowy

No nie pykło, cóż poradzić…? Przy okazji wyjaśniło się, dlaczego ten olejek tak mocno pachnie i podrażnia – osiem różnych substancji zapachowych, wszystkie o dużym potencjale uczulającym. Brawo, sama natura! :/  Czy mieszanina tych wszystkich olejków i wyciągów ziołowych smierdziała az tak niemiłosiernie, że trzeba było tam wlać niemal wszystkie dostępne na rynku substancje zapachowe??

A poza tym po raz kolejny przekonałam się, że olejki są totalnie nie da mnie i tyle.

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, diaderma karotten oil olejek karotenowy

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x