[recenzja] La Roche Posay, Effaclar H, Kojący krem nawilżający do skóry tłustej uwrażliwionej

Bierzemy na warsztat kolejny krem do cery tłustej, trądzikowej i problematycznej, którego zadaniem jest nawilżenie i ukojenie skóry podrażnionej i przesuszonej intensywnymi kuracjami przeciwtrądzikowymi. Wydawać by się mogło, że skomponowanie takiego kremu nie powinno nastręczać trudności kosmetologom wiodących marek kosmetycznych. Ja się nie znam, ale na moje oko, to wrzuciłabym do takiego kremu naprawdę super nawilżacze: kwas hialuronowy i traneksamowy, może trehalozę, ekstrakt z aloesu, betainę, jakieś wielocukry i ekstrakt z korzenia lukrecji. Do tego jakieś niekomedogenne emolienty w stylu masła shea, oleju z nasion ogórecznika, annato i lipoglicyny. Nie wiem, niech nawet będzie jakiś silikon, żeby się nie świeciło zanadto, ale lekki – np. Caprylyl Methicone czy coś jemu podobnego. No przecież chyba dałoby się…?

Najwidoczniej nie jest to takie proste, skoro kolejny kojący krem nawilżający do skóry tłustej uwrażliwionej Effaclar H marki La Roche Posay – robi z tego taki wielki problem i zamiast spełnionych obietnic znów dostajemy fakap. Ja nie wiem, jak to się dzieje, naprawdę…

cena: od 40 zł [klik!]

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar H, kojący krem nawilżający

Pierwsze pytanie, jakie chciałabym zadać twórcy tego kremu brzmi: – Dlaczego krem, który ma ukoić i nawilżyć podrażnioną i wysuszoną skórę, nałożony na ową skórę – tak straszliwie piecze?!!! To jakaś wyrafinowana tortura, żeby skórę wymęczoną przeciwtrądzikowymi kuracjami kwasowymi czy retinoidowymi traktować czymś takim? Pojebało was w tym La Roche Posay?!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar H, kojący krem nawilżający

Drugi akapit nie będzie wcale lepszy. „Lekka konsystencja” tego kremu to lejąca się maź, która wsmarowana w twarz pozostawia tłustą i lepką warstwę, czyli dokładnie taką, o jakiej producent pisze na opakowaniu, tyle że z adnotacją „bez”. Uhm, niezły żart. Stosowany na noc sprawia, że twarz lepi się do poduszki, a stosowany na dzień gwarantuje, że przy próbie nałożenia makijażu wszystko się nam elegancko zroluje. Niestety w żadnym z powyższych przypadków krem ów nie nawilża jakoś zjawiskowo, a wręcz – zupełnie przeciętnie. Ponadto – zapycha. Co prawda nie dałam mu szansy, żeby zrobił mi na twarzy jakieś niespodzianki, ale jestem świadkiem, że próbował. Zużyłam to dziadostwo jako krem na szyję i dekolt, ale również mnie nie zachwycił: nakładany w nieco większej ilości zastyga w silikonową „skorupkę”, którą potem można sobie ze skóry zrolować palcami. Ciekawe. Ale nie jestem pewna, czy dokładnie o taki efekt pielęgnacyjny chodziło producentowi…

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar H, kojący krem nawilżający


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Dimethicone – Trudnozmywalny silikon zatykający pory skóry (jest świetnym preparatem na wszy – zabija je poprzez zablokowanie dostępu do tlenu); emolient suchy – tworzy na skórze (i włosach) okluzyjny film dający odczucie jedwabistej gładkości, a zapobiegając odparowywaniu wilgoci ze skóry – pośrednio ja nawilża i wygładza. O ile dobrze się sprawdza w kosmetykach kolorowych (jest nośnikiem dla pigmentów w podkładzie) oraz kosmetykach do włosów (ułatwia ich rozczesywanie, wygładza, zapobiega elektryzowaniu, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, itp), o tyle w kosmetykach do pielęgnacji twarzy – budzi zastrzeżenia. W dużych stężeniach i regularnie stosowany może powodować powstawanie wyprysków i stanów zapalnych oraz ogólne “przemęczenie” i przeciążenie skóry oraz włosów. Może się “nabudowywać”.  (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Ethylhexyl Palmitate – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów film okluzyjny (zapobiegający TEWL), a przez to pośrednio nawilżający, zmiękczający i wygładzający. Stosowana jako substancja renatłuszczająca (odbudowująca barierę hydrolipidową) w preparatach myjących. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozprowadzanie; bywa plastyfikatorem do sztyftów i pomadek oraz lepiszczem – substancją wiążąca składniki kosmetyków. Często używany jako organiczny zamiennik silikonów. Niestety działa komedogennie: zatyka pory, powoduje zaskórniki. Oraz alergennie.  (więcej…)

Squalane – Skwalan (stabilna postać nasycona Skwalenu):  naturalny składnik ludzkiego sebum – wytwarzany w organizmie do 25 r.ż., potem w deficycie. Dlatego też jego stosowanie po 25. roku życia znacząco poprawia kondycję skóry dojrzałej. Jest lekkim olejkiem, łatwo się wchłania, bez pozostawiania tłustej warstwy. Jest składnikiem spoiwa międzykomórkowego, zapobiegając TWWL i zapewniając prawidłowe nawilżenie skóry. Chroni też skórę przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV, działa przeciwzapalnie i goląco. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest dobrym promotorem przenikania: jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie jest komedogenny, nie zatyka porów. (więcej…)

Niacinamide – Niacynamid (forma witaminy B3): stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo, rozjaśnia przebarwienia. Jest humektantem – poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym. (więcej…)

Caprylic/Capric Trigliceryde – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (film), zapobiegający odparowywaniu wody – pośrednio działa nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco. Poprawia konsystencję preparatu, ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu. Dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne. Działa jednak komedogennie, zatyka  pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. (więcej…)

Butirospermum Parkii (Shea Butter) – Masło shea – olej z afrykańskiego masłosza; bogate w witaminy A i E ; odżywia, natłuszcza, działa przeciwzmarszczkowo, tworzy delikatny film na skórze i chroni ją przed słońcem, mrozem, wiatrem. Bezpieczny dla cery delikatnej i tłustej, niekomedogenny (nie zatyka porów); przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych.   (więcej…)

PEG-100 Stearate – Substancja powierzchniowo czynna; emulgator tworzący emulsje O/W. Substancja pianotwórcza, stabilizująca, a także modyfikator właściwości reologicznhych (poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących. Składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze. Może lekko zapychać.  (więcej…)

Glyceryl Stearate –  Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

PEG-20 Stearate –  Syntetyczny humektant: zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki. Oczyszcza skórę, nawilża, odbudowuje warstwę lipidową naskórka. Emulgator tworzący emulsje O/W, działa pianotwórczo i jest modyfikatorem reologii (wzmaga lepkość kosmetyku). Pełni też rolę solubilizatora: umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe. (więcej…)

Carbomer – Syntetyczny zagęstnik, stabilizator emulsji i substancja żelująca. Na skórze i włosach tworzy okluzyjny film (zapobiegający TEWL). Działa komedogennie: zatyka pory i powoduje zaskórniki. Może podrażnić skórę i oczy. (więcej…)

Triethanolamine – Regulator pH kosmetyku. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu.  (więcej…)

Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer – Mikroplastik! Kombinacja elastycznych polimerów sylikonowych i winylowych. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, trudnozmywalna. Jest filmotwórcza, ułatwia aplikację kosmetyków, dając poślizg, wygładzenie oraz wypełnienie zmarszczek. Składnik wiążący i zawieszający substancje nierozpuszczalne w wodzie w płynnych lub kremowych formułach. Działa komedogennie i alergennie:  może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki, blokować dostęp tlenu, a także uczulać. (więcej…)

Myristyl Malate Phosphonic Acid – Syntetyczny fosfolipid: umożliwia odtworzenie własnego naturalnego czynnika nawilżającego (NMF) poprzez regulację równowagi wodno-lipidowej w skórze. Stymuluje komórki skóry do większego wchłaniania wody w celu odbudowania i utrzymania bariery ochronnej skóry. (więcej…) 

Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate – Emulgator, stabilizuje emulsje, chroni ją przed rozwarstwieniem i zwiększa lepkość kosmetyku. Tworzy na skórze film (warstwę okluzyjną) zapobiegającą odparowywaniu wody, a przez to nawilża, zmiękcza i wygładza. (więcej…)

Hydroxypalmitoyl Sphinganine – Syntetyczny pseudoceramid: emolient i składnik liposomów: uzupełnia ubytki cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. (więcej…)

Caprylyl Glycol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Jest też humektantem – nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz konserwantem (działa bakteriostatycznie). Jest również dobrym promotorem przenikania substancji aktywnych w gląb skóry. Może działać komedogennie: zapychać pory i przyczyniać się do powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Tetrasodium EDTA –  Syntetyczny konserwant kosmetyku; działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. W niskich dawkach jest (rzekomo) nieszkodliwy dla organizmu. (więcej…)

Xanthan Gum – Lekki emulgator: zagęszcza konsystencję kosmetyku, jest substancja żelującą i stabilizującą. Ma niski potencjał komedogenny i alergenny, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.  (więcej…)

Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Tocopherol – Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.  (więcej…)

Phenoxyethanol – Konserwant zabezpieczający produkt przed rozwojem mikroorganizmów, a także rozpuszczalnik innych konserwantów (np. parabenów) oraz substancji zapachowych. Budzi wiele kontrowersji: działa drażniąco i rzekomo przenika do krwioobiegu, w Europie dopuszczony w kosmetykach w stężeniu do 1%, całkowicie zakazany w kosmetykach na terenie Japonii. Ceniony i uznawany za bezpieczny na rynku farmaceutycznym (główny składnik Octeniseptu w stężeniu 2%) jako skuteczna substancja odkażająca: niszczy bakterie, grzyby, drożdżaki, pierwotniaki i wirusy. (więcej…)

parfum / fragrance i (code f.i.l: b159213/1)


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE O: Effaclar H,
Kojący krem nawilżający do skóry tłustej uwrażliwionej

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar H, kojący krem nawilżający

tytułem mojego komentarza

Scenka rodzajowa z Laboratorium La Roche Posay:

– A może byśmy zrobili silikon w tubce i napisali, że to do twarzy?
– Ale sam silikon?! Może by czegoś dodać, żeby nie było przypału…?
– No dobra, dodajmy trochę tłustych emolientów, ale wiesz, tych najcięższych!
– Super, a do tego syntetyczne zagęstniki i mikroplastik!
– Ty, ale szef chciał, żeby było do cery trądzikowej… To co zrobimy?
– To weź wlej trochę niacynamidu i skawalanu. I zamieszaj!
– No i gotowe! Napisz, że krem kojący do skóry tłustej czy coś…
– Łał, jesteśmy genialni!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar H, kojący krem nawilżający

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x