opinie i skład MIYA Beauty.lab Serum z witaminą C na przebarwienia

strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia

 

opinie i skład MIYA Beauty.lab Serum z witaminą C na przebarwienia

Sądząc po ilości zużytych opakowań, dałam temu serum bardzo dużo czasu, żeby udowodniło mi swoje przeciwprzebarwieniowe działanie, Mam problem nie tylko z przebarwieniami pozapalnymi i potrądzikowymi, ale także z przebarwieniami posłonecznymi, więc serum Miya naprawdę miało duże pole do popisu. Pytanie tylko: czy udało mu się cokolwiek zdziałać na mojej skórze?

 

 

W składzie na pierwszym miejscu mamy hydrolat z gorzkiej pomarańczy i zaraz po nim witaminę C, później łagodzący pantenol, ekstrakty owocowe, glicerynę, kwas mlekowy, inulinę i glukozę. Wszystko to niby miało rozjaśniać, nawilżać i wygładzać. Niestety ze wszystkimi tymi zadaniami radziło sobie raczej średnio, ale uparłam się, bo kupiłam w mega promocji 3 buteleczki i postanowiłam zużyć je do końca. Po dwóch miesiącach stosowania mogę z cała odpowiedzialnością stwierdzić, że to serum nic nie robi. Serio. Uzywałam go naprawdę obficie, ponieważ zauważyłam, że po ok. 2 tygodniach od otwarcia serum zaczyna ciemnieć (najwyraźniej witamina C się utleniała). Moim zdaniem nie powinno tak to wyglądać, albo producent winien zamieścić jakiś stosowny disclaimer na opakowaniu produktu. Nie jestem z tych, którzy będą się pieklić, że pieniądze wyrzucone w błoto, no ale nie da się ukryć, że właśnie tak było. Zero efektów w kwestii redukcji przebarwień, niedostateczne nawilżanie, słowem – klapa na całej linii. A szkoda, bo lubię wiele kosmetyków marki Miya. No cóż, nie polecam :(


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Flower Water*,

Sodium Ascorbyl Phosphate – Stabilna postać witaminy C: antyoksydant – hamuje procesy egzogennego starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.  (więcej…)

Methylpropanediol – Rozpuszczalnik i promotor przenikania substancji aktywnych; działa również nawilżająco.  (więcej…)

Niacinamide – Niacynamid (forma witaminy B3): stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo, rozjaśnia przebarwienia. Jest humektantem – poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym. (więcej…)

Panthenol (Prowitamina B5) –  Syntetyczny humektant: nawilża, koi; łagodzi podrażnienia, poparzenia i alergie skóry; przyspiesza gojenie. Dobrze wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza; działa przeciwłupiezowo i stymuluje cebulki włosów; a także na paznokcie: bardzo dobrze i głęboko się wchłania. (więcej…)

Citrus Unshiu Peel Extract*,

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka., działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku.  (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku)  (więcej…)

Cellulose Gum – Polimer, pochodna celulozy: zagęstnik i stabilizator emulsji (zapobiega jej rozwarstwianiu). W połączeniu z wodą guma tworzy żel, z jej pomocą można całkowicie wyeliminować fazę tłuszczową z kosmetyku. Dodatkowo składnik stabilizuje pianę w produktach z detergentami. (więcej…)

Xanthan Gum – Lekki emulgator: zagęszcza konsystencję kosmetyku, jest substancja żelującą i stabilizującą. Ma niski potencjał komedogenny i alergenny, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.  (więcej…)

Cellulose (Bleached Wood Pulp) – naturalny biopolimer pozyskiwany z włókna drzewnego: w formie mikrokrystalicznej jest także substancją wypełniającą, spulchniającą i adsorbentem (pochłaniaczem wilgoci); reguluje lepkość formuł kosmetycznych, stabilizuje zawiesiny, zmętnia zbyt klarowne i przejrzyste konsystencje, minimalizuje przepuszczalność światła. (więcej…)

Inulin – Polisacharyd występujący w cykorii i topinamburze. Naturalny prebiotyk: sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii, zapobiegając wzrostowi szkodliwych. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, niwelując tym samym ryzyko infekcji i chorób skórnych, alergii i podrażnień. Zastępuje ropopochodną parafinę w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

Glucose – Cukier gronowy; naturalny humektant, nawilża i zatrzymuje wilgoć w skórze. W pielęgnacji włosów, gdyż łatwo wiąże się z keratyną włókna włosowego, nawilża je i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.  (więcej…)

Fructose*,

Phenoxyethanol – Konserwant zabezpieczający produkt przed rozwojem mikroorganizmów, a także rozpuszczalnik innych konserwantów (np. parabenów) oraz substancji zapachowych. Budzi wiele kontrowersji: działa drażniąco i rzekomo przenika do krwioobiegu, w Europie dopuszczony w kosmetykach w stężeniu do 1%, całkowicie zakazany w kosmetykach na terenie Japonii. Ceniony i uznawany za bezpieczny na rynku farmaceutycznym (główny składnik Octeniseptu w stężeniu 2%) jako skuteczna substancja odkażająca: niszczy bakterie, grzyby, drożdżaki, pierwotniaki i wirusy. (więcej…)

Caprylyl Glycol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Jest też humektantem – nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz konserwantem (działa bakteriostatycznie). Jest również dobrym promotorem przenikania substancji aktywnych w gląb skóry. Może działać komedogennie: zapychać pory i przyczyniać się do powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Sodium Benzoate – Benzoesan sodu to popularny konserwant, zapobiegający rozwojowi drożdży, pleśni i bakterii. Stosowany jest  produktach o niskim pH. Dopuszczony do stosowania także w certyfikowanych kosmetykach naturalnych  (więcej…)

Potassium Sorbate – Sorbinian potasu (pozyskiwany z roślin lub syntetyczny) to popularny konserwant o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym, zalecany do konserwowania nawet kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Może jednak podrażniać i działać alergicznie.  (więcej…)

Parfum (Fragrance),*

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x