strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia
skład i opinie MIYA Beauty.lab Serum z prebiotykami do cery problematycznej
Pierwszą buteleczkę tego serum kupiłam totalnie w ciemno, zaciekawiona zawartością prebiotyków w składzie. Po kilkunastu użyciach zaraz pobiegłam po kolejną, bo stwierdziłam, że nie potrafię bez niego żyć! Co mnie w nim tak zachwyciło?
Ano zachwyciło mnie w nim przede wszystkim… działanie! Moje zaskórniki na brodzie i nosie tak bardzo znienawidziły to serum, że zaczęły znikać w zastraszającym tempie! Podobnie jak rozszerzone pory i niedoskonałości, które miały w zwyczaju pojawiać się przy skrzydełkach nosa i na linii żuchwy. To serum dosłownie wymiata wszelkie zanieczyszczenia!
W składzie na pierwszym miejscu znajdziemy cudowną azeloglicynę (czyli kwas azelainowy i glicynę), która ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antytrądzikowe: reguluje wydzielanie sebum, przeciwdziała zaskórnikom, nawilża i uelastycznia skórę, hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za trądzik. Na drugim miejscu mamy kojący i łagodzący probiotyk, który reguluje pracę gruczołów łojowych, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia barierę ochronna i utrzymuje prawidłowy mikrobiom skóry. Potem wskakuje rozjaśniający i przeciwtrądzikowy niacynamid, a po nim z dwa prebiotyki przywracające skórze prawidłową mikroflorę, jest i kolagen akacjowy tworzący na skórze delikatny film ochronny. Potem mamy nawilżającą glicerynę i tłusty emolient. Dalej już tylko składniki konsystencjotwórcze i konserwanty.
Ma konsystencję wody, ale niech Was to nie zwiedzie. Ta woda ma magiczną moc! Błyskawicznie się wchłania i pozostawia skórę idealnie matową i gotową do dalszej pielęgnacji. Świetnie spisuje się pod kremami, zarówno tymi pielęgnacyjnymi, jak i SPF. Jestem pewna, że to serum na stałe zagości w mojej kosmetyczce!
Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:
Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)
Potassium Azeloyl Diglycinate – Azeloglicyna: kwas azelainowy+glicyna. Działa antybakteryjne, przeciwzapalnie i antytrądzikowo: reguluje wydzielanie sebum, przeciwdziała zaskórnikom, nawilża i uelastycznia skórę, hamuje rozwój bakterii Propionibacterium acnes oraz syntezę melaniny (barwnika skóry), co jest istotne w walce z trądzikiem pospolitym, trądzikiem różowatym i przebarwieniami. Polecana do cer trądzikowych, łojotokowych i atopowych. (więcej…)
Lactobacillus Ferment – Bioferment Lactobacillus: probiotyk, zawiera polisacharydy, jest humektantem wiążącym i utrzymującym wilgoć w skórze i włosach, koi i łagodzi, reguluje pracę gruczołów łojowych, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia barierę ochronna i utrzymuje prawidłowy mikrobiom skóry. Fermentowane substancje aktywne są o wiele lepiej przyswajane przez skórę, ponieważ mikroorganizmy rozkładają cząsteczki na mniejsze, a w efekcie ułatwiają ich wchłanianie w głębsze partie skóry. Ponadto proces fermentacji zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień, ponieważ neutralizuje toksyczne substancje (np. pestycydy, metale ciężkie) dzięki czemu kosmetyk staje się bezpieczniejszy, odpowiedni dla wrażliwej skóry oraz bardziej skuteczny. Proces fermentacji powoduje powstanie nowych aminokwasów, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych, które intensywnie odżywiają i nawilżając skórę. (więcej…)
Niacinamide – Niacynamid (forma witaminy B3): stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo, rozjaśnia przebarwienia. Jest humektantem – poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym. (więcej…)
Inulin – Polisacharyd występujący w cykorii i topinamburze. Naturalny prebiotyk: sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii, zapobiegając wzrostowi szkodliwych. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, niwelując tym samym ryzyko infekcji i chorób skórnych, alergii i podrażnień. Zastępuje ropopochodną parafinę w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)
Alpha-Glucan Oligosaccharide – Polisacharyd (otrzymywany z maltozy) o właściwościach nawilżających, ochronnych i prebiotycznych. Nawilża oraz chroni skórę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, zmniejsza łuszczenie i pękanie suchej skóry, stymuluje wzrost pożytecznych bakterii, wzmacnia barierę naskórkową. Pełni także funkcję zagęstnika. (więcej…)
Acacia Seyal (Red Acacia) Gum Extract*,
Cellulose Gum – Polimer, pochodna celulozy: zagęstnik i stabilizator emulsji (zapobiega jej rozwarstwianiu). W połączeniu z wodą guma tworzy żel, z jej pomocą można całkowicie wyeliminować fazę tłuszczową z kosmetyku. Dodatkowo składnik stabilizuje pianę w produktach z detergentami. (więcej…)
Xanthan Gum – Lekki emulgator: zagęszcza konsystencję kosmetyku, jest substancja żelującą i stabilizującą. Ma niski potencjał komedogenny i alergenny, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. (więcej…)
Cellulose (Bleached Wood Pulp) – naturalny biopolimer pozyskiwany z włókna drzewnego: w formie mikrokrystalicznej jest także substancją wypełniającą, spulchniającą i adsorbentem (pochłaniaczem wilgoci); reguluje lepkość formuł kosmetycznych, stabilizuje zawiesiny, zmętnia zbyt klarowne i przejrzyste konsystencje, minimalizuje przepuszczalność światła. (więcej…)
Glucose – Cukier gronowy; naturalny humektant, nawilża i zatrzymuje wilgoć w skórze. W pielęgnacji włosów, gdyż łatwo wiąże się z keratyną włókna włosowego, nawilża je i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. (więcej…)
Fructose*,
Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku. (więcej…)
Triethyl Citrate (Triethylcitrate) – Substancja przeciwutleniająca; działa też jako rozpuszczalnik dla składników tłuszczowych zawartych w kosmetykach, nadaje elastyczność kosmetykom i zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie. Stosowany w dezodorantach jako składnik zmniejszający powstawanie nieprzyjemnego zapachu w wyniku rozkładu potu, zmniejszając aktywność mikroorganizmów. (więcej…)
Caprylyl Glycol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Jest też humektantem – nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz konserwantem (działa bakteriostatycznie). Jest również dobrym promotorem przenikania substancji aktywnych w gląb skóry. Może działać komedogennie: zapychać pory i przyczyniać się do powstawanie zaskórników. (więcej…)
Benzoic Acid – Syntetyczny konserwant: hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku, przedłuża jego trwałość. Może podrażniać skórę i uczulać. (więcej…)
Potassium Sorbate – Sorbinian potasu (pozyskiwany z roślin lub syntetyczny) to popularny konserwant o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym, zalecany do konserwowania nawet kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Może jednak podrażniać i działać alergicznie. (więcej…)
Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku) (więcej…)
Sodium Phytate – Naturalny środek chelatujący: wyłapuje z kosmetyku jony metali (które mogłyby mieć negatywny wpływ na stabilność i wygląd produktu) i tworzy z nimi kompleksy, zapobiegając niepożądanym reakcjom. Jest bezpiecznym zamiennikiem Disodium EDTA oraz Tetrasodium EDTA. Ponadto jest antyoksydantem i zapobiega utlenianiu się produktu pod wpływem światła. Działa również przeciwzapalnie. (więcej…)
Alcohol Denat – Alkohol denaturowany: skuteczny konserwant, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Promotor przenikania substancji aktywnych. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające. Jest przy tym silnie drażniący, nie należy go stosować w przypadku skóry atopowej, alergicznej, a także wrażliwej, płytko unaczynionej, suchej, nie stosować u dzieci. (więcej…)
Parfum (Fragrance),
Geraniol – Składnik kompozycji zapachowych; imituje zapach pelargonii i daje odczucie świeżości. Składnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyków naturalnych i wegańskich. Sklasyfikowany jako groźny alergen. (więcej…)
Hexyl Cinnamal – Syntetyczny składnik kompozycji zapachowych (imituje zapach jaśminu). Silny alergen. (więcej…)
Limonene – Węglowodór terpenowy: imituje zapach skórki cytrynowej/pomarańczowej. Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa. Bardzo silny alergen! Obecność tej substancji musi być uwzględniona w wykazie składników INCI, gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym lub 0,01% w produkcie spłukiwanym. (więcej…)
Linalool – Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii; składnik kompozycji zapachowych. Może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne. (więcej…)