skład i opinie LIQPHARM – LIQ CC Serum Light 15% Vitamin C BOOST Serum rozświetlające z witaminą C

strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia

 

skład i opinie LIQPHARM – LIQ CC Serum Light 15% Vitamin C BOOST Serum rozświetlające z witaminą C

Recenzowałam ostatnio moje dwie zimowe wtopy z serami z witaminą C, które nie zrobiły kompletnie nic na mojej skórze – jedno było marki MIYA, a drugie REVOX. Uparłam się jednak, by doświadczyć cudowności witaminy C – zwłaszcza wiosną, gdy na światło dzienne wychodzą moje przebawienia posłoneczne – i kupiłam polecane w internetach serum LIQ CC – wersję lżejszą dla cery normalnej i mieszanej. Czy to była moja kolejna wita-C-minowa porażka czy wręcz przeciwnie? ;)

 

 

 

Na pierwszym miejscu w składzie mamy witaminę C w stężeniu 15% – jej zadaniem jest działać antyoksydacyjnie, przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i rozjaśniająco. Na drugim miejscu nawilżający kwas hialuronowy, potem odżywcza witamina E i w końcu siarczan magnezu, który działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwpotnie, przeciwgrzybicznie, łagodzi podrażnienia, ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne.

Mówiąc szczerze, serum LIQ CC miało o wiele trudniejsze zadanie, ponieważ wiosną – wraz z pierwszymi promieniami słońca – na mojej twarzy pojawiają się już dosyć konkretne przebarwienia. O ile jego poprzednicy nie poradzili sobie z zimowym wydaniem moich wyblakłych plam, o tyle to serum miało ogarnąć wszystkie te, które dopiero co zaczęły się pojawiać.

Stosuję je od ok. 4 tygodni i chyba – csssii…, bo nie chcę zapeszyć – ale działa! Duże przebarwienie na czole odrobinę zblakło i nie „rozlewa się” dalej, drobne plamki na kościach policzkowych są zdecydowanie mniej widoczne. Ogólnie mam wrażenie, że skóra jest bardziej jednolita, ma wyrównany koloryt, przebarwienia nie ciemnieją – tak jak przeważnie miały w zwyczaju z każdym słonecznym dniem, więc… Jest dobrze!!!

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Ascorbic Acid – Syntetyczna witamina C: jeden z najsilniejszych antyoksydantów; w wyższych stężeniach (do 30%) odmładza, wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt, ujędrnia; posiada właściwości keratolityczne, gojące i wzmacniające naczynia krwionośne, chroni skórę przed szkodliwym wpływem środowiska.    (więcej…)

Sodium Hyaluronate – Kwas hialuronowy małocząsteczkowy: syntetyczny humektant – identyczny odpowiednik naturalnie występujących w organizmie soli hialuronowych charakteryzujący się mniejszą cząsteczką od kwasu hialuronowego, dzięki czemu łatwiej i głębiej przenika przez naskórek, oraz bardzo wysoką higroskopijnością, potrafi związać do 40 razy więcej wody w stosunku do swojej objętości. Nawilża, wypełnia zmarszczki, wzmacnia i poprawia elastyczność; regeneruje, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry. Powinien być stosowany wraz z emolientami.  (więcej…)

Tocopheryl Acetate (Tocopherol Acetate) –  Pochodna witaminy E, przeciwutleniacz: wzmacnia barierę naskórkową, działa przeciwzmarszczkowo, silnie antyoksydacyjnie, odżywczo, wzmacniająco i ochronnie. Poprawia także nawilżenie skóry. Jest też konserwantem: przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. (więcej…)

Magnesium Sulfate (Epsom Salt) – Siarczan magnezu: wchłaniając się przez skórę, działa odtruwająco, oczyszczająco, wyciąga toksyny, obrzęki, zmęczenie, odmładza, relaksuje. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwpotnie, przeciwgrzybicznie, łagodzi podrażnienia, ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne. Jest adsorbentem: pochłania wilgoć, pot i sebum; działa dezodorująco. Jest antyoksydantem, działa przeciwzmarszczkowo. W kosmetykach dodaje się ją, jako środek zwiększający objętość produktu, kontrolujący lepkość, a także przeciwłupieżowy i dodający objętości włosom. (więcej…)

Polysorbate 20 – Detergent; emulgator do tworzenia i stabilizowania emulsji typu O/W. Dobry nośnik (solubilizator) dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Jako detergent ma także właściwości oczyszczające. Składnik może być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci.  (więcej…)

Methylparaben – Paraben pełniący funkcję konserwantu o działaniu bakteriobójczym; potencjalny alergen (uwaga osoby z AZS), nie zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Poza  wymienionymi wyjątkami – substancja gruntownie przebadana i bezpieczna. To jeden z najłagodnieszych i najbezpieczniejszych parabenów.  (więcej…)

Propylparaben – Konserwant, hamuje rozwój mikroorganizmów w kosmetyku; zapobiega zmianie zapachu, koloru i konsystencji. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu.  (więcej…)

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia

 
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x