skład i opinie LUSH Charcoal mydło do twarzy

strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia

 

skład i opinie LUSH Charcoal mydło do twarzy

Lubię myć twarz wodą. Wodą i mydłem. Takim, które się pieni, dobrze czyści i pozostawia skórę gładką i tępą, ale nie ściągniętą i nie przesuszoną. Zazwyczaj myję buzię 70% mydłem aleppo, ale raz na jakiś czas robię wyjątek i szukam czegoś nowego. Tak właśnie trafiła w moje ręce 100 gramowa kostka CoalFace marki Lush. Czy było warto płacić 60 zeta za mydło?

skład i opinie LUSH Charcoal mydło do twarzy

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, lush dark angels coal face kostka myjąca z węglem drzewnym, czarne mydło do cery tłustej i trądzikowej

 

 

Kostka myjąca Lusha jest dosyć miękka, bez problemy da się ją pokroić nożem na mniejsze i wygodniejsze do obracania w dłoniach kawałeczki. Doskonale się pieni, uwalniając przy tym drobinki węgla. Doskonale czyści twarz z sebum i pozostałości po demakijażu, nie ściąga skóry i nie przesusza, ale nie jest w tym tak bezbłędne jak moje ukochane mydło aleppo. Pozostawia skórę czystą, gładką i – tak jak lubię – tępą, idealnie przygotowaną do dalszej pielęgnacji. Pachnie specyficznie, ale zdecydowanie milej niż aleppo i nie pozostawia swojego zapachu na skórze.

Na pierwszym miejscu w składzie mamy ekstrakt z korzenia lukrecji, który łagodzi podrażnienia, przyśpiesza gojenie, zmniejsza zaczerwienienia, regeneruje i rozjaśnia. Potem glikol propylenowy, nawilżającą glicerynę oraz odżywcze masło kakaowe. Jest też nierafinowany i bogaty w kwasy tłuszczowe olej kokosowy oraz olej rycynowy, który świetnie rozpuszcza sebum. Potem mały olejek sandałowy i z drzewa różanego – oba działające przeciwzapalnie o odżywczo, a następnie węgiel aktywny z bambus, który wiąże toksyny i zanieczyszczenia, oczyszcza i zwęża pory, matuje i reguluje wydzielanie sebum, a także działa antybakteryjnie, przeciwtrądzikowo.

Zdecydowanie polubiłam się z tą kostką, ale i tak wracam do mydła aleppo, o którym napiszę już niebawem!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, lush dark angels coal face kostka myjąca z węglem drzewnym, czarne mydło do cery tłustej i trądzikowej


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Liquorice Root Decoction (Glycyrrhiza Glabra) – Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej; łagodzi podrażnienia, przyśpiesza gojenie, zmniejsza zaczerwienienia, regeneruje, rozjaśnia. Naturalny antyoksydant, wzmacnia też naczynia krwionośne. (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Fair Trade Organic Cocoa Butter – Masło kakaowe: zawiera glicerydy, kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, sterole roślinne, tokoferole, polifenole. Emolient o działaniu natłuszczającym i ochronnym: biozgodny z ludzką skórą człowieka, łatwo się wchłania, nie powoduje alergii. Jest doskonałym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco: stymuluje produkcję kolagenu oraz zapobiega jego rozkładowi, co zapewnia wzrost jędrności i elastyczności skóry. Ma bardzo silne działanie komedogenne: zatyka pory skóry i powoduje powstawanie zaskórników. (więcej…)

Extra Virgin Coconut Oil – Olej kokosowy: bogaty w kwas oleinowy, laurynowy, mirystynowy, linolowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy oraz stearynowy. Naturalny emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL i wpływem czynników zewnętrznych): odżywia, silnie natłuszcza, nabłyszcza i zmiękcza. Polecany dla skóry suchej i bardzo suchej. Jest antyoksydantem, działa przeciwzmarszczkowo, przeciwzapalnie i łagodząco. Jest też naturalnym filtrem UV o niskim faktorze. Niestety jest silnie komedogenny: zatyka pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. Niepolecany również w czystym stężeniu do włosów wysokoporowatych, puszących się, ponieważ może nasilać problem puszenia, elektryzowania i przesuszać włosy. Paradoksalnie może także wysuszać skórę, odnotowuje się przypadki przesuszeń po długotrwałym stosowaniu. (więcej…)

Organic Castor Oil – Organiczny olej rycynowy: zawiera kwas rycynolowy/kwas rącznikowy (niespotykany w żadnym, innym oleju), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), kwas oleinowy, stearynowy, linolowy i palmitynowy, witaminę A i E. Utrzymuje prawidłowe nawilżenie skóry (zapobiega TEWL), łagodzi podrażnienia. Likwiduje przebarwienia, zmniejsza stany zapalne, wspomaga gojenie oraz działa przeciwzmarszczkowo, chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Nabłyszcza, wygładza, regeneruje oraz pobudza wzrost rzęs, brwi i włosów. Polecany do skóry tłustej, mieszanej, zanieczyszczonej i z zaskórnikami, a także do matowych szorstkich włosów i rozdwajających się końcówek. Idealny do mieszania z innymi olejkami – zwłaszcza przy OCM (Oil Cleansing Method), czyli przy oczyszczaniu twarzy olejkami. (więcej…)

Sodium Hydroxide– Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna); regulator pH kosmetyku i substancja buforująca.  (więcej…)

Linalool – Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii; składnik kompozycji zapachowych. Może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne.  (więcej…)

Sandalwood Oil – Olejek sandałowy: działa przeciwzapalnie, odżywia i wzmacnia skórę. Jest naturalną substancją zapachową o słodkim i korzennym aromacie. (więcej)

Rosewood Oil – Olejek eteryczny z drzewa różanego: bogate źródło linalolu – działa przeciwzmarszczkowo, stymulująco, uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek. Działa też przeciwzapalnie i oczyszczająco, polecany do każdego typu skóry. Aromaterapeutycznie działa odprężająco, pobudzająco, łagodzi apatię. (więcej…)

Powdered Charcoal – Węgiel aktywny z bambusa: adsorbent – pochłania wilgoć, pot i sebum; wiąże toksyny i zanieczyszczenia. Oczyszcza i zwęża pory, matuje i reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza przetłuszczanie włosów. Działa antybakteryjnie, przeciwtrądzikowo i dezodoryzująco. Łagodzi i goi drobne rany, podrażnienia, ukąszenia owadów, swędzące wysypki. Wygładza i regeneruje skórę, poprawia jej metabolizm komórkowy. Oczyszcza skórę głowy, redukuje swędzący łupież i podrażnienia, dodaje włosom objętości. (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku)  (więcej…)

Titanium Dioxide – Dwutlenek tytaniu: pigment, fizyczny filtr mineralny UVA/UVB. Działa na zasadzie lustra, odbijając promienie UV. Może podrażniać błony śluzowe, oczy oraz drogi oddechowe. Mimo bycia naturalna alternatywą dla filtrów chemicznych – dwutlenek tytanu nie jest do końca przebadany, podejrzewa się go o działanie kancerogenne.  (więcej…)

Synthetic Fluorphlogopite – Syntetyczny odpowiednik miki (fluor + aluminium i+ silikat):  pełni rolę wypełniacza, tworzy konsystencje w kosmetykach, podnosi lepkość i zmętnia klarowność produktów nadając im perlistości, odbija światło, przez co optycznie likwiduje widoczność zmarszczek i nierówności skóry. Jest o wiele czystsza i bardziej świetlista niż naturalna mika, jej cząsteczki nie mają ostrych krawędzi, przez co lepiej nadaje się do kosmetyków.. (więcej…)

Soda Bicarbonate – Soda oczyszczona: adsorbent pochłaniający wilgoć, pot i łój; oczyszcza skórę z brudu, nadmiaru sebum i zaskórników, matuje, zwęża pory, delikatnie usuwa martwy naskórek, rozjaśnia. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i dezodorująco. W produktach do higieny jamy ustnej, usuwa płytkę nazębną i bakterie próchnicze, wybiela zęby. Podnosi pH kosmetyków, w temp. 50*C ulega rozkładowi, tworząc obfitą pianę (jest składnikiem kul kąpielowych), zmiękcza wodę. (więcej…)

Geraniol – Składnik kompozycji zapachowych; imituje zapach pelargonii i daje odczucie świeżości. Składnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyków naturalnych i wegańskich. Sklasyfikowany jako groźny alergen.  (więcej…)

Colour 77491 – Tlenek żelaza: żółto-brązowy pigment mineralny. Pełni rolę barwnika w kosmetyku. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, tworzy roztwory koloidalne. (więcej…)

Silver Lustre (Synthetic Fluorphlogopite, Titanium Dioxide, Iron Oxides)

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

strona główna > piękno i bestia > INCI encyklopedia

 
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x