recenzje kosmetyków i opinie o kosmetykach, analiza składu kosmetykó

BEAUTY

składnik: Urea / Ureum / Carbamide Resin / Carbonyl Diamide /Carbonyldiamine / Karbamid / Mocznik – w kosmetykach

Urea / Ureum / Carbamide Resin / Carbonyl Diamide /Carbonyldiamine / Karbamid / Mocznik Mocznik: hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka; pełni rolę humektantu: do 10% nawilża i działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Doskonały do pielegnacji skóry suchej, przesuszonej, szorstkiej i z

Czytaj więcej »

składnik: Calcium pantothenate / Pantotenian Wapnia / Sól wapniowa kwasu pantotenowego / Witamina B5 – w kosmetykach

Calcium Pantothenate (vit. B5) / Calcium Pantothenicum / Pantotenian Wapnia /  Sól wapniowa kwasu pantotenowego / D-pantotenian wapnia Calcium Pantothenate (vit. B5): D-pantotenian wapnia, działa przeciwzapalnie, przeciwuczuleniowo, łagodzi podrażnienia i reakcje alergiczne. Przeciwdziała rogowaceniu naskórka, przenika przez warstwę rogową: głęboko nawilża i zmiękcza. Tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną; chroni przed czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj więcej »

składnik: Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate – w kosmetykach

Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate: roślinny emulgator tworzący emulsję W/O, a także emolient tłusty tworzący na powierzchni skóry lekko wodoodporny film (co sprawia, że jest często stosowany z kosmetykach z filtrem UV), przez co zapobiega przeznaskórkowej utracie wody (TEWL) i pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza. Dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Recenzje kosmetyków, informacje

Czytaj więcej »

składnik: Diethylhexyl Carbonate – w kosmetykach

Diethylhexyl Carbonate Diethylhexyl Carbonate: syntetyczny emolient, tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL) i przez to zmiękcza oraz wygładza. W kosmetykach jest substancją konsystencjotwórczą, poprawia aplikację, a jako rozpuszczalnik ułatwia rozprowadzanie i rozpuszczanie składników aktywnych w emulsji. Często stosowany w kosmetykach z filtrem UV. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

Czytaj więcej »

składnik: Vitis Vinifera Seed Oil (Extract) / Grape Seed Oil (Extract) / Olej z pestek winogron – w kosmetykach

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil (Extract) / Olej z pestek winogron Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil (Extract): Olej z pestek winogron:  zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Naturalny emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów

Czytaj więcej »

składnik: Kaolin / Kaolina/ Kaolin Clay / Glinka biała / Glinka porcelanowa – w kosmetykach

Kaolin / Kaolina/ Kaolin Clay / Glinka biała / Glinka porcelanowa Kaolin (Clay) / Glinka biała(porcelanowa) – zawiera mikroelementy (głównie krzem, glin, żelazo, magnez, cynk i wapń) oraz sole mineralne; jest higroskopijna i tworzy roztwory koloidowe; doskonale wchłania sebum i ściąga pory; działa bakteriobójczo, remineralizująco, odtruwająco i absorpcyjne. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i

Czytaj więcej »

składnik: Aqua (Water) / Eau / Wasser / Woda – w kosmetykach

Aqua (Water) / Eau / Wasser / Woda Aqua (Water): woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej „treściwa”

Czytaj więcej »

składnik: Hexylresorcinol (Hexylrezorcinol) / Synovea®HR – w kosmetykach

Hexylresorcinol (Hexylrezorcinol) Hexylresorcinol (Hexylrezorcinol): pochodna rezorcyny, substancja czynna o silnych właściwościach rozjaśniających, przeciwzapalnych i przeciwstarzeniowych; hamuje aktywność tyrozynazy powodującej przebarwienia i rozkłada melaninę w skórze. Działa depigmentacyjnie, bez ryzyka podrażnienia skóry. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

Czytaj więcej »

składnik: 1-Methylhydantoin-2-Imide (Methylhydantoin Imide) / Kreatynina / Tego Cosmo C250 – w kosmetykach

1-Methylhydantoin-2-Imide (Methylhydantoin Imide) / Kreatynina / Tego Cosmo C250 1-Methylhydantoin-2-Imide (Methylhydantoin Imide): kreatynina pozyskiwana z metabolizmu pochodnych kreatyny; na skórę działa rozjasniająco, hamując aktywność tyrozyny w melanocytach; likwiduje przebarwienia posłoneczne i potrądzikowe, wyrównuje koloryt. Jest także regulatorem pH. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

Czytaj więcej »

składnik: Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil (Extract) / Olej z pestek granatu – w kosmetykach

Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil (Extract) / Olej z pestek granatu Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil (Extract): olej z pestek granatu, zawiera kwasy tłuszczowe , fitosterole (m.in. beta-sitosterol, stigmasterol), fitoestrogeny (genisteina, daidzeina, kumestany), estrogeny sterydowe i polifenole. Działa przeciwzapalne i przeciwtrądzikowo. nawilża, wygładza i odżywia. Jest bardzo silnym antyoksydantem: regeneruje naskórek, ujędrnia i uelastycznia, działa

Czytaj więcej »

składnik: Cyperus Esculentus (Tiger Nut/Ground Almond) Root Oil / Olej z migdała ziemnego / Rush Nut Oil / Cyperus Aureus Oil – w kosmetykach

Cyperus Esculentus (Tiger Nut/Ground Almond) Root Oil / Olej z migdała ziemnego / Rush Nut Oil / Cyperus Aureus Oil / Cyperus Melinorhizus Oil / Cyperus Tuberosus Oil / Earth Almond Oil Cyperus Esculentus (Tiger Nut/Ground Almond) Root Oil: olej z migdała ziemnego, zawiera dużo kwasu oleinowego, witaminy E oraz jodu, a także kwas linolowy,

Czytaj więcej »

składnik: Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (Parsol HS/Ensulizol) – w kosmetykach

Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (Parsol HS/Ensulizol) Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (Parsol HS/Ensulizol): chemiczny filtr UV, stabilny i odporny na światło, absorbuje promienie UVB i UVA II. Pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Częściowo zabezpiecza kosmetyki przed utlenianiem się

Czytaj więcej »

składnik: Creatine / Kreatyna – w kosmetykach

Creatine / Kreatyna Creatine: kreatyna (nie keratyna!); organiczny kwas występujący w mięśniach, powstaje w trakcie przemiany materii, magazynuje i uwalnia energię niezbędną do syntezy białek mięśniowych. Coraz częściej stosowana w kosmetyce ze względu na swoje właściwości nawilżające, przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe. Kreatyna w kosmetykach stymuluje syntezę kolagenu, reguluje metabolizm skóry, działa fotoochronnie i moduluje działanie enzymów.

Czytaj więcej »

składnik: Keratin (Keratyna) / Keratins / Cheratina / Detoxin – w kosmetykach

Keratin / Keratins / Cheratina / Detoxin / Keratyna Keratin (Keratyna): proteina wielkocząsteczkowa pozyskiwana z wełny owczej, sierści, kopyt oraz rogów zwierząt rzeźnych. Zawiera aminokwasy, takie jak: lizyna, histydyna, kwas asparaginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, cystyna, cysteina, metionina, walina. Działa nawilżająco, wzmacniająco, uelastyczniająco, wygładzająco – opóxnia procesy starzenia się skóry.Wzmacnia skórę, włosy

Czytaj więcej »