recenzje kosmetyków i opinie o kosmetykach, analiza składu kosmetykó

BEAUTY

składnik: Cyclohexasiloxane / Cykloheksasiloksan – w kosmetykach

Cyclohexasiloxane / Cykloheksasiloksan Cyclohexasiloxane / Cykloheksasiloksan:  Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów, ale ja mu nie ufam. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

Czytaj więcej »

składnik: Sodium Polyacrylate / Poliakrylan sodu – w kosmetykach

Sodium Polyacrylate / Poliakrylan sodu Sodium Polyacrylate: poliakrylan sodu – pochłaniacz wilgoci, składnik sztucznego śniegu, wypełniacz do podpasek i pieluch   Tworzy okluzyjną warstwę na skórze, działa ochronnie i wygładzająco, ale i komedogennie )zapycha pory, tworzy zaskórniki). W kosmetyku pełni też funkcję stabilizatora emulsji. Oprócz tego dobrze utrwala włosy, stosowany jest w produktach do stylizacji.

Czytaj więcej »

składnik: Dicaprylyl Ether / Eter dikaprylowy / Eter dwuoktylowy / Dioctyl Ether – w kosmetykach

Dicaprylyl Ether / Eter dikaprylowy / Eter dwuoktylowy / Dioctyl Ether Dicaprylyl Ether  – Syntetyczny emolient suchy (pozostawia na skórze warstwę okluzyjną, ale bez efektu odczuwalnej tłustości), zapobiegając odparowywaniu wody z naskórka, zmiękcza i wygładza. Pełni też funkcje rozpuszczalnika w lekkich emulsjach O/W i W/O. Niestety jest ekstremalnie komedogenny: zatyka pory, powoduje zaskórniki i może

Czytaj więcej »

składnik: Tromethamine / Trometamina – w kosmetykach

Tromethamine / Trometamina Tromethamine: regulator PH w kosmetyku; substancja alkaliczna neutralizująca zbyt kwaśne składniki. Pełni także funkcję emulgatora w kremach oraz stanowi bufor (stabilizujący PH), gdy w kosmetyku występuje parafina lub olej mineralny. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:    

Czytaj więcej »

składnik: Caprylic/Capric Triglyceride // Glycerol Caprylate Caprinate //  Octanoic/Decanoic Acid Triglyceride  // Trigliceryd kaprylowo-kaprynowy – w kosmetykach

Caprylic/Capric Triglyceride // Glycerol Caprylate Caprinate //  Octanoic/Decanoic Acid Triglyceride  // Trigliceryd kaprylowo-kaprynowy Caprylic / Capric Triglyceride – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (film), zapobiegający odparowywaniu wody – pośrednio działa nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco. Poprawia konsystencję preparatu, ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu. Dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne. Działa jednak

Czytaj więcej »

składnik: C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer – w kosmetykach

C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer – Silikon; pełni w kosmetykach role emolientu, tworząc warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL), a przez to pośrednio nawilżającą, zmiękczająca i wygładzającą.  Pozostawia na skórze nietłusty i aksamitny film o pudrowym wykończeniu. Stosowany w podkładach i pudrach w kremie. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

Czytaj więcej »

składnik: Arachidyl Glucoside – w kosmetykach

Arachidyl Glucoside Arachidyl Glucoside – Wspólnie z alkoholem arachidylowym (słynnym zapychaczem!) i alkoholem behenylowym – tworzy emulgator o nazwie: Montanov 202 – jego producent twierdzi, że zapewnia kosmetykowi lekką formułę z matowym wykończeniem, pozostawiając skórę miękką, ale nie tłustą; jest hipoalergiczny i nie zatyka porów, dzięki czemu jest idealny zarówno dla tłustej, jak i wrażliwej

Czytaj więcej »

składnik: Allantoin / Glyoxylic Diureide / 5-ureidohydantoina / Alantoina   – w kosmetykach

Allantoin / Glyoxylic Diureide / 5-ureidohydantoina / Alantoina  Allantoin – Alantoina – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych.

Czytaj więcej »

składnik: Ammonium Acryloyldimethyltaurate (VP Copolymer) – w kosmetykach

Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP copolymer • Kopolimer akryloilodimetylotaurynianu amonu i poliwinylopirolidonu Ammonium Acryloyldimethyltaurate (VP Copolymer) – Syntetyczny polimer o właściwościach błonotwórczych: tworzy na powierzchni skóry delikatną, gładką i nietłustą powłokę. Jest zagęstnikiem i składnikiem konsystencjotwórczym tworzącym lekkie kremo-żelowe emulsje W/O. Pełni też rolę stabilizatora emulsji (np. kremów), chroni przed rozwarstwieniem, a tym samym przedłuża trwałość produktu. Recenzje

Czytaj więcej »

składnik: Behenyl Alcohol / Alkohol behenylowy / Docosonal – w kosmetykach

Behenyl Alcohol / Alkohol behenylowy / Docosonal Behenyl Alcohol – Emolient tłusty o woskowej konsystencji; natłuszcza, uelastycznia, wygładza; działa przeciwwirusowo na wirusa opryszczki. W kosmetyku jest także emulgatorem, poprawia konsystencję produktu. Może działać uczulać osoby wrażliwe na orzechy arachidowe i produkty odpszczele. *** Wspólnie z arachidyl glucoside oraz arachidyl alcohol – tworzy emulgator o nazwie:

Czytaj więcej »

składnik: Glycyrrhetinic Acid / Kwas glicyretynowy / Glycyrrhetic Acid / Uralenic Acid / Enoxolone – w kosmetykach

Glycyrrhetinic Acid / Kwas glicyretynowy / Glycyrrhetic Acid / Uralenic Acid / Enoxolone Glycyrrhetinic Acid – Kwas glicyretynowy: działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i przeciwtrądzikowo. Nawilża, przyspiesza gojenie, łagodzi podrażnienia, zmniejsza wydzielanie sebum, redukuje obrzęki, rozjaśnia zaczerwienienia i przebarwienia poprzez inhibicję tyrozynazy. Działa antyalergicznie, immunostymulująco, może zastąpić środki sterydowe. Jest skutecznym antyoksydantem, hamuje działanie hialuronidazy,

Czytaj więcej »

składnik: Ginkgo Biloba (Maidenhair Tree) Leaf Extract / Yajiaotong / Wyciąg z miłorzębu japońskiego – w kosmetykach

Ginkgo Biloba (Maidenhair Tree) Leaf Extract / Yajiaotong / Wyciąg z miłorzębu japońskiego Ginkgo Biloba (Maidenhair Tree) Leaf Extract – Ekstrakt z miłorzębu japońskiego: zawiera glikozydy flawonowe, olejek kamforowy, kwercetynę oraz laktony terpenowe. Silny antyoksydant: działa przeciwstarzeniowo, hamując enzymy odpowiedzialne za utlenianie białek i witamin w skórze. Ponadto stymuluje procesy lipolizy i poprawia mikrokrążenie, przyspiesza

Czytaj więcej »

składnik: Laminaria Ochroleuca (Kelp) Extract / Wyciąg z algi Laminaria Ochroleuca / Ekstrakt z algi brunatnicy – w kosmetykach

Laminaria Ochroleuca (Kelp) Extract / Wyciąg z algi Laminaria Ochroleuca / Ekstrakt z algi brunatnicy Laminaria Ochroleuca (Kelp) Extract – Wyciąg z algi brunatnicy: zawiera fosfatydylocholinę, pochodne kwasu liponowego i substancje odżywcze. SIlny antyoksydant, działa przeciwzmarszczkowo, chroni keratynocyty przed foto-uszkodzeniami UV. Wzmacnia barierę lipidową oraz regeneruje uszkodzony naskórek. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza świąd, rumień i opuchliznę.

Czytaj więcej »

składnik: Rhamnose / Ramnoza / Isodulcitol / Locaose / L-Rhamnose / L-Rhamnose Monohydrate – w kosmetykach

Rhamnose / Ramnoza / Isodulcitol / Locaose / L-Rhamnose / L-Rhamnose Monohydrate Rhamnose: Ramnoza, cukier roślinny: działa przeciwzmarszczkowo, pobudzając fibroblasty do regeneracji w skórze właściwej. Jest antyoksydantem, stymuluje cykl odnowy skóry. Jest humektantem, będącym w stanie pochłonąć duże ilości wilgoci, dzięki czemu skutecznie i głęboko nawilża, działa przeciwłojotokowo, a także wypełnia zmarszczki dając skórze ogólną

Czytaj więcej »