recenzje kosmetyków i opinie o kosmetykach, analiza składu kosmetykó

BEAUTY

składnik: Xylitol (Ksylitol) / Cukier brzozowy – w kosmetykach

Xylitol (Ksylitol)/ Cukier brzozowy Xylitol/Ksylitol: Cukier brzozowy, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwpróchniczo i przeciwzapalnie. Jest też naturalnym probiotykiem: odbudowuje prawidłowy mikrobiom ludzkiej skóry, wzmacnia barierę naskórkową, przeciwdziała nawrotom AZS. W kosmetykach jest humektantem: nawilża, wiąże wodę w naskórku (zapobiegając TEWL), dając efekt nawilżenia skóry podobny do mocznika oraz chroni ją przed podrażnieniami. Recenzje kosmetyków, informacje ich

Czytaj więcej »

składnik: Mannitol / Mannit / Manna Sugar / D-Mannitol / Mannite / NCI-C50362; Osmitrol / E421 – w kosmetykach

Mannitol / Mannit / Manna Sugar / D-Mannitol / Mannite / NCI-C50362; Osmitrol / E421 Mannitol – Działa bakteriobójczo, przeciwłojotokowo i przeciwzapalnie. Humektant: nawilża i wiąże wilgoć w skórze. Zapobiega wysychaniu kosmetyków. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, odwodnionej, łojotokowej. Likwiduje także obrzęki. Dodawany do kremów pod oczy, preparatów łagodzących ukąszenia owadów, przeciwtrądzikowych. Akceptowany w składzie

Czytaj więcej »

składnik: Arachidyl Alcohol / Alkohol arachidylowy – w kosmetykach

Arachidyl Alcohol / Alkohol arachidylowy Arachidyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wilgoci) i w ten sposób zmiękcza, natłuszcza, wygładza i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Ponadto pełni rolę stabilizatora emulsji (np. kremów) chroni przed rozwarstwieniem i przedłuża trwałość. Jest komedogenny, zapycha pory, powoduje wypryski i stany zapalne. *** Wspólnie

Czytaj więcej »

składnik: Cyclopentasiloxane / Cyklopentasiloksan – w kosmetykach

Cyclopentasiloxane / Cyklopentasiloksan Cyclopentasiloxane: syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza skórę, ale nie posiada jako takich właściwości pielęgnacyjnych. Jest lotnym silikonem, który po pewnym czasie odparowyje ze skóry, ale i tak tworzy warstwę okluzyjną (film na skórze, zapobiegający odparowywaniu wody). W kosmetyku pełni też rolę konsystencjotwórczą, zapewnia łatwiejszą aplikację, daje poślizg. Ogólnie uznawany za bezpieczny i

Czytaj więcej »

składnik: Dipropylene Glycol / Glikol Dipropylenowy / DPG / Dwupropylenoglikol / Oksydipropanol / Glikol dwupropylenowy – w kosmetykach

Dipropylene Glycol / Glikol Dipropylenowy / DPG / Dwupropylenoglikol / Oksydipropanol / Glikol dwupropylenowy Dipropylene Glycol / Glikol Dipropylenowy  – Podobny do glikolu propylenowego: może być humektantem nawilżającym skórę i zapobiegającym wysychaniu produktu; składnikiem konsystencjotwórczym, ale częściej pełni rolę rozpuszczalnika substancji aktywnych i nośnika substancji zapachowych. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu: Lubisz

Czytaj więcej »

składnik: C12-13 Alkyl Lactate / Mleczan alkilowy alkoholi kwasu laurynowego i trójdekanowego / Ester kwasu mlekowego – w kosmetykach

C12-13 Alkyl Lactate / Mleczan alkilowy alkoholi kwasu laurynowego i trójdekanowego / Ester kwasu mlekowego C12-13 Alkyl Lactate – Emolient: tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL), zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Działa keratolitycznie, przenika przez warstwę rogową, delikatnie złuszczając martwy naskórek. Niestety działa komedogennie, zatyka pory i może nasilać problemy trądzikowe, powodować

Czytaj więcej »

składnik: Piroctone Olamine / Pirokton olaminy /Piroctolamine / Piroktolamina / Octopirox – w kosmetykach

Piroctone Olamine / Pirokton olaminy /Piroctolamine / Piroktolamina / Octopirox Piroctone Olamine (Octopirox) – Syntetyczny konserwant o działaniu antybakteryjnym, antymikrobowym i i grzybobójczym. Jest zarazem substancją aktywną i wykazuje działanie lecznicze: neutralizuje grzyby takie jak np. Pityrosporum ovale (Malassezia furfur) odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i infekcje skórne. Działa przeciwzapalnie, zapobiega nawrotom łupieżu, wzmacnia cebulki i

Czytaj więcej »

składni: Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate / Pentaerytrytylo tetra-di-t-butylo hydroksycynamonian / Tinogard® TT – w kosmetykach

Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate / Pentaerytrytylo tetra-di-t-butylo hydroksycynamonian / Tinogard® TT Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate – Antyoksydant i  stabilizator kosmetyku: zapobiega utlenianiu się substancji wrażliwych na tlen. Jest bardziej neutralny dla skóry niż powszechnie stosowany w tym celu i mający większy potencjał alergizujący  Tocopherol (witamina E). Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu: Lubisz bloga Zazie?

Czytaj więcej »

składnik: Linoleic Acid / Kwas linolowy – w kosmetykach

Linoleic Acid / Kwas linolowy Linoleic Acid – Kwas linolowy (jeden z NNKT), emolient, kluczowy składnik w syntezie ceramidu 1, warunkuje prawidłową budowę i dobre własności barierowe naskórka, wpływa na przebieg procesów zapalnych w skórze, normalizuje procesy keratynizacji, zmniejsza przebarwienia. Posiada właściwości nawilżające (hamuje utratę wody z naskórka), reguluje czynność gruczołów łojowych. Odżywia też włosy.

Czytaj więcej »

składnik: Poloxamer 338 / Oxirane methyl- polymer with oxirane / Kopolimer blokowy tlenku etylenu i tlenku propylenu – w kosmetykach

Poloxamer 338 / Oxirane methyl- polymer with oxirane / Kopolimer blokowy tlenku etylenu i tlenku propylenu Poloxamer 338 – Substancja powierzchniowo czynna: usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Emulgator tworzący emulsje O/W. Modyfikator właściwości reologicznych (poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących. Stosowany też jako rozpuszczalnik dla substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach. Recenzje

Czytaj więcej »

skladnik: Nylon 12 / Azacyklotridekan-2-on – w kosmetykach

Nylon 12 / Azacyklotridekan-2-on Nylon 12 – Mikroplastik! Optycznie wygładza, matuje i sprawia że skóra wygląda na gładką i jedwabistą. Tworzy na skórze kolejną(!) warstwę okluzyjną, zmniejsza tłustość pozostałych warstw okluzyjnych kosmetyku bez ich fizycznego rozrzedzania.       Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu: Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację

Czytaj więcej »

składnik: 2-oleamido-1,3-octadecanediol – w kosmetykach

2-oleamido-1,3-octadecanediol Tłuszcz roślinny; emulgator stabilizujący konsystencję (zapobiegający jej rozwarstwianiu się) i poprawiający smarowność; ma właściwości kondycjonuje skórę i włosy; redukuje czerwone pozapalne ślady i zapobiegający pozapalnej hiperpigmentacji. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:   Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?Będzie mi miło, jeśli zajrzysz do mojej PRACOWNI – być

Czytaj więcej »

składnik: Myristyl Myristate / Mirystynian mirystylu / Mirystynian tetradecylu / Tetradecyl Myristate / Tetradecyl Tetradecanoate – w kosmetykach

Myristyl Myristate / Mirystynian mirystylu / Mirystynian tetradecylu / Tetradecyl Myristate / Tetradecyl Tetradecanoate Myristyl Myristate – Roślinny emolient tłusty; tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny film: wygładza, nabłyszcza i ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Ekstremalnie komedogenny:  zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników! Niepolecany do skóry tłustej i trądzikowej.       Recenzje kosmetyków, informacje ich

Czytaj więcej »

składnik: Potassium Cetyl Phosphate / Potasowy fosforan cetylu / Sól potasowa fosforanu cetylu – w kosmetykach

Potassium Cetyl Phosphate / Potasowy fosforan cetylu / Sól potasowa fosforanu cetylu Potassium Cetyl Phosphate – Emulgator tworzący i stabilizujący emulsje myjące i pielęgnacyjne. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:   Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?Będzie mi miło, jeśli zajrzysz do mojej PRACOWNI – być może znajdziesz coś

Czytaj więcej »

składnik: Sodium Lauroyl Sarcosinate / Sarkozynian Laurylosiarczanu Sodowego – w kosmetykach

Sodium Lauroyl Sarcosinate / Sarkozynian laurylosiarczanu sodowego Sodium Lauroyl Sarcosinate: syntetyczny detergent o dobrych właściwościach pianotwórczych. Związek uważany za szkodliwy przede wszystkim ze względu na swój potencjał bycia zanieczyszczonym nitrozoaminami (związkami rakotwórczymi). Związek ten nie powinien być używany w kosmetyce i produktach higieny osobistej, w których mogą się tworzyć związki N-nitrozowe.       Recenzje

Czytaj więcej »

składnik: Niacinamide / Nicotinamide / Nikotynamid / Niacynamid / Witamina B3 / Witamina PP – w kosmetykach

Niacinamide / Nicotinamide / Nikotynamid / Niacynamid / Witamina B3 / Witamina PP Niacinamide / Nicotinamide / Witamina B3 / Witamina PP – Niacynamid (forma witaminy B3): stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo, rozjaśnia przebarwienia. Jest humektantem – poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę

Czytaj więcej »