recenzje kosmetyków i opinie o kosmetykach, analiza składu kosmetykó

BEAUTY

składnik: Caprylyl Glycol / Glikol kaprylowy / Capryl Glycol – w kosmetykach

Caprylyl Glycol / Glikol kaprylowy / Capryl Glycol Caprylyl Glycol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Jest też humektantem – nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz konserwantem (działa bakteriostatycznie). Jest również dobrym promotorem przenikania substancji aktywnych w gląb skóry. Może działać komedogennie: zapychać pory i przyczyniać się do powstawanie zaskórników.     Recenzje kosmetyków,

Czytaj więcej »

składnik: Hydrolyzed Hyaluronic Acid / Hydrolizowany kwas hialuronowy – w kosmetykach

Hydrolyzed Hyaluronic Acid / Hydrolizowany kwas hialuronowy Hydrolyzed Hyaluronic Acid – Hydrolizowany kwas hialuronowy jest syntetycznym humektantem wnikającym do głębszych warstw skóry, gdzie trwale wiąże wilgoć i pozostaje nawet po zmyciu skóry. Działa wygładzająco, przeciwzmarszczkowo, uelastycznia skórę. Chroni naturalny kwas hialuronowy, obecny w skórze przed rozkładem oraz stymuluje jego produkcję, dzięki czemu poprawia stan macierzy

Czytaj więcej »

składnik: Copper Sulfate / Siarczan miedzi – w kosmetykach

Copper Sulfate / Siarczan miedzi Copper Sulfate / Siarczan miedzi: działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny; wspomaga regenerację tkanki łącznej; pomaga zredukować zmarszczki i ujędrnić skórę. Poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych skóry, odbudowuje barierę ochronną skóry. Redukuje nadmierną potliwość oraz eliminuje przykry zapach potu. Korzystnie wpływa na stan przesuszonych włosów. Recenzje

Czytaj więcej »

składnik: Zinc Gluconate / Glukonian cynku / Kwas glukonowy – w kosmetykach

Zinc Gluconate / Glukonian cynku / Kwas glukonowy Zinc Gluconate: działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, oczyszcza skórę, odblokowuje pory i reguluje wydzielanie sebum. Zwiększa poziom wilgoci w zewnętrznych warstwach naskórka. Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, chroni włókna kolagenowe przed degradacją. Zapobiega podrażnieniom, odtłuszcza i matuje skórę. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:    

Czytaj więcej »

składnik: Carbomer / Karbomer / Propenoic Acid / Carbopol 910 / Carboxyvinylpolymer – w kosmetykach

Carbomer / Karbomer / Propenoic Acid / Carbopol 910 / Carboxyvinylpolymer Carbomer / Karbomer – Syntetyczny zagęstnik, stabilizator emulsji i substancja żelująca. Na skórze i włosach tworzy okluzyjny film (zapobiegający TEWL). Działa komedogennie: zatyka pory i powoduje zaskórniki. Może podrażnić skórę i oczy.       Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu: Lubisz

Czytaj więcej »

składnik: PEG-20 Stearate / Kwas stearynowy oksyetylenowany 20 molami tlenku etylenu – kosmetykach

PEG-20 Stearate / Kwas stearynowy oksyetylenowany 20 molami tlenku etylenu PEG-20 Stearate – Syntetyczny humektant: zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki. Oczyszcza skórę, nawilża, odbudowuje warstwę lipidową naskórka. Emulgator tworzący emulsje O/W, działa pianotwórczo i jest modyfikatorem reologii (wzmaga lepkość kosmetyku). Pełni też rolę solubilizatora: umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych

Czytaj więcej »

składnik: Polyethylene / Polietylen / PE / Homopolymer Ethene / Ethylene Polymer / (High Melting Point) Polyethylene Powder / Polyethylene Wax – w kosmetykach

Polyethylene / Polietylen / PE / Homopolymer Ethene / Ethylene Polymer / (High Melting Point) Polyethylene Powder / Polyethylene Wax Polyethylene: Mikroplastik! Polimer termoplastyczny, najczęściej stosowany plastik na świecie. W formie niskocząsteczkowej jest filmotwórczy: tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegając TEWL) i przez to nawilża oraz wygładza. W kosmetyku jest emulgatorem i stabilizatorem formuły, służy

Czytaj więcej »

składnik: Hydrogenated Polyisobutene / Uwodniony Poliizobuten / Ciekła izoparafina – w kosmetykach

Hydrogenated Polyisobutene / Uwodniony Poliizobuten / Ciekła izoparafina Hydrogenated Polyisobutene – Ciekła izoparafina, syntetyczny odpowiednik skwalanu; olej stosowany jako substytut oleju mineralnego; emolient – zmiękcza, wygładza, nie drażni, nie zatyka porów; ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, zmiękcza i wygładza naskórek, tworzy warstwę okluzyjną na skórze i włosach; pozwala na utrzymanie SPF nawet po kontakcie z wodą. Recenzje

Czytaj więcej »

skladnik: Methyl Methacrylate Crosspolymer / Polimetaakrylan / Usieciowiony polimer metakrylanu metylu – w kosmetykach

Methyl Methacrylate Crosspolymer / Polimetaakrylan / Usieciowiony polimer metakrylanu metylu Methyl Methacrylate Crosspolymer – Polimetaakrylan. Mikroplastik! Usieciowiony polimer: tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL), a przez to pośrednio nawilżającą, zmiękczającą i wygładzającą. Absorbuje też wilgoć i nadmiar sebum, przez co działa matująco. Pełni także funkcję fizycznego wypełniacza drobnych zmarszczek, optycznie wygładza skórę. W kosmetyku

Czytaj więcej »

składnik: Acrylates/C10-30 / Alkyl Acrylate Crosspolymer / Kopolimer kwasu akrylowego i alkilometakrylanu – w kosmetykach

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer  // Kopolimer kwasu akrylowego i alkilometakrylanu Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer – Mikroplastik! Kopolimer zagęszczający i żelujący, zwiększający lepkość i filmotwórczy, stosowany w kosmetykach ochronnych i wodoodpornych, mi.in. do opalania i makijażu, oraz myjących włosy i skórę. Zapobiega odparowywaniu wody, tworzy okluzję, mocno wygładzając i przylegając do powierzchni. Nabłyszcza i nadaje aksamitną

Czytaj więcej »

składnik: Polysorbate 80 / Polisorbat 80 / Monooleinian polioksyetylenosorbitolu / PEG-60 Sorbitan Monooleate / Sorbimacrogol Oleate 300 / Tween 80 /  E433 – w kosmetykach – w kosmetykach

Polysorbate 80 / Polisorbat 80 / Monooleinian polioksyetylenosorbitolu / PEG-60 Sorbitan Monooleate / Sorbimacrogol Oleate 300 / Tween 80 /  E433 Polysorbate 80 – Detergent; składnik do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W i nadający im puszystą konsystencję. Środek zwilżający, rozpuszczalnik np dla olejków eterycznych. Jest także substancją myjącą, zdolną do tworzenia miceli. Może uwalniać szkodliwy

Czytaj więcej »

składnik: Tetrasodium EDTA / Wersenian czterosodowy / Tetrasodium Salt / Sól tetrasodowa kwasu wersenowego – w kosmetykach

Tetrasodium EDTA / Wersenian czterosodowy / Tetrasodium Salt / Sól tetrasodowa kwasu wersenowego Tetrasodium EDTA: syntetyczny konserwant kosmetyku; działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. W niskich dawkach jest (rzekomo) nieszkodliwy dla organizmu. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:     Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?Będzie mi miło, jeśli zajrzysz do

Czytaj więcej »

składnik: Isohexadecane / Izoheksadekan / Methylpentadecane – w kosmetykach

Isohexadecane / Izoheksadekan / Methylpentadecane Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy: pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny.     Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu: Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?Będzie

Czytaj więcej »

składnik: Triethanolamine / Trietanoloamina / Trójetanoloamina – w kosmetykach

 Triethanolamine / Trietanoloamina / Trójetanoloamina Triethanolamine: regulator pH kosmetyku. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres.     Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:     Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?Będzie mi

Czytaj więcej »

składnik: Cocamide MEA / (Coco, Coconut Fatty Acid) Monoetanolamine (Coconut Acid Amide) / Equex Aem / Kokoamid Monoetanoloaminowy / Monoetanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego – w kosmetykach

Cocamide MEA / (Coco, Coconut Fatty Acid) Monoetanolamine (Coconut Acid Amide) / Equex Aem / Kokoamid Monoetanoloaminowy / Monoetanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego Cocamide MEA – Detergent myjący, pianotwórczy, głównie wzmacniający działanie innych detergentów w kosmetykach myjących. Zagęstnik, podnosi lepkość, poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków i poprawia pienienie, a także nawilża. Składnik jest

Czytaj więcej »

składnik: Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer – w kosmetykach

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer: mieszanina kopolimerów, będąca składnikiem konsystencjotwórczym: zagęstnikiem i stabilizatorem emulsji. Jest emolientem: tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL), nadając jej gładkie i jedwabiste wykończenie. Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu: Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?Będzie mi miło, jeśli

Czytaj więcej »