recenzje kosmetyków i opinie o kosmetykach, analiza składu kosmetykó

BEAUTY

No kto by pomyślał, że na blogu Zazie znajdą się recenzje kosmetyków i opinie o produktach z segmentu beauty? A jednak! Tyle że nie jest to typowy blog kosmetyczny, na którym piękna włosomaniaczka o nieskazitelnej cerze pokazuje Wam, że do pielęgnacji urody wystarczy żel aloesowy, sok z cytryny i olejek jojoba. O nie!
Tutaj mierzymy się z prawdziwymi wyzwaniami cery wrażliwej, kapryśnej i problematycznej, a na domiar złego dojrzałej.
Moje opinie o kosmetykach są bardzo subiektywne i niestety surowe, ponieważ dokładnie analizuję składy kosmetyków i sprawdzam, ile prawdy znajdziemy w obietnicach producenta.
✶✶✶ Poniekąd jestem Wam to winna, ponieważ jako copywriterka przez wiele lat pisałam teksty dla branży beauty, tworząc obiecujące cuda-wianki opisy kosmetyków pielęgnacyjnych i kolorowych, hasła reklamowe oraz pomysły na kampanie promocyjne. Sorry ;) ✶✶✶
PS. A o tym, jak zaczęła się moja fascynacja kosmetykami – możecie przeczytać TUTAJ

 Nieustannie poszukując swojego idealnego “Kosmetyku Wszechczasów” i raz po raz dając się nabrać na obietnice producentów i poetyckie opisy na opakowaniach kremów, toników i maseczek – przez lata zgromadziłam pokaźną kolekcję porażek i zachwytów kosmetycznych, którymi dzielę się z Wami na blogu. 

 Mimo że coraz więcej wiem na temat składów kosmetyków, nadal zdarza mi się robić impulsywne i nieprzewidziane zakupy kosmetyczne – bez przeczytania listy INCI; bez zastanowienia się, czy dany produkt faktycznie jest odpowiedni dla mojej cery i bez przeczytania internetowych opinii innych użytkowniczek. Czasem po prostu daję się złapać na ładne opakowanie czy fajne hasło reklamowe, przyznaję. Ale dzięki temu zbieram kolejne doświadczenia. 

 W poniższych notkach znajdziecie nie tylko recenzje i opinie o kosmetykach, które używałam, ale także analizy składów tych produktów, które mnie zainteresowały i zastanawiam się, czy warto je zakupić.

INCI Encyklopedia Zazie: Poznaj składy swoich kosmetyków

 Dowiedz się, dlaczego niektóre produkty na Twojej skórze nie działają tak, jak tego oczekujesz: zapychają pory, powodują zaskórniki, wysuszają, podrażniają, wywołują reakcje alergiczne lub kompletnie nie nadają się pod makijaż.
 Sprawdź, czy to, co obiecuje producent w reklamie lub na opakowaniu – znajduje odzwierciedlenie w składzie produktu i faktycznym działaniu zawartych w nim substancji.
 Przekonaj się, że istnieją składniki aktywne i kosmetyki, które naprawdę mogą pomóc Twojej skórze – pod warunkiem, że świadomie dobierzesz je do swoich potrzeb.

składnik: Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer    //    Siloxanes And Silicones Dimethyl  //    Kopolimer dimetikonu i dimetikonu winylowanego – w kosmetykach

Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer    //    Siloxanes And Silicones Dimethyl  //    Kopolimer dimetikonu i dimetikonu winylowanego Dimethicone / Vinyl Dimethicone Crosspolymer – Mikroplastik! Kombinacja elastycznych polimerów sylikonowych i winylowych. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, trudnozmywalna. Jest filmotwórcza, ułatwia aplikację kosmetyków, dając poślizg, wygładzenie oraz wypełnienie zmarszczek. Składnik wiążący i zawieszający substancje nierozpuszczalne w wodzie w

Czytaj więcej »

składnik: Alcohol Denat. / Alkohol denaturowany / Ethanol Denaturated / Etanol skażony / Denaturat / Alkohol SD 10-40 / SD-alcohol / SD-alcohol 40 /  SD-alcohol 40-B – w kosmetykach

Alcohol Denat. / Alkohol denaturowany / Ethanol Denaturated / Etanol skażony / Denaturat / Alkohol SD 10-40 / SD-alcohol / SD-alcohol 40 /  SD-alcohol 40-B Alcohol Denat – Alkohol denaturowany: skuteczny konserwant, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Promotor przenikania

Czytaj więcej »

składnik: Isocetyl Stearate / Isocetyl (Isohexadecyl) Ester Octadecanoic Acid / Isohexadecyl Stearate / Stearynian izocetylu – w kosmetykach

Isocetyl Stearate / Isocetyl (Isohexadecyl) Ester Octadecanoic Acid / Isohexadecyl Stearate / Stearynian izocetylu Isocetyl Stearate (Isohexadecyl Stearate) – Emolient półtłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, natłuszczający film, który zapobiega utracie nawilżenia, zmiękcza i wygładza. W kosmetykach pełni funkcję polepszacza konsystencji i aplikacji. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory skóry, może nasilać problemy trądzikowe, powodować

Czytaj więcej »

składnik: Glycerin / Gliceryna / Glicerol – w kosmetykach

Glycerin (Glycerol) / Gliceryna / Glicerol Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą,

Czytaj więcej »

składnik: Tocopherol / Tocopheryl / Tokoferol / Witamina E – w kosmetykach

Tocopherol (Tocopheryl) / Tokoferol / Witamina E Tocopherol (Tocopheryl): Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym. Recenzje kosmetyków, informacje ich o

Czytaj więcej »

składnik: Butylene Glycol / Butanodiol / Glikol butylenowy – w kosmetykach

Butylene Glycol / Butanodiol / Glikol butylenowy – 1,3-Butanediol Butylene Glycol (Butanodiol) – Promotor przenikania składników aktywnych w głąb skóry; rozpuszczalnik dla substancji roślinnych; substancja kondycjonująca – zmiękczająca i wygładzająca; humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku. Może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry; podrażniać skórę atopową, a także sprzyjać przenoszeniu w głąb skóry wszelkich toksyn z

Czytaj więcej »

składnik: Cetyl Alcohol / Cetylalcohol / Alkohol cetylowy / Cetanol / Palmityl Alcohol – w kosmetykach

Cetyl Alcohol / Cetylalcohol / Alkohol cetylowy / Cetanol / Palmityl Alcohol Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.     Recenzje

Czytaj więcej »