składnik: Triethanolamine / Trietanoloamina / Trójetanoloamina – w kosmetykach

TRIETHANOLAMINE Nazwa chemiczna: 2,2`,2„-nitrylotrietanol Nazwa zwyczajowa: Trietanoloamina Opis:  Trójetanoloamina (TEA) – trzeciorzędowa amina alifatyczna Działanie kosmetyczne / Funkcja w kosmetyku:  Regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Regulacje prawne:  Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej...

składnik: Cocamide MEA / Monoetanolamina / Monoetanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego – w kosmetykach

Cocamide MEA Nazwa zwyczajowa: Monoetanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego Opis: Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja lipofilowa, nierozpuszcza się w wodzie. Niestabilna chemicznie. Działanie kosmetyczne: Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje...

składnik: Methyl Methacrylate Crosspolymer / Polimetaakrylan / Polimer Metakrylanu Metylu – w kosmetykach

Methyl Methacrylate Crosspolymer – polimetaakrylan, zagęstnik, nadaje pożądaną konsystencję kosmetyku, stabilizator emulsji, tworzy film na skórze   METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER USIECIWANY POLIMER METAKRYLANU METYLU SKŁADNIKI NAWILŻAJĄCE FUNKCJE: #SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA #WYPEŁNIACZ OPIS: Zagęstnik – wpływa na konsystencję produktu. Stabilizuje emulsje. Tworzy na skórze warstwę okluzyjną (film) chroniąca przed nadmiernym...

składnik: Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer – w kosmetykach

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer Opis: mieszanina kopolimerów, reguluje konsystencję kosmetyku. Posiada właściwości filmotwórcze, daje na skórze uczucie jedwabistości.   Sodium Acrylate, Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer Kompleks zagęszczający, świetnie nadający się do układów alkoholowowodnych, stabilny w obecności trudnych do recepturowania składników jak np. kwasy owocowe.   [info z...

składnik: Acrylamide / Akrylamid / Kopolimer akryloamidu – w kosmetykach

Acrylamide Nazwa zwyczajowa: Kopolimer akryloamidu Opis:  Kopolimer Działanie kosmetyczne:   Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca – wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji – utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza – tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów, dzięki...

składnik: Alcohol Denat. / Alkohol denaturowany / Ethanol / Etanol – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Alcohol Denat. / Alkohol denaturowany / Ethanol / Etanol  –  KLIK!   ALCOHOL DENAT. (ETHANOL) / ALKOHOL DENATUROWANY KONSERWANT Alkohol, otrzymywany m.in w wyniku fermentacji węglowodanów. Zabezpiecza kosmetyk przed drobnoustrojami. Poza działaniem konserwującym, pełni także rolę rozpuszczalnkia i przekaźnika innych substancji. Działa tonizująco, oczyszczająco, odświeżająco i odtłuszczająco.   [info...

składnik: Glycerin / Gliceryna – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Glycerin / Glicerynę – KLIK!   GLYCERIN Nazwa chemiczna:  1,2,3-propanotriolNazwa zwyczajowa: Gliceryna Opis:  Alkohol trójwodorotlenowy Działanie kosmetyczne:   Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry. Funkcja w kosmetyku:   Humektant –...

składnik: Tocopherol / Tokoferol / Witamina E – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Tocopherol / Tokoferol / Witaminę E  – KLIK!   TOCOPHEROL Nazwa chemiczna: 2,5,7,8-tetrametylo-2-(4,8,12-trimetylo-tridecylo)-6-chromanol Nazwa zwyczajowa: Witamina E Opis:  Organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C29H50O2, zawierający w swojej strukturze pierścień 6-chromanolu, do którego dołączony jest izoprenowy łańcuch boczny. Nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w węglowodorach, alkoholach, tłuszczach i olejach. Określenie...

składnik: Butylene Glycol / Butanodiol / Glikol butylenowy – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Butylene glikol / Butanodiol / Glikol butylenowy  – KLIK!   Butylene Glycol Nazwa chemiczna: Butanodiol Nazwa zwyczajowa: Glikol butylenowy Opis: Butanodiol należy do alkoholi zawierających dwie grupy hydroksylowe Działanie kosmetyczne:    Hydrofilowa substancja, odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie skóry i włosów, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza, skórę i...

składnik: Cetyl Alcohol / Cetylalcohol / Alkohol cetylowy – w kosmetykach

kosmetyki zawierające Cetyl Alcohol / Alkohol cetylowy – KLIK!   CETYL ALCOHOL Nazwa chemiczna: Alkohol cetylowy Opis: Niejonowa substancja powierzchniowo czynna Działanie kosmetyczne:    Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy...

Scroll to top