składnik: Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer    //    Siloxanes And Silicones Dimethyl  //    Kopolimer dimetikonu i dimetikonu winylowanego – w kosmetykach

Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer    //    Siloxanes And Silicones Dimethyl  //    Kopolimer dimetikonu i dimetikonu winylowanego Dimethicone / Vinyl Dimethicone Crosspolymer – Mikroplastik! Kombinacja elastycznych polimerów sylikonowych i winylowych. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, trudnozmywalna. Jest filmotwórcza, ułatwia aplikację kosmetyków, dając poślizg, wygładzenie oraz wypełnienie zmarszczek. Składnik wiążący i zawieszający substancje nierozpuszczalne w wodzie...

składnik: Alcohol Denat. / Alkohol denaturowany / Ethanol Denaturated / Etanol skażony / Denaturat / Alkohol SD 10-40 / SD-alcohol / SD-alcohol 40 /  SD-alcohol 40-B – w kosmetykach

Alcohol Denat. / Alkohol denaturowany / Ethanol Denaturated / Etanol skażony / Denaturat / Alkohol SD 10-40 / SD-alcohol / SD-alcohol 40 /  SD-alcohol 40-B Alcohol Denat – Alkohol denaturowany: skuteczny konserwant, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Promotor...

składnik: Isocetyl Stearate / Isocetyl (Isohexadecyl) Ester Octadecanoic Acid / Isohexadecyl Stearate / Stearynian izocetylu – w kosmetykach

Isocetyl Stearate / Isocetyl (Isohexadecyl) Ester Octadecanoic Acid / Isohexadecyl Stearate / Stearynian izocetylu Isocetyl Stearate (Isohexadecyl Stearate) – Emolient półtłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, natłuszczający film, który zapobiega utracie nawilżenia, zmiękcza i wygładza. W kosmetykach pełni funkcję polepszacza konsystencji i aplikacji. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory skóry, może nasilać problemy trądzikowe,...

składnik: Glycerin / Gliceryna / Glicerol – w kosmetykach

Glycerin (Glycerol) / Gliceryna / Glicerol Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania...

składnik: Tocopherol / Tocopheryl / Tokoferol / Witamina E – w kosmetykach

Tocopherol (Tocopheryl) / Tokoferol / Witamina E Tocopherol (Tocopheryl): Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym. Recenzje kosmetyków, informacje ich...

składnik: Butylene Glycol / Butanodiol / Glikol butylenowy – w kosmetykach

Butylene Glycol / Butanodiol / Glikol butylenowy – 1,3-Butanediol Butylene Glycol (Butanodiol) – Promotor przenikania składników aktywnych w głąb skóry; rozpuszczalnik dla substancji roślinnych; substancja kondycjonująca – zmiękczająca i wygładzająca; humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku. Może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry; podrażniać skórę atopową, a także sprzyjać przenoszeniu w głąb skóry wszelkich toksyn...

składnik: Cetyl Alcohol / Cetylalcohol / Alkohol cetylowy / Cetanol / Palmityl Alcohol – w kosmetykach

Cetyl Alcohol / Cetylalcohol / Alkohol cetylowy / Cetanol / Palmityl Alcohol Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.    ...

Scroll to top