Na Metabolic Balance – od marca do maja 2014 roku – schudłam ponad 20 kg. Wagę tę utrzymałam przez niemal 3 lata, stosując ogólne zasady tego programu żywieniowego. Z całą pewnością Metabolic Balance nie jest dietą, z którą “przemęczysz się” kilka tygodni celem ekspresowego schudnięcia przed sezonem plażowym i zaraz potem wrócisz do dawnego jadłospisu, radośnie wpierniczając na sopockim molo smażoną flądrę z frytkami popijaną zimnym browarem.
Z takim podejściem lepiej zostać na dotychczasowych “dukanach”, a za zaoszczędzoną kasę jechać gdzieś pod palmy.
Program żywieniowy Metabolic Balance został stworzony w Niemczech przez dr med Wolfa Funfacka i jego zespół w oparciu o badania z zakresu endokrynologii, kardiologii, chorób metabolicznych oraz medycyny żywienia. Niemieccy naukowcy wyszli z założenia, że ludzki organizm jest doskonałą samoregulująca się machiną, która – przy odpowiednich warunkach – jest w stanie samodzielnie “naprawić” większość chorób cywilizacyjnych (takich jak cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, problemy hormonalne, niektóre zaburzenia psychosomatyczne).
Dr Funfack postawił tezę, że organizm każdego człowieka ma swoją własną “chemię” i swój indywidualny profil metaboliczny, według którego funkcjonuje, przyswajając substancje odżywcze i produkując energię. To poniekąd tłumaczy, dlaczego większość “cudownych diet” układanych odgórnie dla “przeciętnego Kowalskiego” po prostu nie działa. W rzeczywistości nie istnieje żadna “skuteczna dieta dla wszystkich”, , podczas której każdy bez wyjątku – np. dziewczyna z niedoczynnością tarczycy, mężczyzna z cukrzycą lub starsza kobieta z chorą wątrobą – będzie jadł to samo, tak samo zrzucał wagę i tak samo świetnie się czuł.
Funfack stwierdził, że każdy organizm inaczej gospodaruje dostarczanymi mu składnikami odżywczymi i że niektóre produkty przyswaja gorzej niż inne. Efektem tego są zaburzenia przemiany materii, zaburzenia hormonalne i szereg wzajemnie warunkujących się procesów, które uniemożliwiają nam schudnięcie bądź zachowanie prawidłowej masy ciała, a przy okazji skutkują złym samopoczuciem fizycznym i psychicznym. Jednak przy odpowiedniej diecie – dopasowanej do osobniczej “chemii” oraz do profilu metabolicznego danego organizmu – można ten proces odwrócić. Jak?
Przede wszystkim określić indywidualny profil metaboliczny danego organizmu na podstawie szczegółowych badań krwi (m.in. morfologia ogólna, rozmaz białych krwinek, hormony, glukoza, lipidogram, enzymy wątrobowe itp.), a następnie tak dopasować jadłospis, by zawierał tylko te składniki i produkty, które pomogą organizmowi maksymalnie zoptymalizować procesy trawienne, dostarczając mu jednocześnie zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów. W ten sposób organizmowi zostaje przywrócona zrównoważona przemiana materii (metabolic balance), a wraz z nią zostają wyregulowane hormony odpowiadające za problemy związane z otyłością i innymi chorobami cywilizacyjnymi.
Redukcja masy ciała jest w tym przypadku “skutkiem ubocznym” samoregulacji organizmu, który osiąga równowagę, zaczyna pracować prawidłowo i sam – bez pomocy żadnych leków, suplementów czy sztucznie dostarczanych substancji – niejako “przy okazji” powraca do swojej prawidłowej wagi.
Mówiąc najprościej – program Metabolic Balance sprowadza się do określenia naszego indywidualnego profilu metabolicznego, a następnie wyeliminowania z jadłospisu produktów, które nam szkodzą, i wprowadzeniu tych, które są dla nas najkorzystniejsze. Wykaz tych produktów oraz precyzyjne wytyczne dotyczące gramatury posiłków w ramach programu Metabolic Balance dostajemy od naszego dietetyka w formie indywidualnego planu żywienia opracowanego tylko i wyłącznie dla nas.
NOTKI O METABOLIC BALANCE
moje pierwsze 10 kilo
poszło! poszło! poszło w cholerę i nie wróci, mam nadzieję. przede mną jeszcze 20kg do zrzucenia – dopiero wtedy osiągnę stan zen: czyli 55 kilogramów, z którymi żyłam do – mniej więcej – 32 roku życia i było mi z nimi całkiem OK, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. nie wiem, czy ubytek 10 kg jest