składnik: Phenoxyethanol / Fenoksyetanol – w kosmetykach

Phenoxyethanol / Phenoxyethanolum/ Fenoksyetanol Phenoxyethanol (Fenoksyetanol) – Konserwant zabezpieczający produkt przed rozwojem mikroorganizmów, a także rozpuszczalnik innych konserwantów (np. parabenów) oraz substancji zapachowych. Budzi wiele kontrowersji: działa drażniąco i rzekomo przenika do krwioobiegu, w Europie dopuszczony w kosmetykach w stężeniu do 1%, całkowicie zakazany w kosmetykach na terenie Japonii. Ceniony i uznawany za bezpieczny na...

Scroll to top