składnik: Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax) / Paraffinwachse / Krystaliczny wosk mineralny / Wosk mikrokrystaliczny / Wosk parafinowy – w kosmetykach

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki

Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax) / Paraffinwachse / Krystaliczny wosk mineralny / Wosk mikrokrystaliczny / Wosk parafinowy

Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax) – Rafinowany wosk mineralny (parafinowy) pozyskiwany z ropy naftowej. Emolient tłusty tworzący na powierzchni skóry i włosów okluzyjny filtr zapobiegający utracie wody: natłuszczający, nabłyszczający, wygładzający, zmiękczający i ochronny. Stabilizator emulsji, zapobiega rozwarstwianiu się; poprawia właściwości aplikacyjne. Działa alergennie i komedogennie, zatyka pory i tworzy zaskórniki. Składnik w dużych stężeniach może nasilać zmiany trądzikowe, zatykać pory, powodować wypryski, ale także podrażnienie i przesuszenie skóry.

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków


Lubisz bloga Zazie? Czerpiesz z niego wiedzę, inspirację lub rozrywkę?
Będzie mi miło, jeśli zajrzysz do mojej PRACOWNI - być może znajdziesz coś dla siebie, wspierając tym samym leczenie moich psów.
Dziękuję!

Scroll to top