[recenzja] Ziaja Med, Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik

Nie da się ukryć, że jestem weteranką nierównej walki o gładką i czystą cerę z bezlitosnym przeciwnikiem, którego 20 lat temu nazywano po prostu łojem – zaś w obecnych czasach nieco dyskretniej i bardziej elegancko: sebum. Nie zmienia to jednak faktu, że każda wojna 30 letnia z trądzikiem (no dobra, trochę przesadzam, nie jestem aż tak stara) zaczyna się od pierwszej bitwy i pierwszego oręża. Oręża w postaci tak zwanego „kremu na pryszcze”, po który idziesz jak niepyszny z własną matką do apteki czy drogerii, bo coś ci się ostatnio czoło świeci, wydusiłeś coś na brodzie, a nos pokrył się wągrami, które przyprawiają cie o odruch wymiotny od samego patrzenia. Z prawdziwym trądzikiem niewiele ma to jeszcze wspólnego, ale już możesz poczuć ten smak niepewności, co też jutro wydarzy się na twojej twarzy oraz gorycz pierwszych porażek w tej nierównej walce. Za moich czasów mazidłem „pierwszego rzutu” był krem Erisu z serii Under twenty. Dzisiaj jest to chyba Ziaja Med „Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik”.

Właściwie to nie wiem, na co ja liczyłam, sięgając po krem dla nastolatków…?

 

 

No właśnie, pozwól Zazie, że powtórzę to niewygodne pytanie: na co liczyłaś, kupując krem na pryszcze dla nastolatków? Ani on cię nie wyleczy, ani nie nawilży na tyle mocno, na ile byś potrzebowała po tych swoich eksperymentach z kwasami i retinoidami… Więc właściwie o co tu chodziło? Acha, był tani i z apteki. No i podobno „Ziaja ma dobre kremy, będzie pani zadowolona”.

recenzje kosmetyków, opinie o kosmetykach, Ziaja Med, Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik

Przyznam szczerze, że pierwsze wrażenia nie były wcale złe: krem szybko się wchłonął, lekko zmatowił cerę, „przyklepał” podrażnienia i zaognienia. I w sumie każdego kolejnego dnia robił dokładnie to samo, ale o dziwo stan cery nie poprawiał się jakoś diametralnie… Dlaczego?

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

recenzje kosmetyków, opinie o kosmetykach, Ziaja Med, Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik

Ziaja Med, Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik

Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej „treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Octyldodecanol – Naturalny alkohol tłuszczowy; emulguje i stabilizuje emulsje, ma właściwości ochronne, natłuszczające, kondycjonujące skórę i włosy, jest dość lekkim, filmotwórczym emolientem, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody. Ma także właściwości przeciwpienne i perfumujące. Lekko komedogenny. (więcej…)

Cyclopentasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów   (więcej…)

Glycerin – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać. ) Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Butylene Glycol – Promotor przenikania składników aktywnych w głąb skóry; rozpuszczalnik dla substancji roślinnych; substancja kondycjonująca – zmiękczająca i wygładzająca; humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku. Może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry; podrażniać skórę atopową, a także sprzyjać przenoszeniu w głąb skóry wszelkich toksyn z otoczenia.   (więcej…)

Enantia Chlorantha Bark Extract – Ekstrakt z kory Enantia chlorantha: działa antybakteryjnie, grzybobójczo, antyseptycznie; reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza wydzielanie sebum, zwęża pory, zapobiega łuszczeniu naskórka. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne.  (więcej…)

Oleanolic Acid –  Kwas oleanolow: działa przeciwzapalne i antymikrobowo, u podstaw ogranicza wydzielanie sebum. Udowodniono, że kwas oleanolowy hamuje rozwój nowotworów poprzez wpływ na różne procesy związane z cyklem życiowym komórek. (więcej…)

Cetearyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa silnie komedogennie (zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników). W kosmetyku pełni też funkcję konsystencjotwórczą – zagęszcza i ułatwia rozprowadzanie produktu.  (więcej…)

PEG-20 Stearate –  Syntetyczny humektant: zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki. Oczyszcza skórę, nawilża, odbudowuje warstwę lipidową naskórka. Emulgator tworzący emulsje O/W, działa pianotwórczo i jest modyfikatorem reologii (wzmaga lepkość kosmetyku). Pełni też rolę solubilizatora: umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe. (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Glycyrrhiza Glabra Root Extract – Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej; łagodzi podrażnienia, przyśpiesza gojenie, zmniejsza zaczerwienienia, regeneruje, rozjaśnia. Naturalny antyoksydant, wzmacnia też naczynia krwionośne.  (więcej…)

Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer – Syntetyczny zagęstnik o działaniu stabilizującym emulsję. Tworzy na skórze warstwą okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Nadaje uczucie jedwabistości, gładkości włosom oraz skórze.  (więcej…)

Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy: pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny.   (więcej…)

Polysorbate 80 – Detergent; składnik do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W i nadający im puszystej konsystencji. Środek zwilżający, rozpuszczalnik np dla olejków eterycznych. Jest także substancją myjącą, zdolną do tworzenia miceli. Może uwalniać szkodliwy dioksan. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę, okolice ust i oczu i stosowany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży.  (więcej…)

Saccharomyces/Zinc Ferment – Wyciąg z drożdży Saccharomyces z obecnością jonów cynku: jest naturalnym przeciwutleniaczem: wzmacnia funkcje barierowe skóry, zmniejsza negatywne skutki stresu oksydacyjnego, zwiększa produkcję energii komórkowej. Odżywia skórę i włosy. Jest naturalną alternatywę dla silikonu.  (więcej…)

Glyceryl Stearate Citrate – Emulgator tworzący emulsje typu O/W i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. (więcej…)

 Sodium Polyacrylate – Poliakrylan sodu: pochłaniacz wilgoci, składnik sztucznego śniegu, wypełniacz do podpasek i pieluch.  Tworzy okluzyjną warstwę na skórze, działa ochronnie i wygładzająco, ale i komedogennie: zapycha pory, tworzy zaskórniki. W kosmetyku pełni też funkcję stabilizatora emulsji. Oprócz tego dobrze utrwala włosy, stosowany jest w produktach do stylizacji.  (więcej…)

Citrus Medica Limonum (Lemon) Extract – Sok wyciskany z świeżej miazgi cytryny, zawiera witaminy: C), A, B i PP, kwasy organiczne, flawonoidy i pektyny; wygładza, zmiękcza, rozjaśnia skórę, działa przeciwzapalnie.  (więcej…)

Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract – Naturalny wyciąg z trzciny cukrowej; zawiera kwas glikolowy, żelazo, witaminy i wapń; działa antybakteryjnie, złuszczająco i regenerująco; wspomaga syntezę kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. Stosowany w produktach do włosów oczyszcza i nabłyszcza.  (więcej…)

Vaccinium Myrtillus Fruit/Leaf Extract –  Ekstrakt z borówki czarnej; silny antyoksydant i antyseptyk; ma działanie bakteriobójcze, doskonały do cery trądzikowej; rozjaśnia, odżywia, wygładza  i ujędrnia skórę. (więcej…)

Vitis Vinifera Seed Oil – Olej z pestek winogron:  zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Naturalny emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, zapobiegająca utracie wody; działa wygładzająco na skórę i włosy. Działa też ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest komedogenny, zatyka pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. Przy częstym stosowaniu może także przesuszać naskórek i powodować łuszczenie.  (więcej…)

Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract – Wyciąg z jabłka: zawiera witaminy A, B, C i K, kwasy AHA, fitoproteiny, flawonoidy, fenole. Reguluje transepidermalną utratę wody (TEWL), działa antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowo, stymuluje regenerację komórkową. Nawilża, delikatnie złuszcza, uelastycznia, wygładza, zmiękcza wzmacnia włókna kolagenowe i zmniejsza negatywne skutki niedoboru hormonów w skórze. (więcej…)

Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka., działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku.  (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku)  (więcej…)

Glycolic Acid – Kwas glikolowy (z grupy AHA): bardzo łatwo i głęboko penetruje skórę. Wykazuje działanie złuszczające, przyspiesza proces odnowy komórkowej, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, przez co wzrasta jej nawilżenie i napięcie, opóźnia proces starzenia. Wygładza zmarszczki, wyrównuje koloryt, pomaga w likwidowaniu zapalenia mieszkowego, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza problemy trądzikowe, łojotok i przebarwienia oraz drobne blizny. Poczas stosowania kwasu glikolowego należy stosować filtry UV. Składnika nie należy aplikować na okolice oczu, może uszkodzić wzrok, a po połknięciu staje się toksyczny. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią.  (więcej…)

Malic Acid – Kwas jabłkowy (AHA): działa przeciwzaskórnikowo, zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka, zapobiega rozwojowi patogennej mikroflory na skórze, łagodzi stany zapalne mieszków włosowych. Pełni funkcję zmiękczającą, złuszczającą, peelingującą.  Działa delikatnie rozjaśniająco i nawilżająco, zmiękcza i wygładza skórę. Stymuluje komórki do syntezy kolagenu i elastyny, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i pobudza skórę do naturalnej odnowy. Pełni też funkcję konserwującą – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni funkcję zmiękczającą, złuszczającą, peelingującą.  (więcej…)

Tartaric Acid – Kwas winowy: ma silne właściwości prebiotyczne, antyseptyczne i ściągające. Łagodzi obrzęki, reguluje wydzielanie sebum, zwęża pory, likwiduje przebarwienia i oczyszcza skórę. Odpowiedni do skóry tłustej, trądzikowej. Reguluje pH kosmetyków, jest też składnikiem kompozycji zapachowych, działa maskująco, niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku. (więcej…)

Allantoin – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. (więcej…)

Panthenol –  Syntetyczny humektant: nawilża, koi; łagodzi podrażnienia, poparzenia i alergie skóry; przyspiesza gojenie. Dobrze wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza; działa przeciwłupiezowo i stymuluje cebulki włosów; a także na paznokcie: bardzo dobrze i głęboko się wchłania. (więcej…)

Retinyl Palmitate – Proretinol (jedna z form retinolu – witaminy A; najsłabsza w działaniu biologicznym, ale najbezpieczniejsza i niepodrażniająca);  działa emoliencyjne, naprawczo, przeciwstarzeniowo, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.  (więcej…)

Phenoxyethanol – Konserwant zabezpieczający produkt przed rozwojem mikroorganizmów, a także rozpuszczalnik innych konserwantów (np. parabenów) oraz substancji zapachowych. Budzi wiele kontrowersji: działa drażniąco i rzekomo przenika do krwioobiegu, w Europie dopuszczony w kosmetykach w stężeniu do 1%, całkowicie zakazany w kosmetykach na terenie Japonii. Ceniony i uznawany za bezpieczny na rynku farmaceutycznym (główny składnik Octeniseptu w stężeniu 2%) jako skuteczna substancja odkażająca: niszczy bakterie, grzyby, drożdżaki, pierwotniaki i wirusy. (więcej…)

Methylparaben – Paraben pełniący funkcję konserwantu o działaniu bakteriobójczym; potencjalny alergen (uwaga osoby z AZS), nie zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Poza  wymienionymi wyjątkami – substancja gruntownie przebadana i bezpieczna. To jeden z najłagodnieszych i najbezpieczniejszych parabenów.  (więcej…)

Propylparaben – Konserwant, hamuje rozwój mikroorganizmów w kosmetyku; zapobiega zmianie zapachu, koloru i konsystencji. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu.  (więcej…)

2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol) – Konserwant, działa silnie bakteriobójczo i grzybobójczo. Silnie uczulający, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Może uwalniać Formaldehyd, przez co działać toksycznie i rakotwórczo. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

Diazolidinyl Urea – Pochodna mocznika: syntetyczny konserwant. Ma duży potencjał alergizujący i drażniący. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Niestety podejrzany o toksyczność, gdyż pod wpływem temperatury może uwalniać formaldehyd. (więcej…)

CI 42090 – Syntetyczny barwnik. Nie może być stosowany w kosmetykach do okolic oczu. (więcej…)


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE:
Tak między nami, to oprócz kilku komedogennych fuck-up’ów z samego szczytu listy INCI oraz tego nieszczęsnego poliakrylanu sodu i całej kolekcji konserwantów na zakończenie listy: jest w tym kremie Ziaji kilka naprawdę ciekawych i pożytecznych składników roślinnych oraz kwasów, które teoretycznie powinny działać przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie, regulując wydzielanie sebum i oczyszczając skórę.

recenzje kosmetyków, opinie o kosmetykach, Ziaja Med, Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik

Tylko co z tego, skoro fajne składniki aktywne giną pod ciężarem tłustych emolientów, silikonów i substancji filmotwórczych, które pozornie matują i „wyciszają” skórę, ale w rzeczywistości jedynie maskują problem, pokrywając go okluzyjną warstwą poliakrylanu sodu, która optycznie wygładza i tuszuje drobne niedoskonałości.

recenzje kosmetyków, opinie o kosmetykach, Ziaja Med, Kuracja antybakteryjna krem redukujący trądzik

A tak naprawdę Kuracja antybakteryjna Ziaja Med w postaci tego kremu zasadniczo nie robi nic: ani nie nawilża, ani nie oczyszcza, ani nie złuszcza (mimo obecności kwasów – są przy końcu listy, więc to raczej jakieś minimalne stężenia). Szkoda. Moim zdaniem ten zestaw substancji aktywnych zawarty w tym kremie można by z powodzeniem wykorzystać w jakiejś o wiele skuteczniejszej formulacji kosmetycznej.

I żeby było jasne: mam pełną świadomość, że kupiłam krem dla nastolatków, który kompletnie nie był dopasowany do potrzeb mojej skóry. No ale ten nie błądzi, kto nie szuka ;) Być może Andżelika z 7c i jej koleżanki są tym kremem zachwycone! ;)

 

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Scroll to top