[recenzja] Biosfera, Elixir, Krem z glistnikiem

 

Wymyśliłam sobie ostatnio, że być może moje problemy z cerą spowodowane są… nużeńcem! W zasadzie nie mam żadnych objawów mogących wskazywać na tego brzydkiego pasożyta skórnego, ale co zaszkodzi sprawdzić, czy preparaty przeznaczone do walki z nim – podziałają na moje niedoskonałości. Taki szczwany plan! Oraz nowy krem przeciwtrądzikowy: Biosfera, Elixir, Krem z glistnikiem, który rzekomo tłucze nużeńca jak zły. Zobaczymy!

cena:   od 9 zł  [klik!]

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, eliksir krem z glistnikiem cera tlusta tradzikowa

Po pierwsze: skłamię, twierdząc, że tak wyglądający kosmetyk wzbudza moje pełne zaufanie co do swojego składu i działania. Ale kto nie ryzykuje, ten nie żegna się z trądzikiem odjeżdżającym w siną dal na w popłochu osiodłanym nużeńcu!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, eliksir krem z glistnikiem cera tlusta tradzikowa

Czego oczekiwałam? Nie wiem, zapewne cudów, że oto kupują w jakimś małym zielarskim sklepiki nieznany przez nikogo krem, smaruję nim wieczorem twarz i rano budzę się odmieniona na lepsze. A przynajmniej bez trądziku.

Krem jest dosyć rzadki, pachnie nijak, trochę ziołowo-mydlano. Jest dosyć lekki, ale nie wchłania się jakoś rewelacyjnie. Takie mazidło. Przez kilka dni próbowałam dać mu szansę, ale w kwestii trądziku nie robił absolutnie nic, trochę nawilżał, ale jakoś tak na ślisko i tłusto, a na finał zapchał mnie tak, że aż przykro było patrzeć.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, eliksir krem z glistnikiem cera tlusta tradzikowa

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Glyceryl Stearate –  Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

Stearic Acid – Emolient natłuszczający skórę i tworzący warstwę okluzyjną; w kosmetyku jest emulgatorem tworzącym emulsję wodno-olejową), stabilizuje ja i zapobiega rozwarstwianiu. Jest silnie komedogenny, zatyka pory i sprzyja powstawaniu zaskórników.  (więcej…)

Corn (Zea Mays) Oil – Olej z kukurydzy: zawiera kwas linolowy, oleinowy i stearynowy, tokoferole i fitosterole. Jest lekki, nieobciążający i niekomedogenny: może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty:  tworzy na powierzchni natłuszczającą, ale delikatną i lekką warstwę ochronną (zapobiegającą TEWL), a przez to nawilżającą, łagodzącą, wygładzającą i poprawiającą elastyczność skóry i włosów. Może pochodzić z genetycznie modyfikowanej kukurydzy GMO. (więcej…)

Chelidonium Majus (Celandine) Leaf Extract – Wyciąg z jaskółczego ziela (glistnika): zawiera chelidoninę hamującą wzrost bakterii, grzybów i pierwotniaków. Skuteczny w przypadku wielu chorób skóry: łuszczycy, łupieżu, odcisków, trądziku, czyraków, egzemy, łojotoku czy nużeńca. (więcej…)

Petrolatum – Wazelina: substancja ropopochodna. Emolient tłusty o właściwościach natłuszczających, wygładzających i zmiękczających poprzez stworzenie warstwy okluzyjnej na skórze (zapobiegającej odparowywaniu wody). Baza maści, sztyftów i składnik konsystencjotwórczy, polepsza właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość. Ma także zdolność pochłaniania promieni UV. Działa komedogennie i alergennie. W dużych stężeniach u niektórych osób może powodować podrażnienie skóry, co objawia się w dużym stopniu przesuszeniem naskórka. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.  (więcej…)

Butirospermum Parkii (Shea Butter) – Masło shea – olej z afrykańskiego masłosza; bogate w witaminy A i E ; odżywia, natłuszcza, działa przeciwzmarszczkowo, tworzy delikatny film na skórze i chroni ją przed słońcem, mrozem, wiatrem. Bezpieczny dla cery delikatnej i tłustej, niekomedogenny (nie zatyka porów); przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych.   (więcej…)

Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Extract – Wyciąg z aloesu: zawiera ponad 140 biologicznie czynnych składników – aminokwasy, enzymy, witaminy (z grupy B, kwas foliowy, C, A, cholinę), wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, związki mineralne wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy), naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy, kampesterol, bradykinazę, fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe, saponiny, ligniny, biostymulatory, cukry. Jest doskonałym antyseptykiem: leczy i łagodzi stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, użądlenia, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy, ale warto stosować go wraz z emolientami, by nie odparował ze skóry i nie przesuszył jej. (więcej…)

Triethanolamine – Regulator pH kosmetyku. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu.  (więcej…)

Sulphur – Siarka: zastosowana na skórę ulega przemianom do siarczków, które działają leczniczo, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwłupieżowo, a także podsuszająco, ściągająco, oczyszczająco, a także silnie antyoksydacyjnie. Siarka w formie koloidalnej może być komedogenna. (więcej…)

Beeswax (Cera Alba) – Bielony wosk pszczeli: naturalny emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną: natłuszcza, odżywia, wygładza, regeneruje. Emulgator tworzący emulsje typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz, podnosi lepkość. Może powodowac alergie, działa komedogennie: w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać trądzik, zatykać pory, powodować wypryski. Osoby uczulone na produkty pszczele i pyłki roślin powinny wykonywać próby uczuleniowe każdorazowo przed zastosowaniem nowego kosmetyku zawierającego wosk pszczeli.  (więcej…)

Cetearyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa silnie komedogennie (zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników). W kosmetyku pełni też funkcję konsystencjotwórczą – zagęszcza i ułatwia rozprowadzanie produktu.  (więcej…)

Parfum

Isopropyl Myristate – Emolient półtłusty; tworzy okluzyjny, niezbyt tłusty i lepki film o dobrej przyczepności do powierzchni, zapobiega odparowywaniu wody i przez to wygładza, zmiękcza, natłuszcza i chroni skórę oraz włosy. Jest też rozpuszczalnikiem dla różnych substancji (np. zapachowych), poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków, jest też plastyfikatorem – np. w sztyftach, zapobiega ich kruszeniu. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników. Niepolecany skórze tłustej i trądzikowej.  (więcej…)

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – Uwodorniony (utwardzony) olej rycynowy; substancja półsyntetyczna; pełni rolę emulgatora i substancji myjącej; wraz z PPG-26 Buteth-26 tworzy SOLUBILISANT LRI®, który umożliwia zastosowanie w produkcie wody jako rozpuszczalnika (zamiast alkoholu). Substancja słabo alergizująca i praktycznie niekomedogenna. Wbrew kontrowersjom – bezpieczna.  (więcej…)

Rosmarinus officinalis (Rosemary) Leaf Oil – Olejek rozmarynowy: zawiera cineol, borneol i jego estry, kamforę, pinen, werbenon, terpineol i kamfen. Silny antyutleniacz, zapobiega starzeniu skóry, przyspiesza procesy regeneracyjne skóry. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, grzybobójczo i przeciwłojotokowo: oczyszcza skórę, likwiduje łupież, reguluje wydzielanie sebum. Jest reduktorem tkanki tłuszczowej, masaż z dodatkiem olejku rozmarynowego pobudza krążenie, działa przeciwbólowo, łagodzi reumatyzm i sforsowane mięśnie. Wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, niweluje również niepożądane zapachy w kosmetyku. Nie należy nakładać czystego olejku na skórę bez uprzedniego rozcieńczenia: olejek przenika do krwi i wywołuje działanie ogólne, nierzadko także niepożądane skutki uboczne. Olejek nie jest uznany za toksyczny, jednakże nierozcieńczony podrażnia skórę, działa fotouczulająco. Nie stosować wysokich stężeń u dzieci, kobiet w ciąży, chorych na epilepsje oraz z nadciśnieniem. (więcej…)

Panthenol –  Syntetyczny humektant: nawilża, koi; łagodzi podrażnienia, poparzenia i alergie skóry; przyspiesza gojenie. Dobrze wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza; działa przeciwłupiezowo i stymuluje cebulki włosów; a także na paznokcie: bardzo dobrze i głęboko się wchłania. (więcej…)

Allantoin – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. (więcej…)

Methylparaben – Paraben pełniący funkcję konserwantu o działaniu bakteriobójczym; potencjalny alergen (uwaga osoby z AZS), nie zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Poza  wymienionymi wyjątkami – substancja gruntownie przebadana i bezpieczna. To jeden z najłagodnieszych i najbezpieczniejszych parabenów.  (więcej…)

Propylparaben – Konserwant, hamuje rozwój mikroorganizmów w kosmetyku; zapobiega zmianie zapachu, koloru i konsystencji. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu.  (więcej…)

2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol)– Bronopol: konserwant, działa silnie bakteriobójczo i grzybobójczo. Silnie uczulający, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Może uwalniać Formaldehyd, przez co działać toksycznie i rakotwórczo. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

 


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o Biosfera, Elixir, Krem z glistnikiem

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, eliksir krem z glistnikiem cera tlusta tradzikowa
Naprawdę nie mam nic ciekawego do napisania na jego temat. Ot, zwykłe mazidło. Niby ma jakieś tam wyciągi naturalne: a to z jaskółczego ziela (glistnika), a to z aloesu, a to z rozmarynu. Ale co z tego, gdy równie wysoko, co tłuste emolienty, ma w składzie czystą wazelinę? No jak takie coś kłaść na skórę trądzikową? No kto to wymyślił i po co?

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x