[recenzja] Aflofarm, RedBlocker, krem do skóry naczynkowej na dzień

 

Powiem tak: mam świadomość, że czasami oceniam dany kosmetyk subiektywnie i negatywnie tylko dlatego, że po prostu nie nadaje się on do mojej cery. I zawsze to zaznaczam! I tak było właśnie w przypadku tego produktu: Aflofarm, RedBlocker, krem do skóry naczynkowej na dzień. Wymyśliłam sobie bowiem, że moja reaktywna i skłonna do zaczerwienień buzia – wymęczona retinoidami miejscowymi i kwasami podczas wieloletniej walki z trądzikiem – jest na pewno cerą naczynkową, a moje niedoskonałości to najpewniej trądzik różowaty. Nie było to jednak myślenie pozbawione podstaw, bo o mojej cerze – od dermatologów i kosmetologów – słyszałam już rozmaite historie, diagnozy i podejrzenia.

 

 

cena:   od 15 zł   [klik!]

 

 

Jesień za pasem, deszcz z wiatrem, coraz zimniej i jeszcze te nieszczęsne maseczki, które podrażniają mi okolice ust i brodę. Bywam czerwona. Często. Na twarzy. A że nie chce mi się nakładać majkapu, bo brudzi maseczkę, ściera się i wygląda naprawdę żałośnie – postanowiłam przyćmić nieco karmin mego lica dyskretną zielenią kremu maskującego Aflofarm, RedBlocker, krem do skóry naczynkowej na dzień. Patrząc na bujne opisy producenta (powyżej) można by pokusić się o stwierdzenie, że ten krem jest jakby na mnie szyty! Likwidacja zaczerwienień i podrażnień, nawilżenie, idealny pod makijaż, maskujący rumieńce. – no po prostu… kcem go! Mój ci on!

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, krem korygujący na naczynka, przeciw zaczerwienieniom, aflofarm redblocker krem do skory naczynkowej

Potem nie było juz tak różowo – raczej zielonkawo i dosyć tłusto. Krem jest delikatny i aksamitny, ale dosyć gęsty i w moim odczuciu ciężko-tłustawy. Nie jest wcale łatwo równomiernie rozsmarować go na twarzy, bo jednak trochę widać ten osadzający się się pigment – zwłaszcza na suchych skórkach czy niedoskonałościach. Kiedy próbowałam go nieco bardziej wetrzeć, zaczął się mazać po skórze i rolować! O fu!

Kiedy spojrzałam na swoją twarz po aplikacji RedBlockera nie zauważyłam, by cokolwiek zamaskował, a do tego moja twarz świeciła się tłustawo i miała taki dziwny jakby szarawy odcień – nie kolor, ale taki właśnie lekki odcień – jak bym była na potężnym kacu albo chora na grypę żołądkową. Nie wyglądało to dobrze. Próbowałam to przypudrować na mat odrobiną kompaktowego Bourjois Healthy Mix, ale mimo posiadania najjaśniejszego odcienia – na tłusto-zielonkawej warstwie RedBlockera puder zaczął dziwnie ciemnieć i tworzyć placki. Musiałam zmyć to wszystko z twarzy. Przez kilka kolejnych dni dawałam mu jeszcze szansę, ale nie… Ten krem się kompletnie do niczego nie nadaje. Dla mnie i mojej skóry.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, krem korygujący na naczynka, przeciw zaczerwienieniom, aflofarm redblocker krem do skory naczynkowej


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

C12-15 Alkyl Benzoate – Emolient: nadaje skórze miękkość, elastyczność i gładkość – sprawia, że produkt staje się lekki, mniej tłusty i łatwo się aplikuje na skórę. Poprawia właściwości preparatów przeciwsłonecznych, jest skutecznym rozpuszczalnikiem dla filtrów ochronnych. Zapobiega też wybielaniu skóry przez składniki aktywne zapobiegające poceniu się. Używany jest również w kosmetyce kolorowej jako środek zwilżający do proszków i podkładów mineralnych. Bywa też konserwantem. (więcej…)

Cetearyl Ethylhexanoate – Emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL) – ochronną, zmiękczającą i wygładzającą. Natłuszcza, ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje ułatwia aplikację kosmetyków (daje poślizg), tworzy elastyczne powierzchnie na skórze i włosach. Stosowany także jako plastyfikator (np pomadkach) zapobiegający kruszeniu oraz kosmetykach do opalania z racji dolności odpychania cząsteczek wody, przez co kosmetyki z jego zawartością mają właściwości wodoodporne. Jest trudno spłukiwalny. Działa silnie komedogennie. Może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki. (więcej…)

________________

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Ruscus Aculeatus Root Extract – Wyciąg z ruszczyka kolczastego: bogate źródło saponin, fitosteroli i flawonoidów. Działana skórę kojąco i łagodząco; wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza mikrokrążenie. Polecany do cery naczynkowej oraz w walce z cellulitem. (więcej…)

________________

Titanium Dioxide (CI 77891) – Dwutlenek tytaniu: pigment, fizyczny filtr mineralny UVA/UVB. Działa na zasadzie lustra, odbijając promienie UV. Może podrażniać błony śluzowe, oczy oraz drogi oddechowe. Mimo bycia naturalna alternatywą dla filtrów chemicznych – dwutlenek tytanu nie jest do końca przebadany, podejrzewa się go o działanie kancerogenne.  (więcej…)

Silica (Silicon Dioxide) – Naturalna krzemionka: jest adsorbentem (pochłania wilgoć, pot i sebum ze skóry), działa przeciwłojotokowo, ściągająco i matująco. Nadaje kosmetykom jedwabistej konsystencji, poprawia właściwości aplikacyjne i przyczepność. Ma zdolność rozpraszania światła, przez co optycznie wygładza skórę. Wzmacnia włosy i paznokcie. Stosowany także w pastach do zębów jako materiał remineralizujący, czyszczący i polerujący. W dużych stężeniach może pogarszać stan skóry suchej.  (więcej…)

________________

Ethylhexyl Methoxycinnamate (Paesol MSX) – Filtr chemiczny, niestabilny chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Zabezpiecza skórę przed działaniem promieni UVA II oraz w niskim stopniu UVB. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Działa alergennie i komedogennie: zatyka pory skóry i powoduje zaskórniki. Składnik wnika przez skórę do krwi i może wpływać na gospodarkę hormonalną, wykazuje właściwości hormono-zastępcze. Substancję znajdowano w mleku kobiet karmiących. Ponadto może działać drażniąco na skórę, łatwo ulega oksydacji w kontakcie z różnymi materiałami, dlatego w formułach kosmetycznych stosuje się różne składniki pomocnicze, przeciwutleniacze, osłonowe i stabilizujące.  (więcej…)

________________

Methylpropanediol – Rozpuszczalnik i promotor przenikania substancji aktywnych; działa również nawilżająco.  (więcej…)

Caprylyl Glycol – Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Jest też humektantem – nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz konserwantem (działa bakteriostatycznie). Jest również dobrym promotorem przenikania substancji aktywnych w gląb skóry. Może działać komedogennie: zapychać pory i przyczyniać się do powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Phenylpropanol – Roślinna substancja zapachowa i konserwująca: wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, alternatywne dla parabenów. (więcej…)

________________

Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone) – Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. W kosmetyku absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła. Jest na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 5%. Podobno jest szkodliwy dla układu odpornościowego oraz alergizujący. Ponadto – jako że jest niestabilny w słońcu, wymaga stabilizacji innym filtrem – Ethylhexyl Salicylate (Octisalate)  (więcej…)

________________

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Aesculus Hippocastanum Seed Extract – Wyciąg z kory kasztanowca: zawiera flawonoidy, związki kumarynowe, garbniki i saponiny. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwkrwotocznie, uszczelnia naczynia krwionośne i działa ściągająco. Polecany do skóry naczynkowej, skłonnej do zaczerwienień, z trądzikiem różowatym. Koi i łagodzi skórę, przyspiesza gojenie i regenerację uszkodzonego naskórka i zapobiega powstawaniu zmarszczek (jest dobrym antyoksydantem). Likwiduje obrzęki okolic oczu, krwiaki i uczucie „ciężkich” nóg.  (więcej…)

Decyl Glucoside – Naturalny detergent, ma większą wartość spieniającą i oczyszczającą niż Sodium Laureth Sulfate (SLS). uznawany za najdelikatniejszy detergent stosowany w płynach micelarnych i kosmetykach do demakijażu oczu. Jest bezpieczny i biodegradowalny. (więcej…)

________________

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Alcohol Denat – Alkohol denaturowany: skuteczny konserwant, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Promotor przenikania substancji aktywnych. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające. Jest przy tym silnie drażniący, nie należy go stosować w przypadku skóry atopowej, alergicznej, a także wrażliwej, płytko unaczynionej, suchej, nie stosować u dzieci. (więcej…)

Green 3 (CI 75810) –  Zielony pigment naturalny: barwnik pozyskiwany z zielonych części roślin. Rozpuszczalny w tłuszczach. Kompleks miedziowy chlorofilu. Bezpieczny i niealergizujący. (więcej…)

________________

Glyceryl Stearate Citrate – Emulgator tworzący emulsje typu O/W i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. (więcej…)

Butirospermum Parkii (Shea Butter) – Masło shea – olej z afrykańskiego masłosza; bogate w witaminy A i E ; odżywia, natłuszcza, działa przeciwzmarszczkowo, tworzy delikatny film na skórze i chroni ją przed słońcem, mrozem, wiatrem. Bezpieczny dla cery delikatnej i tłustej, niekomedogenny (nie zatyka porów); przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych.   (więcej…)

Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Glyceryl Stearate –  Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Sodium Hyaluronate – Kwas hialuronowy małocząsteczkowy: syntetyczny humektant – identyczny odpowiednik naturalnie występujących w organizmie soli hialuronowych charakteryzujący się mniejszą cząsteczką od kwasu hialuronowego, dzięki czemu łatwiej i głębiej przenika przez naskórek, oraz bardzo wysoką higroskopijnością, potrafi związać do 40 razy więcej wody w stosunku do swojej objętości. Nawilża, wypełnia zmarszczki, wzmacnia i poprawia elastyczność; regeneruje, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry. Powinien być stosowany wraz z emolientami.  (więcej…)

Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract – Wyciąg z żurawiny: zawiera kwasy organiczne (cytrynowy, askorbinowy, benzoesowy, chinonowy), pektyny, garbniki, karotenoidy, witamin z grupy B, mikroelementów i flawonoidów. Silny antyoksydant, działa przeciwzmarszczkowo i ochronnie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Nawilża, reguluje pH, wzmacnia naczynka, uelastycznia i liftinguje skórę. Zapobiega przedostaniu się bakterii do wnętrza komórek skóry, przeciwdziała rozwojowi wolnych rodników. (więcej…)

Ascophyllum Nodosum (Algae / Seaweed) Extract – Ekstrakt z alg brunatnych: zawiera wapń, magnez, sód, potas, siarkę, fosfor, jod, miedź, cynk, selen, polisacharydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę C, E, K, witaminy z grupy B, prowitaminę A. Działa nawilżająco i ochronnie, wiąże wodę, rewitalizuje, odżywia, regeneruje, napina, ujędrnia i stymuluje skórę. Jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzmarszczkowo, antycellulitowo, wspomaga walkę z cellulitem i rozstępami. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza łojotok, wzmacnia skórę, łagodzi zaczerwienienia, wspomaga gojenie skóry. Algi brunatne są szczególnie polecane skórze tłustej i trądzikowej, ale należy stosować je z umiarem, bo działają komedogennie: zapychają pory i w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki. (więcej…)

Magnesium Aluminum Silicate –  Silikonowy zagęstnik, stabilizuje emulsję kosmetyku. Wykorzystywany w produktach do makijażu, jest dobrym nośnikiem pigmentów, dobrze rozprowadza się na skórze i pozostawia ją jedwabistą w dotyku. (więcej…)

Polyacrylamide – Substancja konsystencjotwórcza i zagęszczająca w żelowych formułach kosmetyku. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film wygładzający i wypełniający zmarszczki, zapewnia kosmetykowi “wodoodporność”. Niestety ten syntetyczny polimer pozyskiwany z neurotoksycznego i wchłanialnego przez skórę akrylamidu (i może zawierać jego śladowe ilości), podejrzewany o zdolności do bioakumulacji.   (więcej…)

Hydrogenated Polydecene – Syntetyczny emolient: tworzy na skórze jedwabisty, nieklejący, lipofilowy film okluzyjny – zapobiegający TEWL, a przez to pośrednio nawilżający, zmiękczający i wygładzający). Ułatwia aplikację kosmetyku, pełni także funkcję rozpuszczalnika substancji zapachowych. (więcej…)

Laureth-7 –  Syntetyczny polimer; emulgator do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość kosmetyku. Teoretycznie bezpieczny, ale często bywa zanieczyszczony szkodliwymi substancjami ( tlenkiem etylenu lub rakotwórczym dioksanem). Nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę, w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory i powoduje wypryski. (więcej…)

Tocopherol – Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.  (więcej…)

Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy (jeśli kosmetyk jest rozpylany) (więcej…)

Butylphenyl Methylpropional – Syntetyczna substancja zapachowa o mocnym kwiatowym aromacie. Bardzo silny alergen.   (więcej…)

Limonene –  Węglowodór terpenowy: imituje zapach skórki cytrynowej/pomarańczowej. Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa. Bardzo silny alergen! Obecność tej substancji musi być uwzględniona w wykazie składników INCI, gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym lub 0,01% w produkcie spłukiwanym. (więcej…)

Linalool – Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii; składnik kompozycji zapachowych. Może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne.  (więcej…)

Sodium Hydroxide – Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna); regulator pH kosmetyku i substancja buforująca.  (więcej…)

BHA – Konserwant i przeciwutleniacz. Bardzo silny alergen. Wykazuje działanie kancerogenne, ulega przekształceniu w pochodne chinonowe. Może wywoływać wysypki, pokrzywki. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. Składnik niezalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę.  (więcej…)

Yellow 5 (CI 19140) – Żółty barwnik syntetyczny.  Mocno alergizujący. Najczęściej wywołuje alergie u osób, które nie tolerują aspiryny (kwas acetylosalicylowy) lub są alergikami. Mogą wystąpić objawy takie jak wysypka, złuszczenie skóry, problemy z oddychaniem i wzrokiem. (więcej…)

Brilliant Blue (CI 42090) – Syntetyczny barwnik czerwono-fioletowy z metalicznym połyskiem. Nie może być stosowany w kosmetykach do okolic oczu. (więcej…)

 


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o: Aflofarm, RedBlocker,
krem do skóry naczynkowej na dzień

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, krem korygujący na naczynka, przeciw zaczerwienieniom, aflofarm redblocker krem do skory naczynkowej

 

Tak się mniej więcej czuję, patrząc na skład kremu RedBlock marki Aflofarm. Wszystko przez to, że producent wypisał wszystkie „mieszaniny” – co z czym zmiksował i gdzie dokładnie upchnął. Generalnie jest to projekt kosmetyczny pod nazwą: „Więcej, kurwa, wszystkiego!”. Z tego całego bigosu wyszła jakaś zupełnie niezjadliwa potrawa: tłusta, ciężka, lepka. I choć szczodrze podsypana „ziołami” w postaci naturalnych wyciągów roślinnych, to nawet wśród nich króluje zapychający ekstrakt z alg brunatnych. Do tego tłuste, komedogenne emolienty, mnóstwo substancji zapachowych, szkodliwy konserwant i poliakrylamid. Nie to był jednak zły pomysł z tym kremem.

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach,, krem korygujący na naczynka, przeciw zaczerwienieniom, aflofarm redblocker krem do skory naczynkowej

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x