[recenzja] Bandi Professional, Delicate Care, Kojący Krem Matujący do Skóry Tłustej

 

Zdarza mi się czasem gorzko zapłakać nad kosmetykiem, który z jednej strony ma ogromny potencjał pielęgnacyjny i leczący, ale – nie wiedzieć czemu?! – jako całość jest totalnie spierdolony przez obecność substancji, które beztrosko rujnują absolutnie wszystko, co ów kosmetyk mógłby dobrego zrobić dla naszej skóry. I taki jest właśnie Kojący Krem Matujący do Skóry Tłustej Delicate Care marki Bandi Proffesional.

Nie wiem, naprawdę nie wiem, dlaczego ten producent, mając naprawdę fajne, skuteczne i zbawienne dla skóry składniki aktywne w swoim laboratorium, potrafi tak bezsensownie niszczyć swoje kosmetyki poprzez dodawanie do nich tony syntetycznego i zapychającego gówna. Nic tylko pogratulować ułańskiej fantazji, z którą za każdym razem Bandi strzela sobie w stopę. Szkoda, bo ten krem mógłby być naprawdę świetny!

cena:  od 33 zł [klik!]

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Bandi Kojący krem do skóry tłustej

Żeby było jasne: nauczyłam się już czytać ze zrozumieniem nazwy kremów :D  I jeśli producent na opakowaniu pisze, że krem jest kojący, to znaczy, że zawiera solidną porcję tłustych emolientów. Jeśli jest dodatkowo matujący, to znaczy, że te tłuste emolienty trzeba było przykryć szczelną powłoką silikonową, która przyklepie na gładko i jedwabiście cały ten szuwaks na twarzy i nie pozwoli, by cokolwiek „ze skóry” (czyli np. sebum, pot, itp.) wydostawało się na zewnątrz. W kremie Delicate Care Bandi mamy jeszcze informację, że specjalne biopolimery przekształcają nasze sebum w mikrogranulki niewidoczne dla ludzkiego oka. Ale oprócz tego wszystkiego krem ów ma jeszcze leczyć naszą skórę, przeciwdziałając powstawaniu zaskórników i wyprysków. Nie wiem, jak to wszystko da się połączyć w jednym preparacie, ale skoro producent twierdzi, że się da, to zobaczmy, jak mu to wyszło.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Bandi Kojący krem do skóry tłustej

Tak jak można się było tego spodziewać: konsystencja kremu jest gęsta, bogata, emolientowo-silikonowa. Zapach jest bardzo przyjemny i delikatny, ciepły, jakby owocowy. Niestety już po rozsmarowaniu kremu na dłoni – daje się odczuć, że krem się nieco maże i ślizga. Na skórze twarzy robi dokładnie to samo, ale trzeba mu przyznać, że o ile dokładnie się go rozprowadzi, to wchłania się dosyć dobrze. Ale nie dajmy się zwieść – to zasługa zawartych w kremie silikonów, które po rozsmarowaniu zastygają, tworząc elegancką „satynową” powłokę na skórze!

O ile w pierwszym odczuciu – tuż po aplikacji – krem jest całkiem przyjemny, to jednak po godzinie-dwóch noszenia go na twarzy staje się nieznośnie męczący :( Nawet stosowany samodzielnie, bez makijażu sprawia, że miałam wrażenie, jakbym nosiła na twarzy wodoodporną gumową maskę, pod którą moja skóra się poci i grzeje. Ponadto ten iluzoryczny mat dosyć szybko ustępuje miejsca uogólnionemu „świeceniu się” twarzy i jakiejś takiej dziwnej… lepkości.

Z plusów: jest w tym kremie coś, co naprawdę łagodzi i koi skórę, zmniejsza potrądzikowe zaczerwienienia czy stany zapalne, ale niestety to dobroczynne działanie – jak dla mnie – po całości przegrywa z „efektami specjalnymi”, które ten krem zapewnia nam podczas noszenia go na twarzy. Moim zdaniem ten krem totalnie nie nadaje się do skóry tłustej: gdyby zabrać z niego te biopolimery, które rzekomo „skulkowują” sebum i matują twarz, to myślę, że byłby całkiem zacnym kremem kojącym do skóry suchej, która nie obawiałaby się przeciążenia czy zapchania porów.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Bandi Kojący krem do skóry tłustej


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) – Masło shea – olej z afrykańskiego masłosza; bogate w witaminy A i E ; odżywia, natłuszcza, działa przeciwzmarszczkowo, tworzy delikatny film na skórze i chroni ją przed słońcem, mrozem, wiatrem. Bezpieczny dla cery delikatnej i tłustej, niekomedogenny (nie zatyka porów); przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych. (więcej…)

Dimethicone – Trudnozmywalny silikon zatykający pory skóry (jest świetnym preparatem na wszy – zabija je poprzez zablokowanie dostępu do tlenu); emolient suchy – tworzy na skórze (i włosach) okluzyjny film dający odczucie jedwabistej gładkości, a zapobiegając odparowywaniu wilgoci ze skóry – pośrednio ja nawilża i wygładza. O ile dobrze się sprawdza w kosmetykach kolorowych (jest nośnikiem dla pigmentów w podkładzie) oraz kosmetykach do włosów (ułatwia ich rozczesywanie, wygładza, zapobiega elektryzowaniu, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, itp), o tyle w kosmetykach do pielęgnacji twarzy – budzi zastrzeżenia. W dużych stężeniach i regularnie stosowany może powodować powstawanie wyprysków i stanów zapalnych oraz ogólne “przemęczenie” i przeciążenie skóry oraz włosów. Może się “nabudowywać”. (więcej…)

Sodium C8-16 Isoalkylsuccinyl Wheat Protein Sulfonate – Biopolimer fimotwórczy, który – tworząc fizyczną barierę! – redukuje wydzielanie sebum przez skórę. Wysychające proteiny pszeniczne obkurczają się, napinając jednocześnie skórę, na którą nałożony został preparat. Umożliwia to osiągnięcie niemal natychmiastowego efektu jej wygładzenia i ujędrnienia, a nadto przydaje jej zdrowy, świeży wygląd. Ten biopolimer jest szczególnie popularny w kosmetykach do włosów: działa regenerująco na strukturę włosa, nadaje połysk, wygładza i rozszerza objętość włosa. (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Propylene Glycol– Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry). (więcej…)

Ethylhexyl Stearate– Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wilgoci) i w ten sposób zmiękcza, natłuszcza, wygładza i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Silnie komedogenny, zapycha pory, powoduje wypryski i stany zapalne. (więcej…)

Stearyl Alcohol –  Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody) i przez to natłuszcza, nawilża, zmiękcza i wygładza. Silnie komedogenny: zapycha pory i tworzy zaskórniki. W kosmetyku jest emulgatorem w/o, wspomagający powstanie emulsji.  (więcej…)

Arachidyl Alcohol– Emolient tłusty, tworzy na skórze warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wilgoci) i w ten sposób zmiękcza, natłuszcza, wygładza i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Ponadto pełni rolę stabilizatora emulsji (np. kremów) chroni przed rozwarstwieniem i przedłuża trwałość. Jest komedogenny, zapycha pory, powoduje wypryski i stany zapalne. (więcej…)

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Water – Ekstrakt z liści oczaru wirginijskiego (Hydrolat oczarowy); bogate źródło tanin, olejków eterycznych, flawonoidów, kwasów fenolowych i choliny. Wzmacnia naczynia krwionośne,  działa przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo i antyoksydacyjnie. Koi i łagodzi, idealny do cery suchej i wrażliwej (więcej…)

Titanium Dioxide – Dwutlenek tytaniu: pigment, fizyczny filtr mineralny UVA/UVB. Działa na zasadzie lustra, odbijając promienie UV. Może podrażniać błony śluzowe, oczy oraz drogi oddechowe. Mimo bycia naturalna alternatywą dla filtrów chemicznych – dwutlenek tytanu nie jest do końca przebadany, podejrzewa się go o działanie kancerogenne. (więcej…)

Panthenol – Syntetyczny humektant: nawilża, koi; łagodzi podrażnienia, poparzenia i alergie skóry; przyspiesza gojenie. Dobrze wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza; działa przeciwłupiezowo i stymuluje cebulki włosów; a także na paznokcie: bardzo dobrze i głęboko się wchłania (więcej…)

Glycyrrhiza Glabra Root Extract – Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej; łagodzi podrażnienia, przyśpiesza gojenie, zmniejsza zaczerwienienia, regeneruje, rozjaśnia. Naturalny antyoksydant, wzmacnia też naczynia krwionośne. (więcej…)

Sorbitol – Naturalny humektant (pochodna glukozy): nawilża, zmiękcza, wygładza, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. W kosmetyku pełni rolę stabilizatora formuły, zwiększa lepkość, nadaje poślizg, zapobiega wysychaniu kosmetyku. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. (więcej…)

Sodium Hyaluronate – Kwas hialuronowy małocząsteczkowy: syntetyczny humektant – identyczny odpowiednik naturalnie występujących w organizmie soli hialuronowych charakteryzujący się mniejszą cząsteczką od kwasu hialuronowego, dzięki czemu łatwiej i głębiej przenika przez naskórek, oraz bardzo wysoką higroskopijnością, potrafi związać do 40 razy więcej wody w stosunku do swojej objętości. Nawilża, wypełnia zmarszczki, wzmacnia i poprawia elastyczność; regeneruje, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry. Powinien być stosowany wraz z emolientami. (więcej…)

Potassium Thiocyanate – Syntetyczny stabilizator formuły kosmetyku i rozpuszczalnik dla innych substancji; ma właściwości łagodzące; chętnie wykorzystywany przez charakteryzatorów (jako składnik sztucznej krwi, itp). Nie powinien być stosowany w kosmetykach sypkich i pudrowych, ani aplikowanych za pomocą rozpylaczy i aerozoli – działa toksycznie na drogi oddechowe, układ nerwowy i drażniąco dla oczu. (więcej…)

Lactoferrin – Laktoferyna (z białka mleka krowiego; działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie. Wzmacnia odporność skóry, wspomagających gojenie i regenerację skóry, nawet w przypadku trudno gojących się zmian skórnych. Ogranicza też wydzielanie sebum. (więcej…)

Lactoperoxidase – Enzym z mleka krowiego; działa silnie bakteriobójczo, jest naturalnym konserwantem, stabilizuje formułę kosmetyku. Działa także regenerująco i przeciwzapalnie, złuszcza naskórek, wygładza i wyrównuje koloryt skóry. (więcej…)

Glucose Oxidase – Naturalny enzym pozyskiwany z niektórych grzybów, pleśni i owadów; działa silne przeciwbakteryjnie, jest naturalnym konserwantem. Stosowany w kosmetykach do skóry trądzikowej, z ŁZS, AZS, różnymi stanami zapalnymi skóry na tle bakteryjnym. Ma także właściwości pielęgnacyjne, wygładza skórę i włosy, delikatnie złuszcza, rozjaśnia przebarwienia, poprawia koloryt skóry. Pełni również funkcję stabilizującą formuły. (więcej…)

 Glucose Pentaacetate – Wraz z Lactoferrin,  Lactoperoxidase oraz Glucose Oxidase tworzy Sebomine SB 12 –  reguluje nadmierną produkcję łoju, powstrzymuje rozprzestrzenianie się bakterii .Pełni rolę regulatora i normalizera do skóry tłustej ; stosowany w leczeniu skóry i tłustych włosów. Naturalny dezodorant. Wchodzi w skład dezodorantów, kremow i płynów do skóry tłustej, produktów do leczenia trądziku . (więcej..)

 Steareth-7  / Steareth-10– Emulgator tworzący emulsje i zapobiegający jej rozwarstwianiu się. Teoretycznie bezpieczny, ale często bywa zanieczyszczony szkodliwymi substancjami ( tlenkiem etylenu lub rakotwórczym dioksanem). Nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę.  Ponadto związki te zwiększają absorpcję innych składników przez skórę i mogą wywoływać podrażnienia oraz reakcje alergiczne. (więcej…)

Behenyl Alcohol – Emolient tłusty o woskowej konsystencji; natłuszcza, uelastycznia, wygładza; działa przeciwwirusowo na wirusa opryszczki. W kosmetyku jest także emulgatorem, poprawia konsystencję produktu. Może działać uczulać osoby wrażliwe na orzechy arachidowe i produkty odpszczele. (więcej…)

Alumina – Kryształ pochodzenia mineralnego, najtwardszy po diamencie. W kosmetyce stosowany pod postacią miałkiego pudru, jako substancja przeciwzbrylająca i regulująca lepkość kosmetyków pudrowych oraz filtrów mineralnych. Wykorzystywany także w produktach matujących i przeciwpotnych, działa przeciwzapalnie i gojąco (więcej…)

Stearic Acid – Emolient natłuszczający skórę i tworzący warstwę okluzyjną; w kosmetyku jest emulgatorem tworzącym emulsję wodno-olejową), stabilizuje ja i zapobiega rozwarstwianiu. Jest silnie komedogenny, zatyka pory i sprzyja powstawaniu zaskórników. (więcej…)

Polyacrylamide – Substancja konsystencjotwórcza i zagęszczająca w żelowych formułach kosmetyku. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film wygładzający i wypełniający zmarszczki, zapewnia kosmetykowi „wodoodporność”. Niestety ten syntetyczny polimer pozyskiwany z neurotoksycznego i wchłanialnego przez skórę akrylamidu (i może zawierać jego śladowe ilości), podejrzewany o zdolności do bioakumulacji (więcej…)

C13-14 Isoparaffin– Izoparafina jest pochodną ropy naftowej; to syntetyczny rzadki lipid, łatwo rozprowadzający się na skórze; nawilża, natłuszcza, zmiękcza, uelastycznia i wygładza. A do tego zatyka pory i powoduje zaskórniki! (więcej…)

Laureth-7 – Syntetyczny polimer; emulgator do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość kosmetyku. Teoretycznie bezpieczny, ale często bywa zanieczyszczony szkodliwymi substancjami ( tlenkiem etylenu lub rakotwórczym dioksanem). Nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę, w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Ekstremalnie komedogenny: zatyka pory i powoduje wypryski. (więcej…)

Cetearyl Alcohol Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa silnie komedogennie (zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników). W kosmetyku pełni też funkcję konsystencjotwórczą – zagęszcza i ułatwia rozprowadzanie produktu   (więcej…)

Arachidyl Glucoside – Wspólnie z obecnymi w tym kosmetyku: alkoholem arachidylowym (słynnym zapychaczem!) i alkoholem behenylowym – tworzy emulgator o nazwie: Montanov 202 – jego producent twierdzi, że zapewnia kosmetykowi lekką formułę z matowym wykończeniem, pozostawiając skórę miękką, ale nie tłustą; jest hipoalergiczny i nie zatyka porów, dzięki czemu jest idealny zarówno dla tłustej, jak i wrażliwej skóry; również w kosmetykach naturalnych i ekologicznych, z certyfikatem EcoCert. (więcej…)

Lecithin –  Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik; promotor przenikania substancji aktywnych; ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia lipidy w skórze. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się. Składnik ten może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw GMO. (więcej…)

Trilaureth-4 PhosphateEmulgator dla formuł myjących i emulsyjnych, tworzy konsystencję, ułatwia aplikację kosmetyków, ma działanie zwilżające, wygładzające oraz wspomagające inne substancje myjące. Może działać alergennie. Może  też uwalniać szkodliwy dioksan i tlenek etylenu. Nie powinien być stosowany w produkcji kosmetyków na okolice ust, do higieny jamy ustnej, w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Nie należy go nakładać na uszkodzoną skórę. (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku) (więcej…)

Caprylhydroxamic Acid – Łagodny konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku, chroni przed rozwojem bakterii i drobnoustrojów. Jest też stabilizatorem emulsji w kosmetyku. Może także działać nawilżająco. (więcej…)

Phenoxyethanol – Konserwant zabezpieczający produkt przed rozwojem mikroorganizmów, a także rozpuszczalnik innych konserwantów (np. parabenów) oraz substancji zapachowych. Budzi wiele kontrowersji: działa drażniąco i rzekomo przenika do krwioobiegu, w Europie dopuszczony w kosmetykach w stężeniu do 1%, całkowicie zakazany w kosmetykach na terenie Japonii. Ceniony i uznawany za bezpieczny na rynku farmaceutycznym (główny składnik Octeniseptu w stężeniu 2%) jako skuteczna substancja odkażająca: niszczy bakterie, grzyby, drożdżaki, pierwotniaki i wirusy. (więcej…)

Methylpropanediol – Rozpuszczalnik i promotor przenikania substancji aktywnych; działa również nawilżająco. (więcej…)

Limonene– Węglowodór terpenowy: imituje zapach skórki cytrynowej/pomarańczowej. Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa. Bardzo silny alergen! Obecność tej substancji musi być uwzględniona w wykazie składników INCI, gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym lub 0,01% w produkcie spłukiwanym. (więcej…)

Linalool – Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii; składnik kompozycji zapachowych. Może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne. (więcej…)

 


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o:  Bandi Professional, Delicate Care,
Kojący Krem Matujący do Skóry Tłustej

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Bandi Kojący krem do skóry tłustej

Nie no, naprawdę jestem pod wrażeniem super składników aktywnych tego kremu: masło shea, ekstrakt z oczaru i lukrecji, do tego pantenol, sorbitol i kwas hialuronowy, a na dodatek coś naprawdę ekstra: naturalne enzymy (laktoferyna, laktoferoksydaza, glukooksydaza), które są zbawienne dla tłustej skóry.

Ale co z tego, skoro pierwsze miejsca na liście składników tego kremu zajmują silikony i biopolimery, które jedynie optycznie wygładzają i matują skórę, a zaraz potem idzie cała eskadra supertłustych i megaciężkich emolientów, które oprócz działania okluzyjnego (czyli zapobiegającego odparowywaniu wody z naskórka) specjalizują się w widowiskowym zapychaniu skóry tłustej i problematycznej.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Bandi Kojący krem do skóry tłustej

Naprawdę nie dałoby się umieścić w tym kremie nieco mniej upiornych składników, dzięki którym tłusta skóra mogłaby nieco odetchnąć i mimo wszystko skorzystać z dobrodziejstw składników aktywnych zawartych w tym kremie? Nie wiem, tak tylko pytam.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Bandi Kojący krem do skóry tłustej

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x