Nadkumisarz Kumocki raportuje (I)


Nadkulinarne Kreacje Nadkumisarza Kumockiego

Śfięconc dzień narodowo-śfięty, Nadkumisarz Kumocki postanowił, wzorem wiceprekonia Giertycha, zbojkotować otwarty (o zgrozo!) sklep na rogu, i heroicznie zrezygnował z zakupów.
Odżywiać się jednak trzeba – Nadkomisarz Kumocki sięgnął więc do lokalnego źródła składników odżywczych czyli segmentu półkowo-lodówkowego.

Raport:
1. Godzina 19.00 ponie (dawno) zjedzone, kawa wypita. Stwierdzono niepokojące odgłosy dochodzące z okrągłego nadkomisarskiego brzuha.
2. Nadkumisarz Kumocki przeprowadza inwentaryzację posiadanych artykułóf spożywczych, odnotowuje:
LODÓWKA:
– sałata (zgniła, nie prezentująca żadnego potencjału żywieniowego)
– nadgniły ogórek (jest potencjał)
– zupelnie dobre pomidory (sztuk 3 – zakfalifikowane jako 100% zdatne do spożycia)
– pudełko smalcu (w lodówce od 30-urodzinowego bankietu koleżanki K.L. – zaplanowano przeprowadzić dochodzenie dotyczące wytrzymałości lodówkowej smalcu – tj. czy spędzenie w niej przez rzeczony smalec ok. 18 miesięcy dyskfalifikuje go jako zdatny do spożycia)
– oliwki (mały słoik – zaobserwowano biały nalot na powierzchni zalewy – zakfalifikowny do kategorii „jest potencjał”)
– sos sojowy (100% zdatny do spożycia)
– wino musujące „Charmeroy” brut (100% zdatny do spożycia)
– napoczęty karton soku jabłkowo-porzeczkowego (data otfarcia nieznana – jest potencjał)
– dżem pomarańczowy bezcukrowy (przeterminowany, podejrzanych nalotów pleśniowych nie stwierdzono – jest potencjał)
– jajka (szt.2) – należy przeprowadzić śledztwo w sprawie stanu surowości. zalecane zbadanie organoleptyczne (jest potencjał)
– kawałek żółtego sera (trochę wyschnięty z jednej strony – po odkrojeniu suchej części 100% zdatności do spożycia)
– tuńczyk w puszce (100% zdatny do spożycia)
– pudełko z ugotowanym ryżem – stwierdzono niebieski nalot. zapach zły (dyskfalifikacja)
– jogurt naturalny, ¾ opakowania, otwarty wczoraj (100% zdatny do spożycia)
– śmietana 18%, 4/5 opakowania, bez nalotów (przeterminowana tylko 1 dzień – jest potencjał)
– koncentrat pomidorowy, pół słoiczka (100% zdatny do spożycia)
PÓŁKI:
– ryż brązowy (100% zdatny do spożycia)
– ryż basmati (puste pudełko )
– makaron świderki/fusilli, 1/5 opakowania (100% zdatny do spożycia)
– makaron kokardki/farfalle, 1/8 opakowania (100% zdatny do spożycia)
– makaron rurki/penne, 1/5 opakowania (100% zdatny do spożycia)
– oliwa z oliwek, ok. 170 ml (100% zdatna do spożycia)
– soczewica czerwona, przeterminowana (jest potencjał)
– wybór herbat(bezdyskusyjna 100% zdatność do spożycia)
3. W związku z pomyślnie zakończoną inwentaryzacją, Nadkumisarz Kumocki przystępuje do przygotowywania pożywnego posiłku.
Kolejne etapy opisane w punktach 4-13 i 17-21 raportu.
4. Oczyszczono oliwki z białego osadu (pod ciepłą, bieżącą wodą).
5. Pokrojono pomidory
6. Pokrojono oliwki na małe kółeczka
8. Pokrojono czosnek.
7. Na patelnię wrzucono tuńczyka wraz z olejem.
8. Dodano czosnek.
9. Dodano oliwki.
10. Dodano pomidory i koncentrat pomidorowy.
11. Dodano mnustfo czili, szczyptę cynamonu, sól, słodką paprykę.
12. Smażono kilka minut do gotowości.
13. Ugotowano wodę, żeby w niej z kolei ugotować makaron.
14. Pojawia się problem – każdego makaronu z osobna jest zbyt mało, by zaspokoić (rosnący) apetyt Nadkumisarza Kumockiego. Kalkulacja: 1/5 opakowania + 1/5 opakowania + 1/8 opakowania = 42/80 opakowania, czyli w sam raz. Wniosek: należy ugotować wszystkie posiadane makarony. Problem konsekutywny: każdy z makaronów ma inny czas gotowania się.
15. W celu rozwiązania problemu z pkt. 14 Nadkumisarz Kumocki oddala się ażeby zapalić papierosa i przemyśleć sprawę.
16. Eureka: Nadkomisarz Kumocki znalazł rozwiązanie: najpierw wrzuci makaron, który gotuje się przez 12 minut, po 4 minutach ten co gotuje się przez 8 minut a po 2 kolejnych ten co się 6 minut gotuje.
17. Nadkumisarz Kumocki synchronizuje zegarek z zegarem atomowym.
18. Gotowanie makaronów zakończono sukcesem.
19. Następuje dowrzucenie makaronów do sosu pomidoroliwkowotuńczykowego. Wymieszanie.
20. Ser żółty zostaje starty na wióry.
21. Wszystkie elementy kompozycyjne kolacji zostają połączone.
22. Godzina 20.03 – następuje (długo) wyczekiwana konsumpcja. Nadkumisarz Kumocki wznosi toast (na cześć wolnej ojczyzny) musującym winem.
Koniec raportu.

 

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x