[recenzja] Sudocrem – krem do skóry podrażnionej

 

Nie wiem, co jest ze mną – a raczej z moją skórą nie tak, skoro za każdym razem, gdy koleżanki piszczały „jezu, jaki ten Sudocrem jest wspaniały na pryszcze!”, to ja ten krem kupowałam, smarowałam się nim, a następnie obserwowałam na swojej twarzy jakieś kurwa pandemonium: niekontrolowany wysyp wszelkiego zła i syfilisu, którego istnienia nawet nie podejrzewałam, bo smarowałam sobie dwa pryszcze na całkiem gładkiej brodzie, a po dwóch dniach robiło się ich milion!

Nie wiem, jakim cudem Sudocrem pomaga Wam na pryszcze, serio. U mnie czyni wyłącznie zło.

 

cena:   od 30 zł / 400g  [klik!]

 

 

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Sudocrem krem antybakteryjny dezynfekujący antyseptyczny przeciwtrądzikowy

Żeby nie było, że po jednym razie zrezygnowałam! To już kolejne opakowanie Sudocremu, któremu dawałam niezliczoną ilość szans, żeby się w końcu wykazał i za każdym razem czekało mnie bolesne rozczarowanie i sroga kara w postaci pogorszenia zmian trądzikowych.

Sudocrem jest gęsty, ciężki, tłusty i kleisty. Próbowałam podchodzić do niego na różne sposoby: smarowałam się cieńszą warstwą, grubszą, punktowo i na większym obszarze skóry, na noc, na dzień, przed myciem, po myciu. I chuj. Nic! Pryszcz przyklepany, podduszony przez kilka godzin i jaki był, taki jest. A obok pojawiają się dwa kolejne.

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Sudocrem krem antybakteryjny dezynfekujący antyseptyczny przeciwtrądzikowy

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Paraffinum Liquidum – Płynna parafina: emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach (zapobiegając odparowywaniu wody). Wykorzystywana w kosmetykach ochronnych oraz do cery suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych. Działa komedogennie. W dużych stężeniach u niektórych osób może powodować podrażnienie skóry, co objawia się w dużym stopniu przesuszeniem naskórka. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki. (więcej…)

Zinc Oxide – Tlenek cynku: jest fizycznym filtrem, odbija promieniowanie UVA i UVB. Zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. Zawierają go także maści, zasypki i tzw. płynne talki do leczenia wykwitów wirusowych, np. zajadów, opryszczki i ospy, owrzodzeń, wyprysków.

Parrafin – Parafina (pochodna ropy naftowej); emolient tłusty – tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, zapobiegając utracie wody i przez to zmiękczając, wygładzając i nabłyszczając skórę i włosy.  Chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji oraz plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu i podnosi lepkość. Może wywoływac alergie, działa komedogennie, zatyka pory skóry i powoduje zaskórniki, stany zapalne, łupież, uczulać i wysuszać skórę. (więcej…)

Lanolin –  Wosk z owczej wełny (tłuszczo-pot): emolient tłusty, filmotwórczy, ochronny: wygładza, zmiękcza, odżywia, regeneruje, uelastycznia, dobrze przenika w głąb skóry, reguluje gospodarkę wodną, ze względu na podobną budowę do składu warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Jest także naturalnym emulgatorem w kosmetyku – tworzy stabilne emulsje W/O; stanowi doskonałą bazę dla roztworów ekstraktów roślinnych, witamin rozpuszczalnych w wodzie i innych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Ma średni potencjał komedogenny i alergenny, w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski.   (więcej…)

Cera Microcristallina – Rafinowany wosk mineralny (parafinowy) pozyskiwany z ropy naftowej. Emolient tłusty tworzący na powierzchni skóry i włosów okluzyjny filtr zapobiegający utracie wody: natłuszczający, nabłyszczający, wygładzający, zmiękczający i ochronny. Stabilizator emulsji, zapobiega rozwarstwianiu się; poprawia właściwości aplikacyjne. Działa alergennie i komedogennie, zatyka pory i tworzy zaskórniki. Składnik w dużych stężeniach może nasilać zmiany trądzikowe, zatykać pory, powodować wypryski, ale także podrażnienie i przesuszenie skóry. (więcej…)

Sorbitan Sesquioleate – Substancja powierzchniowo czynna (detergent); lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Emulgator W/O. Modyfikatora reologii – poprawia konsystencję preparatów myjących, tworząc tzw. mieszane micele. (więcej…)

Benzyl Benzoate – Składnik kompozycji zapachowych. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i pełni rolę konserwantu. Potencjalny groźny alergen. (więcej…)

Cera Alba  Bielony wosk pszczeli: naturalny emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną: natłuszcza, odżywia, wygładza, regeneruje. Emulgator tworzący emulsje typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz, podnosi lepkość. Może powodowac alergie, działa komedogennie: w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać trądzik, zatykać pory, powodować wypryski. Osoby uczulone na produkty pszczele i pyłki roślin powinny wykonywać próby uczuleniowe każdorazowo przed zastosowaniem nowego kosmetyku zawierającego wosk pszczeli.  (więcej…)

Benzyl Alcohol – Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Alkohol aromatyczny o zapachu kwiatowo-owocowym; potencjalny słaby alergen.  (więcej…)

Linalyl Acetate – Substancja zapachowa; składnikiem m.in. olejku lawendowego i bergamotkowego. Może działać alergicznie.  (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Benzyl Cinnamate –  Substancja zapachowa; utrwalacz i modyfikator ciężkich bukietów zapachowych, składnik kompozycji miodowej, ananasowej i jagodowej, przydatny w produkcji sztucznej ambry i piżma. Maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Może wywoływać alergie i podrażnienia błon śluzowych. (więcej…)

Lavandula Angustifolia Oil – Olejek lawendowy; działa rozkurczająco i antyseptycznie. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt. Może wywoływać alergie. (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku) (więcej…)

BHA (Embanox) Konserwant i przeciwutleniacz. Bardzo silny alergen. Wykazuje działanie kancerogenne, ulega przekształceniu w pochodne chinonowe. Może wywoływać wysypki, pokrzywki. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. Składnik niezalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę. (więcej…)

 


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o: Sudocrem – krem do skóry podrażnionej

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Sudocrem krem antybakteryjny dezynfekujący antyseptyczny przeciwtrądzikowy
Spisałam dokładnie całą listę składników z opakowania i dwukrotnie sprawdziłam, bo może miałam jakąs inno wersję powszechnie uwielbianego Sudocremu, ale nie! Klasyk, którego podstawą jest – z jednej strony wysuszający tlenek cynku – a z drugiej: dwa rodzaje parafiny, lanolina i bielony wosk pszczeli, a więc składniki ekstremalnie zapychające i „duszące” skórę.

Ja kumam, że tlenek cynku podsusza Wam te pryszcze, ale czy nie lepiej posmarować się nim w postaci zwykłej aptecznej pasty cynkowej z kwasem salicylowym (tzw. pasty Lassari), przeciwtrądzikowej papki Jadwigi czy koncentratem Lieraca?

Czemu żeście się uparły na ten nieszczęsny Sudocrem, który na domiar złego konserwowany jest Embanoxem, czyli podejrzewanym o działanie rakotwórcze BHA , który jest absolutnie niezalecany w kosmetykach dla dzieci? Czy ktoś mi wyjaśni, dlaczego matki smarują tym świństwem odparzone niemowlęce dupki?

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x