[recenzja] Iwostin, Purritin: żel do mycia twarzy dla skóry tłustej, skłonnej do zmian trądzikowych

Szanuję płyny micelarne, mleczka, olejki, toniki i resztę, ale oczyszczanie twarzy nie istnieje dla mnie bez tradycyjnej “wody i mydła” – nawet jeśli mydło zostaje zastąpione żelem czy pianką. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia lub zakończenia dnia bez wyszorowania gęby pod kranem czy prysznicem, nawet jeśli specjaliści twierdzą, że płaszcz lipidowy mojej skóry leży i kwiczy. No niestety, ja bez wody ani się nie obudzę, ani nie zasnę. Tyle w temacie. Dlatego też jestem wierną fanką wszelakich kosmetyków myjąco-pieniących. Nic więc dziwnego, że żel do mycia twarzy Purritin Iwostinu wpadł w końcu w moje ręce i musze przyznać, że dosyć długo go z nich nie wypuszczałam, zużywając kilka opakowań pod rząd.

 

 

 

Czego oczekuję od żelu myjącego? Żeby był żelem oraz żeby był myjący To dużo czy mało? :)
I żeby było jasne: makijaż zmywam z lica płynem micelarnym, a dopiero gdy wacik jest juz czysty – przystępuję do mycia żelem i wodą. Dlatego z otwartymi ustami czytam na wizaz.pl recenzje lasek, które piszą, że nakładają żel Purritin na full mejkap i zmywają nim Colorstay Revlona i eyeliner z powiek. Łoooo, panie kochany… No ale dobra, spoko. Grunt że działa.

Purritin Iwostinu ma oczyszczać twarz i robi dokładnie to do czego został stworzony. Krzyk się zaraz podniesie: “Ojezu, ale ona ma w składzie SLS!”. No ma, i co? Mi tam SLS nie szkodzi, a od nawilżania skóry to jest tonik, serum i krem, a nie żel do mycia. To taka mała uwaga.

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Iwostin Purritin żel do mycia twarzy

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 

 Iwostin, Purritin: żel do mycia twarzy dla skóry tłustej, skłonnej do zmian trądzikowych

Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua,

Sodium Laureth Sulfate (SLES) – SLES to anionowa substancja powierzchniowo czynna: stosowana jako detergent w preparatach myjących i szamponach do włosów; jedna z najpopularniejszych substancji myjących – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Ma bardzo dobre właściwości pianotwórcze Bywa też stosowana jako emulgator w kosmetykach pielęgnacyjnych. Czysty SLES ma działanie drażniące, ale tylko wtedy, gdy jest stosowany jako pojedyncza substancja (np. roztwór SLES w wodzie), w wysokich stężeniach i przy długotrwałym kontakcie ze skórą. W kosmetykach nigdy nie stosuje się takich układów. W kosmetykach SLES zawsze występuje w mieszaninach z innymi substancjami, które łagodzą jego działanie drażniące. SLES jest substancją o długiej historii bezpiecznego użycia i bardzo dobrze poznanym profilu toksykologicznym. (więcej…)

Lauryl Glucoside – Skuteczny, łagodny dla skóry, włosów i środowiska (biodegradowalny) detergent o właściwościach lekko kondycjonujących. Łagodzi ewentualne drażniące działanie innych detergentów w kosmetyku. Emulgator tworzący emulsje O/W; substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany. Ponadto pełni rolę solubilizatora: umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego trudno rozpuszczalnych kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe. (więcej…)

Cocamidopropyl Betaine – Substancja myjąca i pianotwórcza; pochodna oleju kokosowego; potencjalnie słaby alergen.  (więcej…)

Cocamidopropyl Betainamide MEA Chloride – Substancja powierzchniowo czynna, zmiękczająca i myjąca. Detergent stosowany przeważnie w szamponach, wilgotnych chusteczkach i żelach pod prysznic. Może uczulać i podrażniać. (więcej…)

Glycerin – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać. ) Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku. (więcej…)

Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Extract – Wyciąg z aloesu: zawiera ponad 140 biologicznie czynnych składników – aminokwasy, enzymy, witaminy (z grupy B, kwas foliowy, C, A, cholinę), wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, związki mineralne wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy), naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy, kampesterol, bradykinazę, fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe, saponiny, ligniny, biostymulatory, cukry. Jest doskonałym antyseptykiem: leczy i łagodzi stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, użądlenia, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy, ale warto stosować go wraz z emolientami, by nie odparował ze skóry i nie przesuszył jej. (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

PEG-7 Glyceryl Cocoate – Polimer wspomagający użyte w kosmetyku emulgatory; stosowany w produktach do mycia włosów i ciała: natłuszcza, zmiekcza, wygładza skórę i włosy. Poprawia jakość piany. Może podrażniać skórę. Może być szkodliwy ze względu na ryzyko zanieczyszczenia dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. (więcej…)

Zinc PCA – Połączenie cynku z PCA (kwasem pirolidynokarboksylowym – będącym składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego NMF) – zwiększa biodostępność i aktywność cynku; cynk hamuje nadmierną produkcję sebum, działa antybakteryjne, ściągająco i przeciwtrądzikowo; wysusza zmiany skórne, łagodzi stany zapalne, hamuje wzrost bakterii powodujących trądzik.  (więcej…)

Sodium PCA – Substancja hydrofilowa i higroskopijna: dobrze się rozpuszcza w wodzie i wiąże ją; jest naturalnie występującym w skórze składnikiem NMF – odpowiada za właściwe nawilżenie i elastyczność warstwy rogowej naskórka, ogranicza transepidermalną utratę wody (TEWL), dzięki czemu nawilża go, a także zmiękcza i wygładza. W pielęgnacji włosów jako substancja antystatyczna, zapobiega elektryzowaniu się włosów. Humektant zapobiegający wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki. (więcej…)

Magnesium PCA – Składnik higroskopijny, nawilżający skórę, wiążący i zatrzymujący wodę. Zapobiega TEWL (transepidermalnej utracie wody), jest humektantem zapobiegającym wysychaniu kosmetyków. (więcej…)

Manganese PCA – Syntetyczny humektant: silnie higroskopijny, dobrze rozpuszczalny w wodzie, trwale wiążący wodę w skórze i przeciwdziałający jej utracie, dzięki czemu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna. (więcej…)

PEG-12 Dimethicone – Polimer: niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient: tworzy na powierzchni skóry i włosów jedwabisty film – warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Emulgator tworzący emulsje W/O.  Jest bardzo łagodny dla skóry i niekomedogenny: nie zapycha porów, nie powoduje zaskórników.  (więcej…)

Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka., działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku.  (więcej…)

Allantoin – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. (więcej…)

Phenylpropanol – Roślinna substancja zapachowa i konserwująca: wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, alternatywne dla parabenów. (więcej…)

Methylisothiazolinone – Syntetyczny konserwant o działaniu silnie drażniącym i alergizującym; dopuszczalny tylko w kosmetykach spłukiwanych. Jest bardzo silnym alergenem, działa genotoksycznie, przenika do krwiobiegu oraz kumuluje się w wątrobie.  (więcej…)

Hexamidine Diisethionate – Syntetyczny konserwant farmaceutyczny:  skutecznie ogranicza rozwój bakterii (Gram+ oraz Gram-, w tym Propionibacterium acnes); działa przeciwgrzybicznie – szczególnie w stosunku do Malessezia furfur (główny gatunek grzyba powodującego łupież suchy, tłusty i pstry). Bezpieczny do stosowania na skórę i błony śluzowe  (więcej…)

Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy (jeśli kosmetyk jest rozpylany) (więcej…)

Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE:
recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Iwostin Purritin żel do mycia twarzy
Pierwsza uwaga: to jest akurat dziwne i śmieszne, że producent chwali się tym, że w kosmetyku nie ma parabenów (przy czym: bądźmy szczerzy, parabeny są strasznie demonizowane, że hurrr-durrr, a tymczasem to jedne z lepiej przebadanych substancji, no ale mniejsza o to) – tymczasem w żelu do mycia twarzy Purritin Iwostinu siedzi sobie cichutko prawdziwy wróg, a mianowicie Methylisothiazolinone, którego kosmetyczni histerycy powinni obawiać się o wiele bardziej niż parabenów – to tak na marginesie.

Oprócz tego nieszczęsnego konserwantu (który i tak jest na skórze przez chwilę, a zaraz potem zostaje dokładnie spłukany ciepłą wodą) – skład tego żelu jest dla mnie całkiem spoko: owszem, lubię detergenty, nie podrażniają mi twarzy i nie płaczę, że mi żel myjący “ściąga skórę”, bo zaraz po osuszeniu nawilżam skórę tonikiem i kremem, więc nie rozumiem tych szlochów wizażowych ;) Poza tym zwróćcie uwagę, że ten żel już sam w sobie zawiera substancje nawilżające, których większość kosmetyków myjących do cery trądzikowej nie posiada w swoim składzie, więc tym bardziej nie kumam narzekań, że ściąga i wysusza.

Po drugie: w roli konserwantu występuje też substancja aktywna o nazwie Hexamidine Diisethionate: to konserwant farmaceutyczny, który działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, zwalczając zarówno bakterie trądzikowe, jak i osławione grzyby Malassezia furfur. Jak dla mnie – super.

Ja go lubię! :)

recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, Iwostin Purritin żel do mycia twarzy

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

0 0 vote
Oceń tę notkę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x