[recenzja] La Roche Posay, Effaclar A.I. punktowy preparat na zapalne zmiany trądzikowe

 

Wiadomo, że mistrzami w radzeniu sobie z pojedynczymi pryszczami, które trzeba jak najszybciej unicestwić jest dwufazowy koncentrat Lierac oraz polska papka do cery trądzikowej Jadwiga , ale wskażcie mi kogokolwiek, kto wyjdzie na ulicę cały w białe (Jadwiga) lub lekko różowe (Lierac) kropki. Lasu rąk nie widzę. Dlatego stwierdziłam, że fajnie by było mieć coś równie skutecznego, co wykona robotę w dzień i to najlepiej dyskretnie, pod makijażem i bez pozostawiania kompromitujących śladów. I oto on:  La Roche Posay, Effaclar A.I. punktowy preparat na zapalne zmiany trądzikowe.

 

cena: od 40 zł [klik!]

 

 

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar A.I. punktowy preparat na zapalne zmiany trądzikowe

Nie oczekiwałam cudów, a jedynie tego, do czego ów kremik został stworzony. Jak dotąd ufałam marce La Roche Posay, więc wybór ich produktu miał być dla mnie dosyć prawdopodobnym strzałem w dziesiątkę. Tyle że nie był, bo wylądował w ogóle poza tarczą. W koszu na śmieci. Ale od początku.

Konsystencja dosyć rzadka, lejąca się – nie jest łatwo zastosować go punktowo, bo i tak migruje. Próbowałam z małą ilością kremu: znika, wchłania się do zera. Próbowałam z większą: spływa. Zapach delikatny, apteczny, typowy dla całej linii Effaclar – ja go akurat lubię.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar A.I. punktowy preparat na zapalne zmiany trądzikowe

Kombinowałam na różne sposoby z tą jego dziwna konsystencją i w końcu zaczęłam go aplikować na pojedyncze niedoskonałości (jezu, śmieszy mnie to słowo, no po prostu na pryszcze!) w większej ilości tuż po porannym prysznicu – na czas suszenia włosów, a potem w trakcie robienia makijażu, ścierałam jego nadmiar chusteczką. Taki patent. Problem w tym, że mimo wielu prób i dawanych mu szans – preparat Effaclar A.I. nie wykazał się skutecznością :(

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

 

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Cyclohexasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów  (więcej…)

Isononyl Isononanoate – Syntetyczny emolient suchy: tworzy na skórze nietłusty film, dający uczucie jedwabistości i miękkości; zapobiega odparowywaniu wody, a przez to nawilża i wygładza (także włosy). Zalecany w produkcji lekkich kremów. Zalecany w produkcji lekkich kremów; ma niski potencjał komedogenny i alergenny.  (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy: pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny.   (więcej…)

Niacinamide – Niacynamid (forma witaminy B3): stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo, rozjaśnia przebarwienia. Jest humektantem – poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym. (więcej…)

PEG-100 Stearate – Substancja powierzchniowo czynna; emulgator tworzący emulsje O/W. Substancja pianotwórcza, stabilizująca, a także modyfikator właściwości reologicznhych (poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących. Składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze. Może lekko zapychać.  (więcej…)

Glyceryl Stearate –  Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

Cetyl Alcohol – Syntetyczny emolient suchy; pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza, tworząc na skórze i włosach warstwę okluzyjną (zapobiegającą odparowywaniu wody). Jest emulgatorem w kosmetyku, poprawia jego konsystencje i daje poślizg. Jest komedogenny – zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników.  (więcej…)

Argille – Glina: ilasta skała osadowa, może zawierać okruchy innych skał oraz substancje organiczne. Jej skład jest różny w zależności od miejsca wydobycia. Wykorzystywana w produkcji kosmetyków oczyszczających, matujących i pochłaniających sebum, tłuszcz i pot, np w pudrach do makijażu, maseczkach i preparatach myjących. Ma właściwości ścierające, do stosowania w peelingach mechanicznych i pastach do zębów w celu usunięcia osadów i martwego naskórka. Rozjaśnia skórę, usuwa wolne rodniki, toksyny, zanieczyszczenia, oczyszcza pory z wągrów, wygładza, ujędrnia i mineralizuje, działa antyseptycznie i przeciwłojotokowo. W kosmetykach do włosów: przeciwłupieżowo, dodaje włosom objętości. Jest składnikiem spulchniającym kosmetyczne konsystencje oraz zapobiegającym zbrylaniu. W dużych stężeniach i często stosowana może przesuszać skórę i włosy. Składnik niewiadomego pochodzenia. (więcej…)

Magnesium Aluminum Silicate – Silikonowy zagęstnik, stabilizuje emulsję kosmetyku. Wykorzystywany w produktach do makijażu, jest dobrym nośnikiem pigmentów, dobrze rozprowadza się na skórze i pozostawia ją jedwabistą w dotyku. (więcej…)

Carbomer – Syntetyczny zagęstnik, stabilizator emulsji i substancja żelująca. Na skórze i włosach tworzy okluzyjny film (zapobiegający TEWL). Działa komedogennie: zatyka pory i powoduje zaskórniki. Może podrażnić skórę i oczy. (więcej…)

Sodium Hydroxide – Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna); regulator pH kosmetyku i substancja buforująca.  (więcej…)

Capryloyl Glycine – Lipoglicyna; działa przeciwzmarszczkowo, przeciwtrądzikowo i przeciwłupieżowo. Ma właściwości złuszczające i regulujące pracę gruczołów łojowych. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo i łagodzi świąd skóry. Stymuluje syntezę kolagenu w skórze, poprawia napięcie i nawilżenie. Jest również lekkim emolientem, zapobiega odparowywaniu wody z naskórka oraz włosów, tym samym zapobiega przesuszeniom. Stosowany w kosmetykach Anty-Age, przeciwtrądzikowych i do cery tłustej, a także z łojotokowym zapaleniem skóry oraz w szamponach przeciwłupieżowych i preparatach na łuszczycę.  (więcej…)

Capryloyl Salicylic Acid – Lipohydroksykwas (LHA): reguluje odnowę komórkową skóry, usuwając zbędną warstwę rogową komórek naskórka – działa keratolitycznie, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Sprzyja procesowi gojenia się wyprysków i podrażnień; stymuluje odbudowę naskórka. Polecany dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej. Dzięki działaniu tej substancji następuje lepsze wchłanianie substancji aktywnych zawartych w kosmetykach.  (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku)  (więcej…)

Xanthan Gum – Lekki emulgator: zagęszcza konsystencję kosmetyku, jest substancja żelującą i stabilizującą. Ma niski potencjał komedogenny i alergenny, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.  (więcej…)

Acrylates Copolymer – Mikroplastik! Kopolimer akrylowy – mikroplastik! Stosowany głównie w preparatach do stylizacji włosów: utrwala, nadaje połysk, zmiękcza, wygładza i działa antystatycznie. Stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega rozwarstwianiu się kremu. Jest lepiszczem, czyli substancją wiążącą składniki kosmetyków. (więcej…)

Salicylic Acid – Kwas salicylowy:  jest rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojowo-rogową (działanie keratolityczne) i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Im tłustsza jest skóra, tym działanie skuteczniejsze. Składnik działa antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwzapalnie i gojąco, pomaga na problem tzw. wrastających włosków. Osoby uczulone na salicylany (np Aspirynę) nie powinny stosować produktów zawierających kwas salicylowy.  (więcej…)

Iodopropynyl Butylcarbamate – Syntetyczny konserwant: bakteriocyd i fungicyd. Przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega namnażaniu drobnoustrojów, bakterii, pleśni i grzybów. Działa silnie alergizująco. Substancja toksyczna. Niezalecana w produktach dla dzieci oraz w formie aerozoli, rozpylaczy, a także we wszelkich produktach do stosowania na okolice, bądź bezpośrednio na błony śluzowe, oczy, usta, jama ustna, nos. (więcej…)

Chlorhexidine Digluconate – Syntetyczny konserwant. Wykazuje działanie bakteriostatyczne. Substancja aktywna w dezodorantach. Stosowana także w preparatach do higieny jamy ustnej ze względu na zdolność opóźniania osadzania się kamienia nazębnego. Substancję stosuje się w produktach do higieny intymnej, płynach i chusteczkach do dezynfekcji rąk. (więcej…)

Piroctone Olamine – Syntetyczny konserwant o działaniu antybakteryjnym, antymikrobowym i i grzybobójczym. Jest zarazem substancją aktywną i wykazuje działanie lecznicze: neutralizuje grzyby takie jak np. Pityrosporum ovale (Malassezia furfur) odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i infekcje skórne. Działa przeciwzapalnie, zapobiega nawrotom łupieżu, wzmacnia cebulki i stymuluje porost włosów.  (więcej…)

Parfum/Fragrance.

Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o:  La Roche Posay, Effaclar
A.I. punktowy preparat na zapalne zmiany trądzikowe

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, La Roche Posay, Effaclar A.I. punktowy preparat na zapalne zmiany trądzikowe
Skład jak skład – widziałam lepsze, widziałam gorsze. Jak na moje oko, to na skoncentrowane działanie punktowe to trochę słabo tu ze składnikami aktywnymi: niby jest niacynamid w pierwszej połowie listy, ale reszta dopiero na dole – lipoglicyna, kwas salicylowy, pirokton olaminy.

Nie wiem, może to wszystko działa na jakieś maleńkie pryszczyki u dam, fashionistek i instagramowych influencerek, ale u mnie – jak mi wyjebie na twarzy jakiś dorodny Roman czy Kryspin – to niestety Effaclar A.I. może się schować ze swoim składem i mikro-siłą rażenia.

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x