[recenzja] Iwostin, Purritin Aktywny krem eliminujący niedoskonałości

Ależ ten krem mnie przeczołgał, o rany julek! Pamiętajcie, żeby na wyjazd nigdy nie brać kremu, który właśnie przypadkiem kupiliście w aptece – z czystej ciekawości, że może akurat będzie dobry. I jak się okaże, że jednak nie jest dobry, wy będziecie w miejscu, gdzie ze sklepów jest tylko mikro-Żabka, w której co najwyżej kupicie nieśmiertelny krem Nivea albo oliwkowy krem Ziaja dla starych babć – to będziecie się męczyć z nietrafionym zakupem na twarzy przez prawie 2 tygodnie, a potem przez kolejne leczyć to, co po sobie owo cudo kosmetologii pozostawi. I tym przydługim wstępem chciałabym Wam zaanonsować Aktywny krem eliminujący niedoskonałości Purritin marki Iwostin. Kurtyna.

cena:  od 27 zł [klik!]

Dlaczego pomyślałam, że Aktywny krem eliminujący niedoskonałości Purritin marki Iwostin będzie dla mnie super? No bo przecież miał złuszczać naskórek, likwidować zaskórniki, długotrwale nawilżać, ściągać pory i regulować wydzielanie sebum. I jeszcze w 7 dni odblokować moje zapchane pory! Poza tym był z apteki, a jak coś jest z apteki, to w sumie już na starcie dostaje +10 punktów zaufania. Cena też nie jest aż taka niska, jak przy byle zapychaczu z manuką Ziai, więc dałam się złapać na obietnice producenta.

Nie da się ukryć, że ładnie pachnie: delikatnie, świeżo, trochę aptecznie. Konsystencja lekka i przyjemna, zupełnie nie zapowiada tego, co nastąpi później. Ta skórze rozprowadza się łatwo i wchłania niemal do matu, pod warunkiem, że na owym „macie” nie będziemy próbowały zrobić sobie makijażu, bo wtedy wszystko zroluje się koncertowo. I w ogóle najlepiej nie dotykać twarzy, bo odchodzi od skóry. Tak wiem, dziwnie to brzmi, ale nie potrafię inaczej tego określić.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Iwostin Purritin Aktywny krem eliminujący niedoskonałości

Musze przyznać, że po pierwszych 2-3 dniach byłam zachwycona tym kremem, bo miałam wrażenie, że zawarte w nim kwasy faktycznie działąją: skóra się wygładziła, nieco pojaśniała, zaczerwienienia zostały zniwelowane. I gdybym po 3 dniach ten krem odstawiła, nie byłoby problemu. Niestety, nie miałam niczego innego pod ręką, więc spędziłam z Purritinem Iwostinu całe dwa tygodnie. Okazało się, że ten krem potrafi coś absolutnie wyjątkowego, a mianowicie: wysuszać skórę i zapychać pory jednocześnie! Wow!

 


Jeśli nie interesuje Cię analiza składu tego kosmetyku, przeskocz od razu do mojej recenzji: OPINIA ZAZIE


 

 


Analiza składu INCI – według kolejności składników podanej przez producenta:

Aqua (Water) – woda jest jednym z bazowych składników większości kosmetyków, przeważnie zajmując pierwsze miejsce na liście INCI podawanej przez producenta na opakowaniu produktu. Procentowy udział wody w kosmetyku może dochodzić nawet do 90%, ale pamiętajmy, że im więcej wody, tym mniej substancji czynnych i tym mniej “treściwa” jest formuła kosmetyku. Np. w kremach nawilżających woda, hydrolaty i wyciągi roślinne stanowią ok. 50-70% całego produktu. Woda nie tylko stanowi o konsystencji produktu, ale także jest nośnikiem substancji aktywnych, rozpuszczalnikiem dla niektórych składników oraz rozcieńczalnikiem. Woda jest podstawą tzw. fazy wodnej wszystkich emulsji kosmetycznych. Musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, grzybów, minerałów), co w praktyce oznacza wodę demineralizowaną, destylowaną lub dejonizowaną. Dodatkowo w kosmetyku może znajdować się woda termalna (więcej…)

Isohexadecane – Półsyntetyczny emolient suchy: pozostawia na skórze nietłusty film okluzyjny, zapobiegający odparowywaniu wody; zmiękcza skórę i włosy. W produkcie pełni też rolę rozpuszczalnika. Jest substancja ropopochodną, może być komedogenny.   (więcej…)

Cyclopentasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów   (więcej…)

Glyceryl Stearate –  Emolient natłuszczający i wygładzający; nawilża, tworząc warstwę okluzyjna na powierzchni skóry (lub włosów). Pełni też rolę emulgatora w kosmetyku, tworząc i stabilizując emulsje. Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (zatyka pory i tworzy zaskórniki). (więcej…)

Glycerin (Glicerol) – Glycerin (Glycerol) – Hydrofilowa substancja intensywnie nawilżająca; przenika do przestrzeni międzykomórkowej i tam wiąże cząsteczki wody; jest też promotorem przenikania – ułatwia transport substancji aktywnych w głąb skóry. Pełni też funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku. To nieprawda, że ma niski potencjał komedogenny i alergizujący: najnowsze badania dowodzą, że gliceryna jest nie tylko komedogenna (zapycha pory, a w wielu kosmetykach jej stężenie przekracza 15%, co sprawia, że zaczyna chłonąć wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem blokuje pobieranie wody z zewnątrz, przez co zamiast nawilżać – zaczyna skórę przesuszać). Ponadto jest aknegenna (powoduje wzrost aktywności bakterii bytujących w sebum i martwym naskórku, co prowadzi do stanów zapalnych i zmian trądzikowych). Także jeśli wykluczyłaś już wszystko, co może Cię zapychać i pogarszać stan Twojej cery, przyjrzyj się dokładniej glicerynie, która znajduje się w większości kosmetyków dostępnych na rynku.  (więcej…)

Dicaprylyl Carbonate –  Naturalny emolient pochodzenia roślinnego: zmiękcza i odżywia skórę i włosy, wzmacnia warstwę lipidową. Tworzy nietłustą warstwę okluzyjną (ogranicza TEWL) i w ten sposób pośrednio nawilża. Po wyschnięciu kosmetyku skóra staje się matowa i  aksamitna w dotyku. W kosmetyku pełni funkcję emulgatora i stabilizatora formuły. (więcej…)

Aluminum Starch Octenylsuccinate – Substancja czynna: absorbuje nadmiar sebum, matuje i wygładza. Tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry – może działać komedogennie: zapychac pory i powodować zaskórniki. Pełni również funkcję regulatora lepkości. Może wywoływać alergie i podrażnienia.    (więcej…)

Cyclohexasiloxane – Silikon lotny, syntetyczny emolient, wygładza i zmiękcza, może wypełniać drobne zmarszczki. Daje jedwabiste odczucie i poślizg podczas aplikacji kosmetyku, zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych, wyparowuje ze skóry po aplikacji. Ponoć nie zapycha porów  (więcej…)

PEG-100 Stearate – Substancja powierzchniowo czynna; emulgator tworzący emulsje O/W. Substancja pianotwórcza, stabilizująca, a także modyfikator właściwości reologicznhych (poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących. Składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze. Może lekko zapychać.  (więcej…)

Pentaerythrityl Distearate – Emolient: tworzy ochronny, natłuszczający, wygładzający oraz zmiękczający film na skórze i włosach (zapobiega TEWL i chroni przed czynnikami zewnętrznymi). W kosmetyku jest także emulgatorem fazy tłuszczowej w emulsjach, zwiększa lepkość, wiąże składniki tłuszczowe. Działa komedogennie: w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.  (więcej…)

Cetearyl Alcohol – Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa silnie komedogennie (zatyka pory i powoduje powstawanie zaskórników). W kosmetyku pełni też funkcję konsystencjotwórczą – zagęszcza i ułatwia rozprowadzanie produktu.  (więcej…)

Propylene Glycol – Syntetyczny humektant, pochodna roby naftowej; promotor przenikania substancji aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie; ma właściwości nawilżające i żelujące; może być konserwantem w kosmetyku, obniżając aktywność wody, będącej pożywką dla drobnoustrojów. Może podrażniać skórę, przyciągać toksyny ze środowiska oraz działać komedogennie (zatykać pory skóry).  (więcej…)

Hexamidine Diisethionate – Syntetyczny konserwant farmaceutyczny:  skutecznie ogranicza rozwój bakterii (Gram+ oraz Gram-, w tym Propionibacterium acnes); działa przeciwgrzybicznie – szczególnie w stosunku do Malessezia furfur (główny gatunek grzyba powodującego łupież suchy, tłusty i pstry). Bezpieczny do stosowania na skórę i błony śluzowe (więcej…)

Pistacia Lentiscus (Mastic/Mastiha) Gum – Gumożywica z pistacji kleistej: zawiera kwasy trójterpenowe, alkohol triterpenowy: tirucallol, olejek eteryczny bogaty w alfa-pinen. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, ściągające i wybielające. (więcej…)

Lecithin – Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik; promotor przenikania substancji aktywnych; ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia lipidy w skórze. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się. Składnik ten może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw- GMO.  (więcej…)

Sodium Hyaluronate – Kwas hialuronowy małocząsteczkowy: syntetyczny humektant – identyczny odpowiednik naturalnie występujących w organizmie soli hialuronowych charakteryzujący się mniejszą cząsteczką od kwasu hialuronowego, dzięki czemu łatwiej i głębiej przenika przez naskórek, oraz bardzo wysoką higroskopijnością, potrafi związać do 40 razy więcej wody w stosunku do swojej objętości. Nawilża, wypełnia zmarszczki, wzmacnia i poprawia elastyczność; regeneruje, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry. Powinien być stosowany wraz z emolientami.  (więcej…)

Plankton Marine Extract – Ekstrakt z mikroalg morskich: zawiera nukleotydy i fotoliazę chroniącą przed promieniowaniem słonecznym, naprawiającą uszkodzenia DNA wywoływane przez UV i spowalniającą fotostarzenie. Substancja głęboko nawilżająca, łagodząca, wzmacniająca  i chroniąca. Ponadto ujędrnia, regenereuje, dotlenia, spłyca zmarszczki i uelastycznia, likwiduje efekty stresu oksydacyjnego. Polecany do skóry suchej lub odwodnionej, z rozstępami, bliznami, wiotczejącej, zmęczonej i zestresowanej. Niestety jest komedogenny: zapycha pory i powoduje zaskórniki. Jest korzystny dla skóry tłustej i trądzikowej w niewielkich stężeniach lub stosowany doraźnie. (więcej…)

Retinyl Palmitate – Proretinol (jedna z form retinolu – witaminy A; najsłabsza w działaniu biologicznym, ale najbezpieczniejsza i niepodrażniająca);  działa emoliencyjne, naprawczo, przeciwstarzeniowo, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.  (więcej…)

Lactic Acid – Organiczny hydroksykwas:  silnie nawilża, ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka., działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, przeciwzaskórnikowo. Pomocny także w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry. Regulator pH i substancja buforująca w kosmetyku.  (więcej…)

Glycolic Acid – Kwas glikolowy (z grupy AHA): bardzo łatwo i głęboko penetruje skórę. Wykazuje działanie złuszczające, przyspiesza proces odnowy komórkowej, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, przez co wzrasta jej nawilżenie i napięcie, opóźnia proces starzenia. Wygładza zmarszczki, wyrównuje koloryt, pomaga w likwidowaniu zapalenia mieszkowego, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza problemy trądzikowe, łojotok i przebarwienia oraz drobne blizny. Poczas stosowania kwasu glikolowego należy stosować filtry UV. Składnika nie należy aplikować na okolice oczu, może uszkodzić wzrok, a po połknięciu staje się toksyczny. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią.  (więcej…)

Malic Acid – Kwas jabłkowy (AHA): działa przeciwzaskórnikowo, zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka, zapobiega rozwojowi patogennej mikroflory na skórze, łagodzi stany zapalne mieszków włosowych. Pełni funkcję zmiękczającą, złuszczającą, peelingującą.  Działa delikatnie rozjaśniająco i nawilżająco, zmiękcza i wygładza skórę. Stymuluje komórki do syntezy kolagenu i elastyny, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i pobudza skórę do naturalnej odnowy. Pełni też funkcję konserwującą – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni funkcję zmiękczającą, złuszczającą, peelingującą.  (więcej…)

Salicylic Acid – Kwas salicylowy:  jest rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojowo-rogową (działanie keratolityczne) i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Im tłustsza jest skóra, tym działanie skuteczniejsze. Składnik działa antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwzapalnie i gojąco, pomaga na problem tzw. wrastających włosków. Osoby uczulone na salicylany (np Aspirynę) nie powinny stosować produktów zawierających kwas salicylowy.  (więcej…)

Polyacrylate-13 –  Emolient: tworzy warstwę okluzyjną na włosach, skórze i paznokciach (zapobiega TEWL i chroni przed czynnikami zewnętrznymi), a przez to działa pośrednio nawilżająco i zmiękczająco. W kosmetyku jest emulgatorem: wpływa na konsystencję produktu i ułatwia aplikację na skórze. Pełni tez rolę rozpuszczalnika dla innych substancji. (więcej…)

Polyisobutene –  Składnik konsystencjotwórczy, zwiększa lepkość kosmetyków. – wykorzystywany do formowania szminek. Wykorzystywany także w produkcji cieni do powiek, podkładów i kosmetyków pielęgnacyjnych. Ma właściwości zmiękczające i nawilżające, zapobiega utracie wody, nie podrażnia, nie zatyka porów. Pomaga w rozprowadzaniu kosmetyku. To także zagęstnik. Nie posiada zdolności przenikania przez skórę, wysycha na jej powierzchni. Dzięki tej właściwości jest w stanie utrzymać konsystencję kosmetyków w formie plastycznej masy. (więcej…)

Zinc PCA – Połączenie cynku z PCA (kwasem pirolidynokarboksylowym – będącym składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego NMF) – zwiększa biodostępność i aktywność cynku; cynk hamuje nadmierną produkcję sebum, działa antybakteryjne, ściągająco i przeciwtrądzikowo; wysusza zmiany skórne, łagodzi stany zapalne, hamuje wzrost bakterii powodujących trądzik.  (więcej…)

Phenoxyethanol – Konserwant zabezpieczający produkt przed rozwojem mikroorganizmów, a także rozpuszczalnik innych konserwantów (np. parabenów) oraz substancji zapachowych. Budzi wiele kontrowersji: działa drażniąco i rzekomo przenika do krwioobiegu, w Europie dopuszczony w kosmetykach w stężeniu do 1%, całkowicie zakazany w kosmetykach na terenie Japonii. Ceniony i uznawany za bezpieczny na rynku farmaceutycznym (główny składnik Octeniseptu w stężeniu 2%) jako skuteczna substancja odkażająca: niszczy bakterie, grzyby, drożdżaki, pierwotniaki i wirusy. (więcej…)

Allantoin – Substancja aktywna pochodzenia roślinnego, pochodna mocznika; działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji naskórka, silnie nawilża i wygładza. Działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. (więcej…)

Xanthan Gum – Lekki emulgator: zagęszcza konsystencję kosmetyku, jest substancja żelującą i stabilizującą. Ma niski potencjał komedogenny i alergenny, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.  (więcej…)

Triethanolamine – Regulator pH kosmetyku. Powoduje reakcje alergiczne, podrażnia oczy, przyczynia się do wysuszenia skóry, i włosów. Może być toksyczny jeśli jest wchłaniany przez ciało przez dłuższy okres czasu.  (więcej…)

Polysorbate 20 – Detergent; emulgator do tworzenia i stabilizowania emulsji typu O/W. Dobry nośnik (solubilizator) dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Jako detergent ma także właściwości oczyszczające. Składnik może być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci.  (więcej…)

Alcohol Denat – Alkohol denaturowany: skuteczny konserwant, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Promotor przenikania substancji aktywnych. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające. Jest przy tym silnie drażniący, nie należy go stosować w przypadku skóry atopowej, alergicznej, a także wrażliwej, płytko unaczynionej, suchej, nie stosować u dzieci. (więcej…)

Ethylhexylglycerin – Półsyntetyczny konserwant wspomagający działanie innych konserwantów w produkcie; łagodny humektant – nawilża i wspomaga działanie zawartych w kosmetyku emolientów. Rzadko, ale może podrażniać (zwłaszcza oczy)  (więcej…)

PEG-8 – Syntetyczny humektant: nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku Rozpuszczalnika dla substancji aktywnych. Może być zanieczyszczony dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci.  (więcej…)

Tocopherol – Naturalna witamina E: konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Silny antyoksydant: ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.  (więcej…)

Ascorbyl Palmitate – Pochodna wit.C: poprawia ukrwienie skóry, wspomaga syntezę kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne; uelastycznia, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek (antyoksydant). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia; polecana do cery trądzikowej i dojrzałej. W kosmetyku jest przeciwutleniaczem: zapobiega utlenianiu zawartych w produkcie składników tłuszczowych (np. cennych olejów roślinnych), wydłużając jego trwałość. Dozwolona do stosowania w kosmetykach naturalnych.    (więcej…)

Ascorbic Acid – Syntetyczna witamina C: jeden z najsilniejszych antyoksydantów; w wyższych stężeniach (do 30%) odmładza, wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt, ujędrnia; posiada właściwości keratolityczne, gojące i wzmacniające naczynia krwionośne, chroni skórę przed szkodliwym wpływem środowiska.    (więcej…)

Citric Acid – Kwas cytrynowy, reguluje pH kosmetyku oraz pełni także rolę konserwantu (zwiększa trwałość kosmetyku)  (więcej…)

Disodium EDTA – Syntetyczny konserwant i stabilizator; chroni kosmetyk przed zepsuciem i rozwojem patogenów; dodatkowo ma działanie zmiękczające i regulujące lepkość. Wiąże metale ciężkie, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby przyjmujące antybiotyki. Dodatkowo może podrażniać błony śluzowe i  układ oddechowy (jeśli kosmetyk jest rozpylany) (więcej…)

Parfum.

DMDM Hydantoin – Syntetyczny konserwant; pochodna formaldehydu – w produkcie lub na skórze może uwolnić toksyczny formaldehyd. Sam formaldehyd (obecny także np. w dymie tytoniowym) jest substancją rakotwórczą i drażniącą, przyspiesza starzenie skóry. Z powierzchni skóry wchłania się słabo, jednak u osób uczulonych lub o skórze wrażliwej może wywoływać podrażnienia, w skrajnych przypadkach zaburzać czynności gruczołów łojowych i powodować stany zapalne skóry. Kosmetyków z zawartością DMDM Hydantoiny nie należy stosować w okresie laktacji i ciąży.  (więcej…)

Methylchloroisothiazolinone –  MCI to syntetyczny konserwant o działaniu grzybo- i bakteriobójczym. Jest bardzo silnym alergenem, działa genotoksycznie, przenika do krwiobiegu oraz kumuluje się w wątrobie. Zabroniony w kosmetykach niespłukiwanych; dozwolony jedynie w kosmetykach spłukiwanych, ale wyłącznie w połączeniu Methylisothiazolinone MTI jako MCIT. (więcej…)

Methylisothiazolinone – Syntetyczny konserwant o działaniu silnie drażniącym i alergizującym; dopuszczalny tylko w kosmetykach spłukiwanych. Jest bardzo silnym alergenem, działa genotoksycznie, przenika do krwiobiegu oraz kumuluje się w wątrobie.  (więcej…)

 


Przejrzyj swoje produkty do pielęgnacji i dowiedz się, co w nich siedzi:

INCI Encyklopedia Zazie - Poznaj składy swoich kosmetyków, szkodliwe składniki, niebezpieczne kosmetyki



OPINIA ZAZIE o:  Iwostin, Purritin
Aktywny krem eliminujący niedoskonałości

Gdyby popatrzeć na same składniki aktywne tego kremu, to produkt byłby niczego sobie: cały zestaw kwasów (mlekowy, glikolowy, salicylowy i jabłkowy), do tego kwas hialuronowy, witamina C i E, allantoina i proretinol oraz super ciekawy składnik antybakteryjny i przeciwgrzybiczny: Hexamidine Diisethionate. No super, jak dla mnie bomba!

Co więc poszło nie tak, jeśli po 2 tygodniach regularnego stosowania tego kremu, moja skóra była wysuszona i łuszcząca się, a jednocześnie zapchana i miejscami „wysypana” drobną kaszką? Może zestaw tłustych emolientów w połączeniu z komedogennym wyciągiem z alg? A może wysuszający cynk w połączeniu z chujowymi konserwantami (wśród których znajdziemy i donor formaldehydu, i MCI z MTI alergizujące jak jasna cholera)? Nie wiem, nie powiem Wam, co dokładnie zrobiło mi takie kuku na twarzy. Na załączonym obrazku widzicie zużytą niemal do końca tubkę Aktywnego kremu korygującego Purritin Iwostinu (stosowanego na noc i na dzień) – należy więc przypuszczać, że to on jako całość jest sprawcą całego zamieszania. W związku z powyższym: nie polecam.

blog kosmetyczny, recenzje i testy kosmetyków, opinie o kosmetykach, leczenie trądziku, cera tłusta, cera problematyczna z niedoskonałościami, Iwostin Purritin Aktywny krem eliminujący niedoskonałości

Recenzje kosmetyków, informacje ich o składzie i działaniu:

recenzje kosmetyczne, składy kosmetyków, Piękno i Bestia czyli Zazie w Krainie Kosmetyków

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x